«Ζεσταίνεται» η αγορά για τα Χριστούγεννα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζεσταίνεται» η αγορά για τα Χριστούγεννα
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο τζίρος των εορτών θα κινηθεί οριακά καλύτερα από πέρσι. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 450 ευρώ.

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς κινείται τις τελευταίες μέρες η αγορά, στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα.

Η καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό τομέα βοήθησε ώστε να αυξηθεί σταδιακά η κίνηση στα καταστήματα, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη ενώ και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου τα μαγαζιά θα παραμείνουν ανοιχτά. Σύμφωνα με στοιχεία των προηγούμενων ετών άλλωστε, η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκινά τις αγορές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, συνεχίζει πολύ έντονα την περίοδο 16-24 Δεκεμβρίου και μόνο 2 στους 10 κάνουν τις αγορές τους την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα, έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο τζίρος των εορτών θα κινηθεί οριακά καλύτερα από πέρσι. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΠ και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλη Κορκίδη στο insider.gr αναμένεται τα φτάσει κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,5% σε σχέση με πέρσι. Αισιόδοξος ότι ο τζίρος φέτος θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 450 ευρώ. Από τα συνολικά 450 ευρώ, τα 157 ευρώ ξοδεύονται για φαγητό, 136 ευρώ για δώρα, 82 ευρώ για ταξίδια και 75 ευρώ για διασκέδαση.

Οι Έλληνες επιλέγουν να ξοδέψουν κυρίως σε ρούχα και παπούτσια, ακολουθούν το φαγητό και το ποτό και η τρίτη κατηγορία, είναι τα παιδικά παιχνίδια.

Το κρέας αυξάνει το κόστος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η άνοδος κατά 11,36% της μέσης τιμής των κρεάτων σε σχέση με πέρσι, συμπαρασύρει σε σημαντικό βαθμό και το συνολικό κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που θα είναι αυξημένο φέτος κατά 3,68%.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι δαπάνες για αγορά κρεάτων αντιστοιχούν στο 47,6% του συνολικού κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 154,57 ευρώ έναντι 149,09 ευρώ πέρσι τα Χριστούγεννα.

Όπως επισημαίνεται, η τιμή του χοιρινού παρουσιάζει αύξηση κατά 17,65%, με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς να καλύπτονται κατά περίπου 70% από εισαγόμενα προϊόντα λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 στην Αφρική και μετέπειτα στην Ασία.

Το γεγονός αυτό είχε επισημάνει στο insider.gr και o Σταύρος Πέρρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το χοιρινό είναι «κάθε μέρα ακριβότερο και όπως πάει θα φτάσει την τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος».

Όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα οι τιμές των γλυκισμάτων εμφανίζουν μείωση 4,78%, αντισταθμίζοντας έως έναν βαθμό τις αυξήσεις των κρεατικών.

Τα λαχανικά και φρούτα (+0,70%) όπως επίσης και τα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,08%) καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις. Συνολικά, από τα 17 προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες, τα 8 εμφανίζουν άνοδο και τα υπόλοιπα 9 υποχώρηση.

πινακας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider