Τουρκία: Προαναγγέλλει έρευνες πετρελαίου νοτίως της Κρήτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Προαναγγέλλει έρευνες πετρελαίου νοτίως της Κρήτης
Η «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιχείρησε να καταλάβει μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. που ανήκει στη Λιβύη, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

Έρευνες στα τεμάχια 15 και 20 κάτω από την Κρήτη αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (TPAO), σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», η οποία αναφέρει ότι το θέμα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγιέζ Σαράτζ.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελευθέρος της Κύπρου» η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό χάρτη.

Η «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιχείρησε να καταλάβει μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. που ανήκει στη Λιβύη, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Υποστηρίζει ότι ένα μέρος του τεμαχίου 15 αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και πως το τεμάχιο 20 αποτελεί ΑΟΖ της Λιβύης.

Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τη δική της βεντάλια κινήσεων. Μια από αυτές είναι και η ΑΟΖ με την Ιταλία, για την οποία, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες», καθώς υπάρχει μια κατ’ αρχήν συνεννόηση ακόμα και για το επίμαχο ζήτημα της «Κόκκινης Γαρίδας» που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ιταλούς αλιείς. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά τα ταξίδια, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, από το Ισραήλ, έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς μας συμμάχους στην περιοχή, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Τουρκία επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου διαύλους επικοινωνίας με την Ιερουσαλήμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider