Εξαέρωση στο ΧΑ - Καμία επαφή με το διεθνές ράλι - Νέος κατήφορος τζίρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαέρωση στο ΧΑ - Καμία επαφή με το διεθνές ράλι - Νέος κατήφορος τζίρου
Πλήρης απαξίωση στο Χρηματιστήριο. Μακριά από το διεθνές ράλι. Ισχυροί κλυδωνισμοί στις τράπεζες.

Όταν η Wall Street αλλά και οι ευρωαγορές τρέχουν, το ΧΑ δε μπορεί να ακολουθήσει. Όταν οι διεθνείς αγορές υποχωρούν ελαφρώς το ΧΑ βουλιάζει. Αυτό ειναι το σκηνικό στην αγορά που για πολλοστή φορά θύμισε τις παλαίες εποχές με τζίρους στα τάρταρα.

Αυτό βέβαια θα πρέπει να προβληματίσει τη διοίκηση της ΕΧΑΕ που προγραμματίζει roadshow, καθώς κεφάλαια δεν έρχονται και η αγορά κινείται εδώ και πολλούς μήνες σε ένα στενό εύρος. Ο «πανάκριβος» για πολλούς, S&P 500 έφτασε στις 5.600 σε διάστημα δύο εβδομάδων από όταν βυθίστηκε στις 5.163 μονάδες και το ΧΑ δε μπορεί να προσεγγίσει τις 1.485 μονάδες. Αντιθέτως συνεχίζει σε ένα μοντέλο εσωστρέφειας, χωρίς καμία φρεσκάδα, και νέες εισαγωγές.

Ο τζίρος στα τάρταρα και ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες για να βγουν τα «short» που έχουν ανοιχτεί. Αυτή ήταν η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, με τον όποιο αέρα έχει απομείνει στο Τ+2. Το ΧΑ δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη και εφόσον δεν μπορεί να ακολουθήσει στο ανοδικό τα ξένα χρηματιστήρια, θα είναι άκρως ευάλωτο στην όποια πτώση των έξω.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επίπεδο των 1.440-1.447 μονάδων. Αν το ΧΑ καταφέρει να περάσει πάνω από αυτό το επίπεδο θα πλησιάσει προς τις 1.485 και εν συνεχεία προς το πολυετές υψηλό των 1.505 μονάδων.

«Η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθότι η ζώνη των 1.440 είναι μια πύλη, την οποία εφόσον καταφέρουν να περάσουν οι αγοραστές, ανοίγει ο δρόμος για την περιοχή των 1.600».

«Τούτο δε φαντάζει απίθανο υπό την εξέταση διαφόρων παραγόντων, όπως η αναμενόμενη αναβάθμιση των τραπεζικών μετοχών σε επενδυτική βαθμίδα και η ισχυρή εικόνα τους στο ταμπλό, τα placement σε ΕΤΕ και ΕΛΠΕ, τα ισχυρά χρηματοοικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, η αγοραστική διάθεση που θα προκύψει όσο οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι «τους πήραν τα χαρτιά» στο sell off, η «μετανάστευση» MYTIΛ και TITC, κ.α.

Εξάλλου, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι το γενικότερο κλίμα είναι πολύ καλό, με τους αμερικανικούς δείκτες να επέστρεψαν μιαν ανάσα από τα ιστορικά τους υψηλά, καθώς συμπεριφέρθηκαν με παρόμοιο τρόπο και κάλυψαν σχεδόν όλες τις «άδικες» απώλειες.

Φυσικά, όλες οι μεταβλητές που αφενός οδήγησαν τον Γενικό μας Δείκτη από τις 800 (Οκτ. 2022) στις 1500 (Ιουλ. 2024), αφετέρου δικαιολογούν και περαιτέρω άνοδο, στέκουν ως έχουν. Να σημειωθεί, τέλος, πως εφόσον τα πράγματα «στραβώσουν» πραγματικά στη Μ. Ανατολή, είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, διότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάσει τις χρηματαγορές αρνητικά. Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου θα μας το δείξει γρήγορα», σημειώνει ο Σ. Μαυρουδής της Fast Finance.

Στο ταμπλό, οι τράπεζες βρέθηκαν για πολλοστή φορά στο στόχαστρο των πωλητών συμπαρασύροντας όλη την αγορά προς τα κάτω. Ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,47% στις 1.425,51 μονάδες, μαζεύοντας κάπως τις απώλειες καθώς είδε επίπεδα μέχρι και κοντά στις 1.421 μονάδες. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,69% και ο ΔΤΡ διολίσθησε κατά 1,12% στις 1.260,27 μονάδες. Ο τζίρος στα 66,76 εκατ. ευρώ.

Ακρότητες καταγράφηκαν σήμερα στην αγορά. Η Optima μπορεί να έφτασε μέχρι και στο -2,5% αλλά έκλεισε με κέρδη 1,84% στα 12,20 ευρώ, εν αντιθέσει με τις τέσσερις συστημικές που υποχώρησαν και σήμερα. Βουτιά 1,97% για την ΕΤΕ που έχασε ξανά τα 8 ευρώ, στα 7,956 ευρώ.

Στο κόκκινο και η Πειραιώς που σε δύο μέρες έπεσε από τα 3,98+ στα 3,872 ευρώ. Απώλειες για Eurobank στο -0,74% και στην Alpha στο -0,75%.

Ράλι 4,04% για την Ελλάκτωρ στα 2,06 ευρώ, με τη Cenergy σε νέο πολυετές υψηλό με άνοδο 2,65% στα 10,06 ευρώ. Κέρδη 2,35% για την ΟΤΟΕΛ με τζίρο λιγότερο από 60 χιλ. ευρώ!

Κέρδη 1,55% για την Τιτάν στα 32,85 ευρώ και 2,20% για το ΔΑΑ στα 7,632 ευρώ.

Ήπια ανοδικά ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, όπως και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean. Θετικός βηματισμός για Lamda, ΕΥΔΑΠ.

Στο κόκκινο από την άλλη ΕΕΕ στο -1,92%, Metlen στο -0,87%, και ΔΕΗ στο -0,77%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύροι» για τις ευρωαγορές οι αναλυτές - Γιατί βλέπουν νέα ρεκόρ

Κλείνει το trade στα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

gazzetta
gazzetta reader insider insider