Πως λειτουργεί ένα «dating app» για start ups

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως λειτουργεί ένα «dating app» για start ups

Στον κόσμο των start ups πολλά πράγματα θυμίζουν φλερτ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η διαδικασία σύνδεσης επιχειρηματιών με τους επενδυτές ονομάζεται «matchmaking», δηλαδή… προξενιό. Στην εποχή του διαδικτύου και των χιλιάδων εφαρμογών για ραντεβού, είναι φυσικό επακόλουθο να εμφανιστεί και ένα «dating app» για νέους επιχειρηματίες, συμβούλους και επενδυτές. Ένα τέτοιο «dating app» που φέρνει σε επαφή νεοφυείς και ώριμες εταιρείες με συμβούλους επιχειρήσεων και επενδυτές είναι η πλατφόρμα της in4capital, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιχειρηματιών και συμβούλων από Ελλάδα, Αμερική, Ιταλία και Αγγλία.

«Οι παραδοσιακές λύσεις για την αναζήτηση κεφαλαίων κοστίζουν πολύ χρόνο και χρήμα, ενώ ο αριθμός των επενδυτών που τελικά θα δουν την επιχειρηματική πρόταση είναι πολύ περιορισμένος», σημειώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της in4capital Λευτέρης Κοντός. «Εμείς χρησιμοποιώντας καινοτόμα την τεχνολογία δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των επενδυτών που θα δούνε μια επιχειρηματική πρόταση και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος και τον χρονικό ορίζοντα που θα χρειαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι το κάθε start up και εταιρεία έχει τη δυνατότητα με πολύ μικρό κόστος να κάνει outsource το κομμάτι της εύρεσης κεφαλαίων και της στρατηγικής δικτύωσης στην in4capital η οποία παίρνει τη θέση του funding desk της κάθε επιχείρησης χωρίς τα μεγάλα παραδοσιακά κόστη».

Με αυτό τον τρόπο υποψήφιοι επιχειρηματίες έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κοντό τα επενδυτικά κεφάλαια (Venture Capital, Private Equities, Family offices κλπ) δημιουργούν ένα δυναμικό σύνολο με επενδύσεις της τάξης των 360 δισ. δολαρίων μονό για το 2015.

Τι κερδίζει όμως ένας νέος επιχειρηματίας από την πλατφόρμα της εταιρείας; «Μέσω της πλατφόρμας μας οι επιχειρηματίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πλούσια βάση δεδομένων με εκπαιδευτικό υλικό και πληροφορίες ως προς το πώς μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές ενώ μπορούν να δουν και αναλύσεις προφίλ επιτυχημένων εταιρειών σε διάφορους τομείς», σημειώνει ο κ. Κοντός. Μπορούν επίσης να «ανεβάσουν» το business plan τους και να κατηγοριοποιηθούν στη βάση δεδομένων της εταιρείας. «Οι αλγόριθμοι που έχουμε εξελίξει θα αναγνωρίσουν αμέσως στην ευρεία βάση επενδυτών που διαθέτουμε (10.000+) τους καταλληλότερους για αυτούς και οι επιχειρηματίες μπορούν να επιλέξουν είτε να κρατήσουν μια στάση αναμονής μέχρι κάποιος επενδυτής να τους προσεγγίσει ή πληρώνοντας συνδρομή να έχουν στη διάθεση τους τα στοιχεία των επενδυτών για να επικοινωνήσουν οι ίδιοι εάν το επιθυμούν ή αναλαμβάνει η εταιρεία μας την προώθηση των business plan τους στους επενδυτές».

Πέρα όμως από τους επιχειρηματίες οι σύμβουλοι επιχειρήσεων μπορούν διευρύνουν το πελατολόγιο τους, αλλά και να προωθούν τα business plan των πελατών τους στους επενδυτές. Επιπλέον, οι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων επενδυτικών ευκαιριών και μπορούν να έλθουν σε επαφή με start up εταιρείες που θεωρούν ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον.

Η in4capital είναι στην αρχή του ταξιδιού της και όπως σημειώνει ο κ. Κοντός η υποδοχή της αγοράς μέχρι τώρα είναι θερμή «διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους επιχειρηματίες για πρόσβαση σε κεφάλαια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ιδίως τώρα που οι παραδοσιακοί τρόποι χρηματοδότησης έχουν φθίνει αλλά και από τους επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν σε νέες ιδέες ως ένα τρόπο να πάρουν μεγαλύτερη υπεράξια από το να έχουν τα λεφτά τους σε μια τράπεζα».

«Ξεκινήσαμε το κύκλο διεθνών παρουσιάσεων από την Αθήνα στο πρόσφατο Money Show που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο στο Hilton όπου και παρουσιάσαμε στο ελληνικό επιχειρηματικό κοινό τη πλατφόρμα μας», σημειώνει ο πρόεδρος τη εταιρείας, «έκτοτε έχουμε περάσει σε υπογραφές στρατηγικών συνεργασιών σε Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία ενώ έχουμε συνάψει συμφωνίες με μεγάλους οργανισμούς που εκπροσωπούν επιχειρηματίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα ο κ. Κοντός σημειώνει: «Προετοιμάζουμε με ταχύτατους ρυθμούς τον ψηφιακό μας επιχειρηματικό επιταχυντή ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε στα μέλη μας προγράμματα που θα μπορούν να παρακολουθήσουν ώστε να λάβουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αναβαθμίσουν τις εταιρείες τους. Προχωράμε στην δικτύωση μας στην Ευρώπη με σκοπό το δεύτερο χρόνο να περάσουμε στην Αμερική και τις αναδυόμενες αγορές και δουλεύουμε καθημερινά στην ανάπτυξη της πλήρη λίστας υπηρεσιών που προσφέρουμε στα πακέτα μας καθώς και καθημερινά έρχονται ιδέες εξέλιξης και καινοτομίας και πάνω σε αυτές δημιουργούμε υπηρεσίες σχεδιασμένες για την παγκόσμια αγορά».

Σε ότι αφορά τους νέους επιχειρηματίες ή τους επίδοξους νέους επιχειρηματίας ο κ. Κοντός σημειώνει: «Μην περιμένετε να προκύψουν οι ευκαιρίες. Μπορείτε να τις δημιουργήσετε εσείς οι ίδιοι για εσάς. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή μελέτη και έρευνα των τάσεων της αγοράς και της οικονομίας. Συνειδητοποιούμε μια κατάσταση και εντοπίζουμε τι ακριβώς σημαίνει για εμάς και πράττουμε ανάλογα. Είτε αυτό σημαίνει να πάμε στο εξωτερικό ή να προσαρμόσουμε τις υπηρεσίες μας σε κάτι που θα έχει ζήτηση στην εσωτερική αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider