Τα «όπλα» των long για ένα νέο ράλι στο Χρηματιστήριο - Αντίδραση από τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «όπλα» των long για ένα νέο ράλι στο Χρηματιστήριο - Αντίδραση από τράπεζες
Το πράσινο φως του SSM, το διεθνές ράλι και το μεγάλο ντιλ της ΤΕΝΕΡΓ αποτελούν τους τρεις ισχυρούς καταλύτες για ράλι στο ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 11:30

Μετά από σχεδόν 16 χρόνια οι τράπεζες επιστρέφουν στις διανομές μερισμάτων, καθώς ο SSM άναψε το «πράσινο φως» στις εξαγγελίες των τεσσάρων συστημικών (Τράπεζα Πειραιώς - Alpha Bank - Eurobank - έπεται η ΕΤΕ που μελετά και απευθείας buyback ποσοστού ΤΧΣ).

Θα πει κανείς ότι η αγορά το έχει προεξοφλήσει αυτό. Ναι σε ένα βαθμό, αλλά το τελικό «ναι» της ΕΚΤ μετράει διαφορετικά και ξεπερνώντας το μέγεθος των χρηματικών διανομών (το 10-30% της κερδοφορίας της χρήσης) η κίνηση αυτή υπολογίζεται περισσότερο από τους διαχειριστές ως μια πράξη πλήρης επαναφοράς των τραπεζών στην κανονικότητα. Η θετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ αποτελεί το νέο «καταλύτη» των τραπεζών που συνοδεύεται και από την επί τα βελτίω αναθεώρηση των business plans.

Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε χθες σε αναβάθμιση των στόχων της για φέτος. Η Διοίκηση της Τράπεζας στο Q1, είχε προϊδεάσει για ανοδική αναθεώρηση των στόχων του 2024, λέγοντας ότι ανέμενε την πορεία και του β΄ τριμήνου του έτους για να προχωρήσει στην αναθεώρηση.

Σήμερα έρχεται και η ΕΚΤ να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και να κάνει πιο ελκυστικές τις ευρωπαϊκές αγορές, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 25 μ.β και δίνοντας πιθανώς κάποιο σήμα για τις επόμενες κινήσεις της.

Έχοντας αυτά στη φαρέτρα τους, οι long θα δώσουν αποφασιστικές απαντήσεις στο πεδίο. Η αγορά φορτσάρει πλέον για την επιστροφή και υπέρβαση των 1.480 μονάδων προκειμένου να υπάρξει κίνηση για νέα υψηλά. Εξάλλου οι «ταύροι» στις μεγάλες διεθνείς αγορές και στη Wall Street κάνουν παιχνίδι.

Μάλιστα το άμεσο κλείσιμο του ντιλ που ακούγεται μεταξύ ΤΕΝΕΡΓ-Masdar θα απευλευθερωθεί σημαντική ρευστότητα που θα στραφεί σε μετοχές του κλάδου, αλλά και στη μητρική εταιρεία που θα χρειαστεί κεφάλαια για τα έργα που υλοποιεί. Το ντιλ θα υλοποιηθεί και με τραπεζικό δανεισμό στηρίζοντας τους στόχους που έχουν θέσει για φέτος οι τράπεζες στην πιστωτική επέκταση.

Παράλληλα, το ΧΑ δείχνει να αναζητεί ένα γκρουπ μετοχών που μπορούν να ηγηθεί μιας νέας ισχυρής αγοραστικής αντίδρασης πέρα των τραπεζών. Αυτό φαίνεται να το βρίσκουν σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ.

Πέραν των παραπάνω τα βλέμματα στράφηκαν και στη Mytilineos. Συγκεκριμένα, σε Metlen μετονομάζεται η Mytilineos, με την πρόταση του Δ.Σ. να εγκρίνεται από τους μετόχους στην ετήσια Τακτική Συνέλευση, σε ένα ιστορικό «σταθμό» για την εταιρεία. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, η μετονομασία σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου ανάπτυξης της επιχείρησης, η οποία έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων και αναλυτών, σημείωσε πως η τιμή μετοχής είναι υψηλή για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή για τα ξένα χρηματιστήρια. Πρόσθεσε πως προχωρούν οι διαδικασίες για dual listing σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με πιθανότερο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η Euroxx έβαλε τον πήχη στα 48,20 ευρώ για τη μετοχή με σύσταση overweight.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,19% στις 1.460,87 μονάδες, με τον τζίρο πέριξ των 20 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,36% και ο τραπεζικός σημειώνει ράλι 2,56% στις 1.286,20 μονάδες.

Οι τράπεζες όπως αναμένονταν στέλνουν την αγορά υψηλότερα, με την Alpha στο 2,82% και τα 1,6245 ευρώ, την ΕΤΕ στο 2,71%, τη Eurobank στο 2,56% και την Πειραιώς στο 2,20%.

Ισχυρή άνοδος 1,57% για την ΤΕΝΕΡΓ εν αναμονή του ντιλ με ισχυρό τζίρο, ενώ κατά 1,44% ενισχύονται τα ΕΛΠΕ, 1,3% η ΜΟΗ, 1,47% ο ΟΤΕ και 1,35% η ΔΕΗ.

Κέρδη άνω του 2% για Ελλάκτωρ, ενώ ήπιες θετικές κινήσεις καταγράφονται σε ΜΠΕΛΑ, Τιτάν, ΒΙΟ και Cenergy.

Υστερούν σε κίνηση ΟΠΑΠ και Metlen με απώλειες 0,13% και 0,05% αντίστοιχα.

Απώλειες επίσης για το ΔΑΑ στο -0,55% και τα 8,35 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Προς διανομή μερίσματος 25% - 30% των κερδών του 2024 – Ανεβάζει τους στόχους για κέρδη και επιδόσεις

Alpha Bank: «Πράσινο φως» στη διανομή μερίσματος 122 εκατ. ευρώ - Αντιστοιχεί στο 20% των κερδών του 2023

ΜΕΤΚΑ: Το χαρτοφυλάκιο έργων και οι στόχοι για τα κέρδη – Το ΧΑ και η Bouygues

gazzetta
gazzetta reader insider insider