Παίζει άμυνα το ΧΑ κόντρα στη νευρικότητα των διεθνών αγορών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παίζει άμυνα το ΧΑ κόντρα στη νευρικότητα των διεθνών αγορών
Πρώτο μέλημα του ΧΑ να βγάλει άμυνες στη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Στος επίκεντρο οι τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 11:15

Το αίσθημα νευρικότητας δε φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τους επενδυτές στις ευρωαγορές μετά από μια σύντομη ανάσα.

Το πολιτικό ρίσκο παραμένει αυξημένο και οι traders προσπαθούν να τιμολογήσουν την επόμενη μέρα κυρίως στη Γαλλία και πως μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη στρατηγική της ΕΚΤ. Μένει να φανεί αν ο όποιος «θόρυβος» περάσει στην κλίμακα μιας μεγαλύτερης διόρθωσης, ή αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα ανοδική κίνηση βαδίζοντας προς τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Ο S&P 500 δείκτης βαρόμετρο για όλες τις αγορές αναζητεί κατεύθυνση. Το 5.435-5.446 (δεν απαραβιάστηκε ούτε χθες) είναι κοντινή στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση στο 5.341 ή το 5.311. Ένα κλείσιμο πάνω από το 5.480 (χθεσινό κλείσιμο στις 5.475,10 μονάδες) μπορεί να δώσει συνέχιση.

Να σημειωθεί πως αναλυτές αναθεωρούν συνεχώς προς τα πάνω τους στόχους για τον αμερικανικό δείκτης. Μετά τη Goldman Sachs που ανέβασε τον πήχη για φέτος στις 5.600 μονάδες ήρθε η Capital Economics να εκτιμήσει πως αναμένει ο δείκτης να φτάσει μέχρι και στις 7.000 μονάδες, λόγω της έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυναμική να οδηγήσει τον S&P 500 να αγγίξει την κορυφή των 7.000 μονάδων μέχρι το 2025», αναφέρει ο Neil Shearing επικεφαλής ανάλυσης του οίκου.

Στα ενδότερα, αντίδραση ελατηρίου - «relief rally» έλαβε χώρα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο κατά την πρώτη συνεδρίαση για το μήνα Ιούλιο, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης στη Γαλλία. Ζητούμενο η συνέχιση της ανοδικής κίνησης με ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας (πέρασε χθες μεγάλο πακέτο στην Πειραιώς στα 3,59 ευρώ στις δημοπρασίες ύψους 12,08 εκατ. ευρώ από το trading desk της Goldman Sachs).

Περνώντας στα του ταμπλό, το insider.gr στη βάση του κλεισίματος της Παρασκευής, είχε αναφερθεί στην κλίση και στο αγοραστικό σήμα που αρχίζουν να δίνουν οι μετοχές της Alpha Bank, της ΔΕΗ και της Πειραιώς. Για να υπάρξει ισχυρό σήμα αγοράς θα πρέπει στο ημερήσιο γράφημα ο MACD να «κροσάρει» τον trigger και σε δίωρο γράφημα να περάσει το μηδέν υπό τη συνοδεία και υψηλών όγκων συναλλαγών. Ο συνδυασμός των δύο θα φρενάρει και τη διολίσθηση του εβδομαδιαίου γραφήματος. Η Πειραιώς, προσπαθεί να εισέλθει σε μια δύσκολη και κρίσιμη ζώνη, στα 3,434 - 3,4595 ευρώ, όπου βρίσκονται οι δύο ΚΜΟ 200 στο ημερήσιο γράφημα, με την Alpha Bank αντίστοιχα στα 1,545 - 1,5545 ευρώ.

Μένει να φανεί αν το ΧΑ αντέξει και βγάλει άμυνες στην νευρικότητα των διεθνών αγορών. Σήμερα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, μαζί με το επίπεδο ανεργίας για τον Μάιο. Στις ΗΠΑ, υπάρχει επίσης η έκθεση JOLTS για το άνοιγμα θέσεων εργασίας για τον Μάιο. Από τις κεντρικές τράπεζες, σήματα θα στείλουν οι πρόεδροι Fed και ΕΚΤ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ντε Γκίντος και η Σνάμπελ επίσης της ΕΚΤ.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ βγάζει κάποιες άμυνες υποχωρώντας κατά 0,25% στις 1.417,22 μονάδες, με τον τζίρο αρκετά χαμηλά. Κυρίως κινήσεις trading καταγράφονται με την αγορά να δημιουργεί περισσότερο θόρυβο παρά κάτι άλλο. Αγοραστική η υποχώρηση σε αρκετές μετοχές.

Πτώση κατά 0,31% για την Πειραιώς στα 3,579 ευρώ, με την Eurobank στο -0,29% και την ΕΤΕ στο -0,63%. Απώλειες 1,01% για Alpha Bank στα 1,575 ευρώ.

Κέρδη 0,96% για ΕΛΠΕ, 0,52% για ΟΤΕ και 0,54% για ΟΠΑΠ. Υψηλότερα κατά 0,63% η ΔΕΗ με την Metlen στο 0,45%.

Ανεβαίνουν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, με την τελευταία στα 19,56 ευρώ.

Κατοχύρωη κερδών σε ΕΛΧΑ στο -1,58%, ΕΕΕ -0,81%, όπως και σε Τιταν, ΜΠΕΛΑ. Αποκοπή μερίσματος για Intracom με πτώση 1,5% στα 3,28 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ Estate: Χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1,15 δισ. ευρώ, έσοδα 57,5 εκατ. – Πού υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον

Καταλύτης για την ανάπτυξη των ΜμΕ τα private equity funds – Κεφάλαια 4 δισ. θα διαχειρίζονται μέχρι το 2026

Πράσινα τιμολόγια: Από 13,5 έως 20,5 λεπτά ανά kWh τον Ιούλιο – Μέση αύξηση 9%

gazzetta
gazzetta reader insider insider