Πλήρης απαξίωση στο Χρηματιστήριο - Νέες ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλήρης απαξίωση στο Χρηματιστήριο - Νέες ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες
Φρέσκα κεφάλαια αναζητεί το Χρηματιστήριο που θα δώσουν κίνηση προς νέα πολυετή υψηλά. Συνεχίζεται το «μάζεμα» από τους ξένους.

Τελ. ενημέρωση 13:10

Μόνο με την έλευση φρέσκου χρήματος μπορεί μια αγορά να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα και σε αυτό φαίνεται πως υστερεί σημαντικά το Χρηματιστήριο. Με την ανακύκλωση χρήματος και το rotation το ΧΑ δε μπορεί να κυνηγήσει με αξιώσεις την υπέρβαση των 1.505 μονάδων και κυρίως την απελευθέρωση σημαντικών δυνάμεων.

Έλληνες επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερες διορθώσεις για να τοποθετηθούν, έχοντας χάσει εδώ και πολλούς μήνες το «τρένο» της ανόδου, με την αγορά να τους δίνει βέβαια ευκαιρίες να τοποθετηθούν (όπως συνέβη και τη 5η Αυγούστου με την απότομη και βίαια πτώση). Από την άλλη ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν να μαζεύουν έστω και πιο διστακτικά και χαμηλότερα, μετοχές και όπως φαίνεται από αυτούς θα κριθεί το πότε θα δοθεί το σύνθημα της μεγάλης αντεπίθεσης. Όταν οι ίδιοι «ολοκληρώσουν το μάζεμα χαρτιού» σε αυτές τις τιμές που για τους ίδιους είναι άκρως ελκυστικές και φθηνές τότε θα ξεκινήσει το μεγάλο ράλι.

Το ΧΑ χθες έδειξε να τηρεί μια στάση αναμονής σε μια συνεδρίαση μηδενικού αποτελέσματος, με ανακύκλωση χρήματος (τζίρος μόλις που ξεπέρασε τα 53 εκατ.). Άισθηση προκάλεσε η πτώση των ελληνικών τραπεζών, όταν οι ευρωτράπεζες κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως σε αυτό ευθύνεται ο «αέρας» που υπήρχε με το T+2. Ο κλάδος που δίνει γραμμή στο ΧΑ βουλιάζει και σήμερα με απώλειες 1,15%, έναντι ανόδου των ευρωπαϊκών.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επίπεδο των 1.440-1.447 μονάδων. Αν το ΧΑ καταφέρει να περάσει πάνω από αυτό το επίπεδο θα πλησιάσει προς τις 1.485 και εν συνεχεία προς το πολυετές υψηλό των 1.505 μονάδων.

«Η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθότι η ζώνη των 1.440 είναι μια πύλη, την οποία εφόσον καταφέρουν να περάσουν οι αγοραστές, ανοίγει ο δρόμος για την περιοχή των 1.600».

«Τούτο δε φαντάζει απίθανο υπό την εξέταση διαφόρων παραγόντων, όπως η αναμενόμενη αναβάθμιση των τραπεζικών μετοχών σε επενδυτική βαθμίδα και η ισχυρή εικόνα τους στο ταμπλό, τα placement σε ΕΤΕ και ΕΛΠΕ, τα ισχυρά χρηματοοικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, η αγοραστική διάθεση που θα προκύψει όσο οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι «τους πήραν τα χαρτιά» στο sell off, η «μετανάστευση» MYTIΛ και TITC, κ.α.

Εξάλλου, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι το γενικότερο κλίμα είναι πολύ καλό, με τους αμερικανικούς δείκτες να επέστρεψαν μιαν ανάσα από τα ιστορικά τους υψηλά, καθώς συμπεριφέρθηκαν με παρόμοιο τρόπο και κάλυψαν σχεδόν όλες τις «άδικες» απώλειες.

Φυσικά, όλες οι μεταβλητές που αφενός οδήγησαν τον Γενικό μας Δείκτη από τις 800 (Οκτ. 2022) στις 1500 (Ιουλ. 2024), αφετέρου δικαιολογούν και περαιτέρω άνοδο, στέκουν ως έχουν. Να σημειωθεί, τέλος, πως εφόσον τα πράγματα «στραβώσουν» πραγματικά στη Μ. Ανατολή, είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, διότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάσει τις χρηματαγορές αρνητικά. Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου θα μας το δείξει γρήγορα», σημειώνει ο Σ. Μαυρουδής της Fast Finance.

Τα βλέμματα των επενδυτών παγκοσμίως παραμένουν στραμμένα τόσο στα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σε Ευρώπη και ΗΠΑ (δείκτες PMI την Τετάρτη) όσο και στα όσα θα δηλώσουν στο Jackson Hole οι κεντρικοί τραπεζίτες και κυρίως ο Πάουελ της Fed (Παρασκευή).

Στο ταμπλό, το ΧΑ συνεχίζει να υποαποδίδει σε μόνιμη πλέον βάση το τελευταίο διάστημα, με νέες πιέσεις να ασκούνται στις τράπεζες. Ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,52% στις 1.424,78 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 21 εκατ. Νέα βουτιά για τις τράπεζες κατά 1,24% στις 1.258,78 μονάδες.

Στο κόκκινο ξανά Πειραιώς με σωρευτικές διήμερες απώλειες που ξεπερνούν το 3,5%, βουλιάζοντας ξανά προς τα 3,85 ευρώ. Κάτω από τα 8 ευρώ η ΕΤΕ με απώλειες 1,75%. Στο κόκκινο επίσης Eurobank στα όρια των 2 ευρώ, ενώ προσπαθεί να κρατήσει η ΑΛΦΑ στο -0,56%.

Εκτίναξη κατά 3,03% για την Ελλάκτωρ με το χέρι των market makers. Κέρδη 0,42% για τα ΕΛΠΕ και στο 1,08% η Τιτάν φτάνοντας τα 32,70 ευρώ.

Στο κόκκινο επίσης ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, Jumbo. Απαξίωση γενικότερα στο ΧΑ χωρίς νέο χρήμα και τους profit takers να συνεχίζουν να μαζεύουν κέρδη βουλιάζοντας τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Offshore αιολικά: Τριπλή εμπλοκή σε Ελούντα, Σητεία, Γυάρο - «Κόψιμο» των περιοχών από το υπουργείο Πολιτισμού

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Άνοιξαν τρία νέα καταστήματα σε δέκα μέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider