Σ. Αραβία: Επιδεικνύουμε ωριμότητα στη διαμάχη μας με τις ΗΠΑ για την παραγωγή πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σ. Αραβία: Επιδεικνύουμε ωριμότητα στη διαμάχη μας με τις ΗΠΑ για την παραγωγή πετρελαίου
Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ριάντ και η Ουάσινγκτον θα ξεπεράσουν την «αδικαιολόγητη» διαμάχη τους, τονίζοντας τους μακροχρόνιους εταιρικούς και θεσμικούς δεσμούς.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να επιδείξει ωριμότητα στη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις προμήθειες πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του σουνιτικού βασιλείου, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία αυτόν τον μήνα να μειώσει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου πυροδότησε έναν λεκτικό πόλεμο μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Ριάντ ενώπιον του φόρουμ Future Investment Initiative (FII) που διοργανώνει το σουνιτικό βασίλειο, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαία στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η σχέση των δύο παραδοσιακών συμμάχων ήταν ήδη τεταμένη από τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 και για τον πόλεμο στην Υεμένη, καθώς και από τους αυξανόμενους δεσμούς του Ριάντ με την Κίνα και τη Ρωσία.

Όταν ρωτήθηκε στο φόρουμ του FII για τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή σχέση με την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επανέλθει στη σωστή πορεία μετά την απόφαση για μείωση της παραγωγής και μπροστά στην προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου για το αναμενόμενο ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας τόνισε: «Νομίζω ότι εμείς ως Σαουδική Αραβία αποφασίσαμε να επιδείξουμε ωριμότητα...».

«Σας ακούμε συνέχεια να λέτε "είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας", υπάρχει περιθώριο για το "είμαστε με τον λαό της Σαουδικής Αραβίας";»

Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ριάντ και η Ουάσινγκτον θα ξεπεράσουν την «αδικαιολόγητη» διαμάχη τους, τονίζοντας τους μακροχρόνιους εταιρικούς και θεσμικούς δεσμούς.

Ενώ σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ είναι «ισχυροί σύμμαχοι» μακροπρόθεσμα, τόνισε ότι το βασίλειο είναι «πολύ ισχυρό» στις σχέσεις που διατηρεί με εταίρους της στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σαουδαραβικών υδρογονανθράκων.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ έχει εγείρει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον σχετικά με το ενδεχόμενο υψηλότερων τιμών καυσίμων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το τριήμερο φόρουμ της FII που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του, είδε μεγάλη προσέλευση στελεχών από τη Γουόλ Στριτ και άλλες βιομηχανίες με στρατηγικά συμφέροντα στη Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντίμον, μιλώντας στο φόρουμ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαφυλάξουν την 75χρονη συμμαχία τους.

Το FII αποτελεί μια βιτρίνα του σχεδίου ανάπτυξης Vision 2030, του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, με στόχο να απογαλακτιστεί η οικονομία από το πετρέλαιο δημιουργώντας νέες βιομηχανίες που δημιουργούν επίσης θέσεις εργασίας για εκατομμύρια Σαουδάραβες και να προσελκυστούν ξένα κεφάλαια και ταλέντα.

Κανένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν φάνηκε στο φόρουμ σήμερα.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερος βοηθός επί κυβερνήσεως του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί καλούς δεσμούς με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν από τους κύριους ομιλητές στο φόρουμ.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία που συστάθηκε από τον Κούσνερ μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία.

Οι διοργανωτές της FII είπαν ότι η φετινή διοργάνωση προσέλκυσε 7.000 αντιπροσώπους σε σύγκριση με 4.000 πέρυσι.

Μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 2017, το φόρουμ αμαυρώθηκε από το μποϊκοτάζ των δυτικών χωρών λόγω της δολοφονίας του Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες.

Τον επόμενο χρόνο κατάφερε να επανέλθει, προσελκύοντας ηγέτες και επιχειρήσεις με στρατηγικά συμφέροντα στη Σαουδική Αραβία, μετά την οποία η πανδημία έπληξε τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμμετοχή Αμερικανών επιχειρηματιών στο οικονομικό φόρουμ FII στη Σαουδική Αραβία παρά την κόντρα Ουάσινγκτον-Ριάντ

gazzetta
gazzetta reader insider insider