Κοντογεώργης: Η δύναμη της Ελλάδας είναι στην περιφέρεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντογεώργης: Η δύναμη της Ελλάδας είναι στην περιφέρεια
Τον Σεπτέμβρη ο διάλογος ξεκινά και μαζί του ένα νέο υπόδειγμα περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού, αναφέρει ο υπ. Επικρατείας.

Τη σημασία της ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης της προόδου όλων των σημαντικών έργων της επικράτειας (www.erga.gov.gr), που παρουσίασε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Κάθε πολίτης, εξηγεί, «μπορεί εκεί να παρακολουθήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων Κυβέρνησης και Περιφερειών, για αρχικώς 6.000 έργα σε όλη τη χώρα αλλά και όσες πολιτικές και υποδομές προτεραιοποιηθούν και αποφασισθούν κατά το στάδιο της διαβούλευσης. Αυτό το αυτονόητο - αλλά αποδεδειγμένα περίπου... αδιανόητο μέχρι το 2019 - εργαλείο και πολλές σημαντικές πολιτικές που υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ, σήμερα συνθέτουν το θετικό περιβάλλον για την εμβάθυνση του επιτελικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, με όρους σύγχρονους και δημοκρατικούς, με διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχικότητα».

Άλλωστε, προσθέτει, «τον Σεπτέμβρη ο διάλογος ξεκινά και μαζί του ένα νέο υπόδειγμα περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού».

Η πλατφόρμα έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες των καιρών, καθώς, όπως αναφέρει ο Θ. Κοντογεώργης, «η τελευταία πενταετία είναι για την Ελλάδα εποχή σημαντικών αλλαγών για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της οικονομικής κρίσης. Διαπεριφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες έχουν αμβλυνθεί αλλά δεν είμαστε ακόμα στο επιθυμητό σημείο. Το νέο εθνικό στόχο χάριν συντομίας τον λέμε "διπλή σύγκλιση", εννοώντας το κλείσιμο της ψαλίδας της χώρας και των περιφερειών της με τα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά παραδείγματα. Δεν αγνοούμε επιπλέον επίπεδα πιθανής ανισότητας: μεταξύ των περιφερειών, μεταξύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων της ίδιας περιφέρειας αλλά και μεταξύ κέντρων της ίδιας περιφερειακής ενότητας. Γι' αυτό και ο σχεδιασμός έχει περιφερειακό αλλά και τοπικό χαρακτήρα».

Επιπλέον, «το κλείσιμο της ψαλίδας δεν είναι ένας αφηρημένος στόχος. Με νέα τεχνοπολιτική μεθοδολογία η κυβέρνηση επιδιώκει να τον καταστήσει εφικτό και ορατό. Στο τεχνοκρατικό σκέλος, συγκεντρώνονται οι επιστημονικοί φορείς, οι πληροφορίες, τα δεδομένα και οι διαδικασίες μέτρησης και βελτιστοποίησης της απόδοσης των πολιτικών και των επενδύσεων. Αυτή είναι μια συστηματική δουλειά, που ήδη έχει ξεκινήσει. Στο πολιτικό σκέλος, ενισχύουμε τον τρόπο επεξεργασίας και λήψης αποφάσεων, εφαρμόζοντας ένα συνεργατικό μοντέλο. Επιδιώκουμε μία νέα σχέση και κουλτούρα αλληλοτροφοδότησης του Κέντρου και της Περιφέρειας. Αν πραγματικά επιδιώκουμε δίκαιη ανάπτυξη που δεν αφήνει πίσω κανέναν, είναι μονόδρομος η συνεργασία του Κέντρου με κάθε μία από τις Περιφέρειες για τη σύνθεση ενός κοινού οράματος στο οποίο ο πολίτης, όπου και αν κατοικεί, θα μπορεί να δει τον εαυτό του σε ένα υποστηρίξιμο και βιώσιμο μέλλον». Εξ άλλου, «σχέδια για τις περιφέρειες που παράγονται σε γραφεία μακριά από το πεδίο εφαρμογής, δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Πρέπει το σχέδιο να είναι τοπικό και να είναι κοινό κτήμα όλων», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στεργίου (ΕΥΔΑΠ): Είμαστε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινά τον Σεπτέμβριο η πιλοτική εφαρμογή της σε τουρισμό - εστίαση

Εφορία: Ψάχνει τους φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση – Νέου τύπου διασταυρώσεις «τρέχει» η ΑΑΔΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider