Νέο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Ξανά στο κόκκινο το ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Ξανά στο κόκκινο το ταμπλό
Νέο ξεφόρτωμα μετοχών στο ΧΑ. Βαρίδι ο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, τράπεζες και ΕΛΠΕ. Στο κόκκινο το ταμπλό.

Τελ. ενημέρωση 15:15

Αίσθημα νευρικότητας και χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση κινούνται οι αγορές τις τελευταίες ημέρες, με τη μεταβλητότητα να ενισχύεται από τα χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται.

Το ΧΑ με τη χθεσινή άνοδο που δεν έπεισε κανέναν προσπαθώντας να πιάσει τις διεθνείς αγορές που και διόρθωσαν ηπιότερα έναντι αυτού και έτρεξαν περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, επιστρέφει ξανά σε βαθύ κόκκινο σήμερα.

Η κατρακύλα ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:15 όταν έβγαιναν κύματα πωλήσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές, όπως σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, διυλιστήρια και τράπεζες. Για πολλοστή φορά το market making δε έπεισε κανέναν. Η μετοχή της ΜΥΤΙΛ μπορεί να χτύπησε τα 37,18 ευρώ με ισχνό τζίρο εν συνεχεία γύρισε ξανά χαμηλότερα, καίγοντας ξανά τους όποιους πρωινούς αγοραστές.

Είναι ξεκάθαρο πως το τελευταίο διάστημα το ΧΑ έχει αυτονομηθεί από τις διεθνείς αγορές, υποαποδίδοντας σημαντικά, παρά από τα εγχώρια θεμελιώδη και τα αποτελέσματα. Πιθανώς σε αυτό να ευθύνεται πως η αγορά έχει ξεμείνει προς ώρας από καταλύτες, εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ και του αποτελέσματος της ευρωκάλπης.

Αρκετά θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έμμεσα από τη Fed. Η πρώτη δεν δύναται να αυτονομηθεί σημαντικά από τη Fed, καθώς ένα ασθενέστερο ευρώ (έναντι του δολαρίου) θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο του δομικού πληθωρισμού (ανησυχίες και ως προς τον πιο επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες), μέσω της αύξησης των τιμών εισαγωγών. Με λίγα λόγια, μέσω τυχόν πιο «επιθετικών» μειώσεων και ενός ετεροχρονισμού των δύο, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να «εξάγουν» έμμεσα πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, οι πιο αδύναμες οικονομικές ειδήσεις σημαίνουν αρνητικά νέα για τις αγορές αντί για αρνητικές ειδήσεις που σημαίνει αυτόματα καλά νέα λόγω των περισσότερων προσδοκιών για τα επιτόκια. Ωστόσο, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, το pullback απέτυχε να υλοποιηθεί καθώς ενεργοποιήθηκαν αγοραστές με το βασικό ρητό «buy the dip». Χθες, η αγορά ομολόγων σημείωσε ένα σημαντικό ράλι αφού η η ανακοίνωση για τα μεγέθη παραγωγής ISM ήταν αισθητά πιο αδύναμα από το αναμενόμενο. Αυτό οδήγησε σε έναν νέο γύρο προσδοκιών ότι η Fed θα εξακολουθούσε να μειώνει τα επιτόκια φέτος και σήμαινε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (-11,1 μ.β) υποχώρησε για τρίτη διαδοχική ημέρα στο 4,39%, τη στιγμή η απόδοση του 10ετούς Bund ήταν ελαφρώς μικρότερη -8,4 μ.β. Ο S&P 500 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,11% αφού υποχώρησε σχεδόν κατά 0,8% στα χαμηλά του.

Σύμφωνα με τη Fast Finance «οι διορθώσεις είναι υγεία για την αγορά και πλέον η προσφορά απορροφάτε εύκολα. Άλλωστε έχουμε σχολιάσει πως στην bull market έχουμε σπάνια και χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα τους. Η Ευρώπη περιμένει με ανυπομονησία την ΕΚΤ στην συνεδρίαση της Τετάρτης με το μεγαλύτερο μέρος να συγκλίνει ότι θα δούμε την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό είναι λίγο έως πολύ προ εξοφλημένο οπότε η ομιλία και οι εκτιμήσεις για τις επόμενες δηλώσεις θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στις αγορές»

Ο Η. Ζαχαράκης αναφέρει τεχνικά πως πλέον ο ΓΔ έχει μπει στην ζώνη στήριξης του 1415-1435 επίπεδο που έχει όλες τις πιθανότητες να δώσει αντίδραση. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του 1415 και μόνο θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι τα χαμηλά του Απριλίου. Το 1468 και 1478 είναι τα δύο πιθανά επίπεδα που θα δοκιμάσει σαν αντιστάσεις σε περίπτωση που πάρει σάρκα και οστά η αντίδραση.

Στα επιχειρηματικά, την έγκριση των εποπτικών αρχών της Κύπρου και του SSM για την απόκτηση του 55,3% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας έλαβε η Eurobank, προχωρώντας στην υποβολή δημόσιας πρότασης στους μετόχους μειοψηφίας της Ελληνικής Τράπεζας για την απόκτηση του 100% των μετοχών.

Από την άλλη, στο επίκεντρο μπαίνει σήμερα η Mytilineos καθώς σήμερα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση, με την εταιρεία να παράσχει πιθανώς περισσότερες πληροφορίες ως προς το πλάνο εισαγωγής στο Λονδίνο, την εταιρική ταυτότητα αλλά και το guidance για φέτος.

Παρότι οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν μια τάση μαζέματος της προσφοράς, στο ΧΑ δεν επικρατούν οι ίδιες διαθέσεις, καθώς οι πιέσεις κλιμακώνοντας σε επιμέρους τίτλους.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέες βαριές απώλειες 1,16% βυθιζόμενο στις 1.430,64 μονάδες, με τον τζίρο στα 60 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,21% και ο τραπεζικός διολισθαίνει κατά 1,52% στις 1.245,30 μονάδες.

Στο κόκκινο ξανά οι Alpha - ΠΕΙΡ. Συγκεκριμένα, απώλειες άνω του 1,8% καταγράφουν οι δύο τράπεζες με την πρώτη να βουλιάζει στα 1,552 ευρώ και τη δεύτερη στο 3,629 ευρώ.

Περίπατο η άμυνα για ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, με την πρώτη να περνάει χαμηλότερα των 8 ευρώ και τη δεύτερη να υποχωρεί κατά 1,32%.

Η προσπάθεια υπέρβασης των 37 ευρώ για ΜΥΤΙΛ πήγε περίπατο για πολλοστή φορά καίγοντας τους πρωινούς αγοραστές που πείστηκαν από την αναλαμπή της μετοχής. Από τα 37,18 ευρώ, η μετοχή υποχωρεί πλέον κατά 0,54% στα 36,50 ευρώ και σε χαμηλό ημέρας...!

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται ξανά σε ΔΕΗ στο -1,41%, ΕΛΠΕ στο -2,17%, ΟΠΑΠ στο -1,81%, ΒΙΟ στο -2,19%. Απώλειες άνω του 2% για ΜΠΕΛΑ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,67%, την ΕΛΧΑ στο 1,79%, την Τιτάν στο -0,81%. Αρνητικό γύρισμα και για την ΕΕΕ στο -0,51% και τα 31,52 ευρώ.

Απώλειες άνω του 1% για το ΔΑΑ στα 8,20 ευρώ.

Μόνο ΟΤΟΕΛ, ΟΤΕ και Σαράντης ενισχύονται με την τελευταία να υπεραποδίδει με κέρδη 1,63%. Κόντρα στις υπόλοιπες τράπεζες η Optima με νέα άνοδο 0,51% αλλά και χαμηλό τζίρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Η υστέρηση στο asset management για τις ελληνικές τράπεζες που πρέπει να γίνει «προίκα»

Eurobank: Ελέγχει το 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας – Δημόσια πρόταση στους λοιπούς μετόχους στα 2,56 ευρώ/μετοχή

Ρεύμα: Τσουχτερές οι τιμές μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider