Επενδυτική αδιαφορία στο Χρηματιστήριο με τζίρο στα τάρταρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτική αδιαφορία στο Χρηματιστήριο με τζίρο στα τάρταρα
Ώθηση από τις διεθνείς αγορές που επιστρέφουν σε πλήρη δράση σήμερα, αναμένεται να πάρει το ΧΑ. Επιχειρηματικά νέα κρατούν ζεστό το ενδιαφέρον.

Τελ. ενημέρωση 12:30

Επιστροφή σε πλήρη δράση για τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο, μετά την αργία σε Wall Street και LSE. Η χθεσινή απουσία των δύο μεγάλων αγορών έγινε αισθητή στις αγορές και στο ΧΑ, καθώς στο τελευταίο ο τζίρος δε ξεπέρασε ούτε τα 82 εκατ. ευρώ, με την απουσία του flow από τους ξένους διαχειριστές σε Λονδίνο και ΗΠΑ.

Βέβαια και σήμερα η εικόνα προβληματίζει εντόνως με τζίρο ούτε 20 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης.

Η αγορά μπορεί να έδειχνει χθες να περνάει τις 1.490 μονάδες, ωστόσο ο πολύ χαμηλός τζίρος και η απουσία των ξένων δημιούργησε εύλογα ερωτήματα που απαντήθηκαν στη συνέχεια όταν η αγορά έκλεισε μεν με οριακή άνοδο, αλλά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, στις 1.481,23 μονάδες.

Πλέον με την παρουσία και των ξένων, η αγορά θα κυνηγήσει το πλασάρισμα προς τις 1.500 μονάδες και την υπέρβαση σε δεύτερο χρόνο αυτού του επίπεδου. Εάν μάλιστα, το ΧΑ περάσει τις 1.505 και 1.520 μονάδες, τότε μπορεί να πάει άμεσα προς τις 1.570 με 1.600 μονάδες. Παράγοντες της αγοράς βλέπουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων για φέτος βάζοντας τον πήχη ακόμη και πέριξ των 2.000 μονάδων.

Τράπεζες και Mytilineos κάλυψαν χθες εκ νέου το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας, με τη δεύτερη να πραγματοποιεί σχεδόν 1/4 το τζίρου λόγω rebalancing σε δείκτες FTSE.

Ως προς την τελευταία οι εξελίξεις τρέχουν με χίλια. Συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη βιώσιμης ενέργειας στην ιταλική αγορά με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 180 έργα συνολικής δυναμικότητας 3,59 GW, καθώς και επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας στοχεύει η Mytilineos Energy & Metals, η οποία παρουσίασε τον σχεδιασμό της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαΐου στο Μιλάνο με αφορμή τα εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων της στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για την στρατηγική της πολυεθνικής και το σχέδιο ανάπτυξής της στην Ιταλία, όπου πλέον η εταιρεία πρωταγωνιστεί στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και της ενεργειακής μετάβασης.

Ως προς τον ΟΤΕ, ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η πώληση της Telekom Romania, καθώς το νέο μετοχικό σχήμα περιλαμβάνει πέρα από την Clever Media και την Digi Romania, του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου Digi Communications, ως μέτοχο πλειοψηφίας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εμπλοκή ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού παίκτη καθιστά πιο εύκολη την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Από την άλλη, μέσα στην περίοδο 2024 – 2025 ξεκινά τις «παραδόσεις» μεγάλων «πράσινων» κτηρίων η Noval Property ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου Viohalco, που προωθεί επενδυτικό πλάνο ύψους 340 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2030. Όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή παρουσίαση της διοίκησης της ΑΕΕΑΠ, υπό τον CEO του ομίλου, Παναγιώτη Καπετανάκο, εν όψει του IPO για την εισαγωγή στο ΧΑ, τρία μεγάλα projects ολοκληρώνονται το 2024, άλλα δύο το 2025 ενώ η μεγάλη αστική ανάπλαση στην Πειραιώς προγραμματίζεται για το 2028.

Ευρύτερα αυτή η εβδομάδα αναμένεται να φέρει πολλά νέα δεδομένα για τις αγορές, με το αμερικανικό ΑΕΠ, τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο πληθωρισμός PCE αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρώς τον Απρίλιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ο επίσημος και δομικός πληθωρισμός θα φτάσουν στο +0,24% σε μηνιαία βάση, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρήσει κατά ένα δέκατο στο 2,6% και 2,7%, αντίστοιχα.

Επιπλέον αναμένουν οριακά ασθενέστερο δομικό πληθωρισμό και στην Ευρωζώνη, με τον επίσημο πληθωρισμό στο 2,3%. Η ορμή του δομικού πληθωρισμού, ιδίως των υπηρεσιών, πρόκειται να παραμείνει πιο αδύναμη και όχι μακριά από τον στόχο.

Εάν υπάρξει λοιπόν επιβεβαίωση της ήπιας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αυτό θα πυροδοτήσει ένα νέο ράλι στις αγορές.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,27% στις 1.477,29 μονάδες μονάδων με την ΕΕΕ να προσπαθεί να κρατήσει όρθια την αγορά. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,32% στις 3.589,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,12% στις 1.310,42 μονάδες.

Η ΕΕΕ ενισχύεται κατά 2,21%, με τα ΕΛΠΕ να σβήνουν τα κέρδη (ήταν στο 0,94%) και τη ΜΠΕΛΑ στο 1,01%. Σταθερή η Mytilineos, όπως και ο ΟΤΕ και το ΔΑΑ.

Συνεχίζει να προβληματίζει η ΔΕΗ με νέες απώλειες 0,17% στα 11,58 με πολύμηνη συσσώρευση. Απώλειες 1,48% για ΜΟΗ, 1,11% για Τιτάν και -2,64% για ΒΙΟ.

Στις τράπεζες, νέες ισχυρές απώλειες καταγράφει η Πειραιώς στο -1,29% με την Eurobank στο -1,89% και την ΕΤΕ στο -0,6%. Απώλειες 1,31% για την Alpha Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόστος στέγασης, υψηλές συντάξεις, γονικές παροχές, φοροδιαφυγή και όχι η ακρίβεια, «τρώνε» την αποταμίευση 

Noval Property: Με ποια ατού «μπαίνει» στο ΧΑ, τα bonus στους μετόχους - Ποια μεγάλα projects ολοκληρώνονται

Χαρτοφυλάκιο 180 έργων δυναμικότητας 3,59 GW από την Mytilineos στην Ιταλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider