Τράπεζα Πειραιώς: Με κέρδη 80 εκατ. επέστρεψε στην κερδοφορία το 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Με κέρδη 80 εκατ. επέστρεψε στην κερδοφορία το 2018
Στο πεδίο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τράπεζα πέτυχε απομείωση των NPEs κατά 5,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Κέρδη προ φόρων 80 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς το 2018, επιστρέφοντας στην κερδοφορία μετά από μακρά περίοδο ζημιών, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 8% το προηγούμενο έτος, αλλά και στην αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες.

Στο πεδίο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τράπεζα πέτυχε απομείωση των NPEs κατά 5,5 δισ. ευρώ, με τον ρυθμό αθέτησης πληρωμών να μειώνεται και τον ρυθμό θεραπείας να αυξάνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή.

Εντός του 2018, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην πώληση δύο «κόκκινων» χαρτοφυλακίων συνολικής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ. Ο νέος στόχος για το τέλος του 2021 διαμορφώνεται στα 11 δισ. ευρώ, από τα 26 δισ. ευρώ όπου ανήλθαν στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Σημαντική αύξηση της ρευστότητάς της πέτυχε η τράπεζα, αφού οι εγχώριες καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 3,6 δισ. σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο αυτό, η εξάρτησή της από τον δανεισμό ELA μηδενίστηκε στα μέσα Ιουλίου και οι ανάγκες καλύπτονται μέσω της διατραπεζικής αγοράς με χρήση καλυμμένων ομολόγων.

Όσον αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που καταρτίστηκε το 2015, η υλοποίησή το έχει πλέον ολοκληρωθεί μέσω σειράς αποεπενδύσεων.

«Η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και αυτό είναι εμφανές σε όλες τις τραπεζικές εργασίες και ιδιαίτερα σε θέματα ρευστότητας, όπως αποτυπώνεται στις σταθερές εισροές καταθέσεων», σημειώνει ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. «Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παραμένει υψηλή προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες, τομέας όπου σημειώνεται πρόοδος, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκονται πρόσθετες ενέργειες για περαιτέρω μείωσή τους. Οι τρέχουσες προτάσεις, όπως το σχήμα Asset Protection Scheme, καθώς και το σχήμα Διαχείρισης Ενεργητικού της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και η αναθεώρηση του "Νόμου Κατσέλη", παρέχουν μια συστηματική προσέγγιση και μια πρόσθετη ευελιξία στην επίλυση της διαχείρισης των ΜΕΑ, όταν αυτές καταστούν διαθέσιμες», προσθέτει.

«Εν μέσω σημαντικών προκλήσεων το 2018, σημειώσαμε πρόοδο προς την κατεύθυνση επίτευξης των στρατηγικών μας στόχων, όπως της εξυγίανσης του ισολογισμού μας, της βελτιστοποίησης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της επανεστίασης του επιχειρηματικού μας μοντέλου στη δημιουργία διατηρήσιμων αποδόσεων», σχολιάζει ο κ. Χρήστος Μεγάλου, CEO της τράπεζας.

«Η αποκατάσταση της κερδοφορίας συνιστά προτεραιότητα της Τράπεζάς μας, και το 2018 καταφέραμε να εδραιώσουμε το αποτέλεσμα αυτής της πορείας, καθώς η Τράπεζα σημείωσε κέρδη προ φόρων ύψους €80 εκατ., ενώ παράλληλα περιορίσθηκε το κόστος λειτουργίας κατά 8% σε επαναλαμβανόμενη ετήσια βάση. Το προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας βελτιώνεται συστηματικά τα τελευταία δύο έτη. Οι εγχώριες εισροές καταθέσεων το 2018 ανήλθαν σε €3,6 δισ., σημειώνοντας αύξηση 9% ετησίως, γεγονός που μας επέτρεψε να μηδενίσουμε την χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA στα μέσα Ιουλίου 2018. Ταυτόχρονα, η υπαγωγή του προγράμματος καλυμμένων ομολογιών της Τράπεζας σε καθεστώς επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ, επέτρεψε να αντικαταστήσουμε μέρος της διατραπεζικής χρηματοδότησης μέσω repo με φθηνότερη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, υποστηρίζοντας περαιτέρω τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider