Πώς συνεργάζονται οι ανανεώσιμες πηγές και τα θερμοκήπια για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς συνεργάζονται οι ανανεώσιμες πηγές και τα θερμοκήπια για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών
Ακόμη πιο «πράσινα» μπορούν να γίνουν τα θερμοκήπια σύμφωνα με ολλανδική εταιρεία.

Ακόμη πιο «πράσινα» μπορούν να γίνουν τα θερμοκήπια, σύμφωνα με ολλανδική εταιρεία η οποία θέλει να επιστρατεύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να καταστήσει τη γνώριμη αυτή μέθοδο ελεγχόμενης καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών πιο βιώσιμη.

Η Ολλανδία αποτελεί μία χώρα η οποία αναγκαστικά θα αναζητούσε τρόπους εξέλιξης των θερμοκηπίων λόγω της ακτογραμμής της και της γεωγραφικής της θέσης. Αν και τα ψυχρά νερά της Βόρειας θάλασσας, δεν ευνοούν την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, η ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας του θερμοκηπίου επιτρέπει να καλλιεργούνται για παράδειγμα αγγούρια ή ντομάτες και μάλιστα, η διαδικασία, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο θέαμα σε όλη τη χώρα με το γυαλί και το αλουμίνιο να λάμπουν στον ήλιο.

«Τα θερμοκήπια είναι εξίσου παραδοσιακά με τα ξύλινα παπούτσια και τις τουλίπες», δήλωσε , στο CNBC's Sustainable Energy ο Marc Middeldorp, διευθυντής σχεδιασμού και μηχανικής στο Van Der Hoeven, εταιρεία που ειδικεύεται στις κηπευτικές καινοτόμες λύσεις. «Είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια», πρόσθεσε.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1953 και ο Van Der Hoeven ασχολείται με προγράμματα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία θερμοκηπίου για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Αναφερόμενος σε μεταβλητές όπως θερμοκρασία, υγρασία και επίπεδα παρασίτων και εντόμων, ο Middeldorp εξήγησε ότι ένα θερμοκήπιο επέτρεψε στους χρήστες να «ελέγχουν πλήρως το κλίμα μέσα». Ωστόσο, η δημιουργία ενός συστήματος όπου οι συνθήκες είναι σωστές μπορεί να είναι μια διαδικασία ενεργειακής έντασης.

«Υπάρχει σίγουρα μια απαίτηση να χτιστούν βιώσιμα θερμοκήπια με αποτελεσματική χρήση ενέργειας και να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση γλυκού νερού, ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε. «Και εκεί βρίσκεται η πρόκληση για εμάς αυτή τη στιγμή».

Αυτή η προσπάθεια για βιώσιμα θερμοκήπια είναι μια φιλοδοξία που συμμερίζονται οι ολλανδικές αρχές. Από φέτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όλα τα νέα θερμοκήπια θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερα.

Αυτός ο στόχος, λέει, μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, από μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την εξοικονόμηση φωτός, έως την ηλιακή ενέργεια και τις γεωθερμικές εφαρμογές.

Μιλώντας με παραδείγματα

Μία εταιρεία που έχει αναπτύξει βιώσιμη τεχνολογία για τον τομέα του θερμοκηπίου είναι η Solho. Με έδρα στην ολλανδική πόλη Ντελφτ, η μονάδα Solar Powered Horticultural Off-grid ή SPRHOUT, συνδυάζει ηλιακή ενέργεια με αποθήκευση θερμικής ενέργειας.

«Χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για τη δημιουργία όλων των ενεργειακών ροών που απαιτούνται για τη λειτουργία του θερμοκηπίου: θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Adriano Desideri, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας.

Ο Olivier Dubois από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας στο CNBC, περιέγραψε το «μοντέλο θερμοκηπίου» ως «μέρος μιας σειράς αγροτικών συστημάτων που προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν τη χρήση της γης και να παράγουν το μέγιστο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider