Χρηματιστήριο: Η κινητοποίηση των επενδυτών θα σπάσει την πολύμηνη συσσώρευση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η κινητοποίηση των επενδυτών θα σπάσει την πολύμηνη συσσώρευση
Η τύχη της αγοράς βρίσκεται στα χέρια του τραπεζικού κλάδου. Εβδομάδα αποτελεσμάτων και flow από rebalancing.

Μια εβδομάδα που δεν επιφύλασσε τίποτα το ιδιαίτερο για το ΧΑ έναντι των διεθνών αγορών που πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στα πολυετή υψηλά τους.

Ούτε το ράλι των διεθνών αγορών μετά το σήμα Πάουελ άγγιξε το ΧΑ. Βέβαια εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η αγορά κινείται σε ένα πολύ στενό εύρος, καθώς χρήμα δεν δείχνει να μπαίνει. Αυτό φυσικά θα πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους άνωθεν της αγοράς που από τα μεγάλα events και roadshows δεν υήρξε μια θετική πορεία σε επίπεδο flow, αντιθέτως πολλοί επενδυτές επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες μεγάλες αγορές, με άλλες ταχύτητες.

Καλά τα roadshow και η διαφήμιση, αλλά αν δεν υπάρξουν φορολογικά και άλλα κίνητρα που να κάνουν το ΧΑ ελκυστικό και πιο εύκολο στην πρόσβαση νέων επενδυτών, χρήμα δε θα μπαίνει, είτε η Moody's αναβαθμίσει την οικονομία, είτε οτιδήποτε άλλο θετικό μπορεί να προκύψει.

Όταν και όποτε λυθούν αυτά τα ζητήματα τότε θα μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να γίνει ένα πιο ελκυστικό όχημα και για εισαγωγές, έχοντας ξεμείνει με τη «βιτρίνα» του 25άρη και τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης «τελικά ο Αύγουστος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και το «καζανάκι» ανακάτεψε την τράπουλά δίνοντας της ευκαιρία σε αρκετούς που είχαν μείνει εκτός να πάρουν θέσεις και το γρήγορο trading να έχει την τιμητική του. Στην παρούσα γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 1.440 μονάδες κάτι το οποίο θα συμβάλει στην συνέχιση της κίνησης προς τα υψηλά. Ο τραπεζικός και πάλι φαίνεται ότι είναι πάλι αυτός που θα δώσει την λύση αν καταφέρει να κατοχυρώσει τις 1.294 μονάδες.

Tα στοιχήματα για το αν η Αμερική γυρίσει σε ύφεση συνεχίζονται θυμίζοντας ότι έχουμε και εκλογική χρονιά. Η Ελληνική οικονομία και παράλληλα οι ελληνικές μετοχές είναι σε διαφορετική φάση τόσο με την Αμερική όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το αν δείχνουν ή όχι τα δόντια τους μικρή σημασία μιας και η κάθε αγορά κινείται σε διαφορετικούς χρόνους. Το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει ουσιαστικά 7 μήνες στα ίδια επίπεδα συνεχίζοντας να συγκεντρώνει δυνάμεις για την επόμενη κίνηση. Το πιο πιθανό είναι ότι πλέον το δολάριο έχει ξεκινήσει ένα κύκλο αποδυνάμωσης μεσοπρόθεσμα κάτι που για ακόμα μία φορά θα βολέψει την Αμερικανική οικονομία το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα, αλλαγές με εγχώριο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν στους δείκτες του οίκου FTSE / Russell Global Equity Index Series, μετά την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Viohalco υποβαθμίζεται και εξέρχεται από τους δείκτες FTSE / Russell Emerging Europe Large Cap και εντάσσεται στον Mid Cap, ενώ η θυγατρική του ομίλου, Cenergy αναβαθμίζεται και «παίρνει της θέση» της στον Large Cap (διαγράφεται από τον Mid Cap).

Κερδισμένη από το rebalancing του οίκου είναι και η Intralot που εντάσσεται στον Mid Cap. Παράλληλα, προστίθεται στους FTSE All World, FTSE All Cap και FTSE Total Cap.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις μια σειρά εισηγμένων διαγράφεται από το δείκτη Micro Cap, ενώ μοναδική νέα προσθήκη είναι αυτή της Interlife (μπαίνει και στον FTSE Total Cap).

Συγκεκριμένα, από τον Micro Cap και τον FTSE Total Cap διαγράφονται οι AustriaCard, ΑΒΑΞ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης, καθώς δε πληρούσαν τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης (είτε πλήρης είτε σταθμισμένης).

Σύμφωνα με την Fast Finance, η τύχη της αγοράς βρίσκεται στα χέρια του τραπεζικού που έχει και το κοντινότερο στοπ σε ημερήσιο κλείσιμο στο 1.294 επίπεδο που είναι κύρια αντίσταση και κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1.350.Το 1264 κοντινή στήριξη που κατοχύρωση θα ανακόψει την όποια τάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Κουμπαράς για επιδότηση και τον Σεπτέμβριο - Τα σενάρια για τη στήριξη στους λογαριασμούς

Συντάξεις: Ξεκινά σήμερα η καταβολή από τον ΕΦΚΑ - Νωρίτερα οι πληρωμές του Σεπτεμβρίου

ΑΙΓΙΣ: Σε τι στάδιο βρίσκεται το mega πρόγραμμα για τις φυσικές καταστροφές – Πότε θα παραλάβει η Ελλάδα το νέο εξοπλισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider