Με Eurobank, Εθνική πέφτουν και οι 1.500 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με Eurobank, Εθνική πέφτουν και οι 1.500 μονάδες στο Χρηματιστήριο
Τα αποτελέσματα και η πλήρης επαναφορά των τραπεζών στη μερισματική πολιτική δίνουν ρυθμό στο ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 12:25

Eurobank και Alpha διέψευσαν εκ νέου θετικά το consensus στο Q1, με τα ΕΛΠΕ επίσης να κινούνται σε ικανοποιητικό βαθμό στο ίδιο διάστημα.

Συνδυαστικά με τους υπόλοιπους ομίλους που ανακοίνωσαν δυνατά αποτελέσματα, η αγορά μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις. Η ανταμοιβή των μετόχων επανέρχεται για τις συστημικές τράπεζες μετά από αρκετά χρόνια, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο boost στις ίδιες.

Αναλυτικά, μέρισμα άνω των 9 σεντς ανά μετοχή που οδηγεί το προτεινόμενο ποσοστό διανομής 30% των κερδών του 2023 στους μετόχους της Eurobank, δήλωσε στους αναλυτές ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024. Η έγκριση του SSM αναμένεται τον Ιούνιο και η καταβολή μερίσματος θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης στα τέλη Ιουλίου. Όπως είπε ο κ. Καραβίας, στόχος είναι το ποσοστό διανομής κερδών του 2024 να αυξηθεί στο 40% το 2025 και 50% το 2026 (από τα κέρδη του 2025). Η επιλογή της επαναγοράς μετοχών θα εξεταστεί στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων το 2025 και το 2026.

Από την άλλη, η διοίκηση της Alpha Bank προχώρησε σε δήλωση για την απόφαση του buyback (split στα 122 εκατ. ευρώ από τη χρήση του 2023, με 61 εκατ. ευρώ εξ αυτών να διανέμονται ως μέρισμα (0,026 ευρώ ανά μετοχή, μερισματική απόδοση 1,6%) και τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ να στρέφονται σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων), θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό σήμα μέσω της «δήλωσής» της σχετικά με το πως βλέπει τα επίπεδα αποτίμησης.

Η Alpha επί του παρόντος διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για φέτος στο 0,5x έναντι ομοτίμων στο 0,8x και μέσου ευρωπαϊκού όρου στο 1x. Η επιλογή υλοποίησης προγράμματος επαναγοράς ιδίων αποτελεί έναν απτό τρόπο έκφρασης από τη διοίκηση της αναντιστοιχίας μεταξύ της εσωτερικής αξίας που εντοπίζει η ίδια και της οπτικής της αγοράς, «ψαλιδίζοντας» έτσι το παραπάνω υψηλό discount.

Φεύγοντας από τις τράπεζες, τα θετικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου σηματοδοτούν δυναμική έναρξη για το νέο έτος και θέτουν τις βάσεις ώστε το 2024 να είναι μία ακόμη καλή χρονιά για τη Helleniq Energy, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές. Κάνοντας μία συνοπτική ανασκόπηση του Απριλίου και του Μαΐου, που έχουν μεσολαβήσει, σημείωσε πως τα περιθώρια διύλισης κινούνται ελαφρώς πτωτικά.

Τα στελέχη της διοίκησης του Ομίλου έκαναν μνεία στη συμφωνία για την αναχρηματοδότηση δανεισμού συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε μέσω του χθεσινού δελτίου Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί με τις τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες.

Περνώντας στα του ταμπλό, η αγορά μετά το ράλι εκτόνωσης της Τετάρτης, κινήθηκε σε χαμηλό τέμπο χθες συσσωρεύοντας πέριξ των 1.490 μονάδες, προτού επιλέξει την επόμενη κίνηση της. Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως το ΧΑ θα υπερβεί άνετα τις 1.500 μονάδες, που περισσότερο αποτελούν ένα ψυχολογικό όριο, βάζοντας πλώρης για τις 1.570...

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο, 0,6% ρίχνοντας το κάστρο των 1.500 μονάδες με χαμηλό ωστόσο τζίρο. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,79% και ο τραπεζικός καταγράφει ράλι 2% στις 1.337,23 μονάδες.

Στις τράπεζες, Eurobank και ΕΤΕ σπάνε τα κοντέρ χτυπώντας νέα υψηλά με κέρδη 3,29% και 2,8% αντίστοιχα στα 2,169 ευρω και στα 8,584 ευρώ. Κέρδη 1,26% για Alpha και 0,96% για Πειραιώς.

Υπεραποδίδουν σημαντικά ΕΛΧΑ (3,23%) και ΒΙΟ (1,79%) , με την Optima επίσης να χτυπάει νέα υψηλά στα 11,68 ευρώ.

Κέρδη για ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια πτώση καταγράφουν ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ. Απώλειες 0,4% για ΕΛΠΕ στα 8,62 ευρώ με χαμηλό τζίρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ψαλιδίζει» το discount μέσω buyback η Alpha Bank - Αυξάνει στα 2,60 ευρώ την τιμή στόχο η Jefferies

Πυλώνας ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό η Aegean - Ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα και νέοι στόχοι

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων – Θετική χρονιά και το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider