Ένα πλέγμα ενεργειών που θα καθορίσουν την «επόμενη ημέρα» στον Ελλάκτωρ, αλλά και θα επηρεάσουν συνολικότερα τον τομέα των υποδομών εν όψει της διεκδίκησης μεγάλων συμβολαίων άνω των 10-12 δισ. ευρώ καλείται να προωθήσει η Reggeborgh, δια του νέου διοικητικού σχήματος που έτυχε χτες της ευρείας αποδοχής των μετόχων στην πολύωρη (σχεδόν 5,5 ώρες) έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης.
Χτες, οι Ολλανδοί κέρδισαν την μάχη. Οι προτάσεις τους για καταψήφιση της ΑΜΚ των 50 εκατ. ευρώ και για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου έλαβαν την υποστήριξη των μετόχων με ποσοστά σχεδόν 90% και 61,2% αντίστοιχα. Τα «ηνία» της Ελλάκτωρ πέρασαν στα χέρια των Ολλανδών που πέτυχαν τον στόχο που είχαν θέσει, να διορίσουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον κατασκευαστικό όμιλο, υπό το δίδυμο του γνωστού νομικού κ. Γ. Μυλωνογιάννη (ως προέδρου) και του επίσης γνωστού και από θητεία του στο ΤΑΙΠΕΔ (και όχι μόνο) τεχνοκράτη Αρ. Ξενόφου.
Οι οποίοι, όπως σημείωσε χτες ο –πολύ καλά προετοιμασμένος και ενημερωμένος- εκπρόσωπος του ολλανδικού fund, Γ. Σωτηρόπουλος, δεν έχουν πρόβλημα με ασυμβίβαστο ούτε και κάποιες συγγενικές, επαγγελματικές ή μετοχικές σχέσεις και εξαρτήσεις με τον παθητικό, έως ώρα, μέτοχο Reggeborgh.
Αλλά αυτά, αν και «φρέσκα», ανήκουν από χτες αργά το απόγευμα στην ιστορία, όπως και το περίφημο «proxy war 2» που έμελλε να χαρακτηρίσει την αλλαγή διοικητικής σελίδας στην Ελλάκτωρ. Πλέον, οι Ολλανδοί, το νέο διοικητικό σχήμα (που συμπληρώθηκε με τους Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Ταμπούρο και Αθηνά Χατζηπέτρου) καλείται να εφαρμόσει τη στρατηγική των Ολλανδών, να ορίσει και να εφαρμόσει τη «νέα διακυβέρνηση» στην Ελλάκτωρ. Και απ’ ότι φάνηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα από ανακοινώσεις, παρουσιάσεις και αντεγκλήσεις, τα μέτωπα είναι πολλά. Και απλώνονται στο επιχειρηματικό-επιχειρησιακό, χρηματοοικονομικό, μετοχικό πεδίο, αν όχι και… ευρύτερα.
Τι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε προσεχώς;
Σύμφωνα με όσα επίσημα έχουν δηλώσει στελέχη κοντά στη Reggeborgh, οι Ολλανδοί έχουν σκοπό να διεξάγουν λεπτομερή… διαγωνιστικό έλεγχο στον χρηματοοικονομικό τομέα. Θα σκανάρουν τα μεγέθη, τα συμβόλαια, τη χρηματοοικονομική ανάγκη της ΑΚΤΩΡ και συνολικά του ομίλου, έχοντας ως στόχο την επαρκή χρηματοδότησή του, την ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου, τον εξορθολογισμού του ισολογισμού, τη δημιουργία χρηματοοικονομικής σταθερότητας, την επίτευξη στόχων εταιρικής διακυβέρνησης, συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων. Με στόχο να ενισχύσουν κεφαλαιακά τον όμιλο, να καθορίσουν τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις του, να ανακτήσουν την αξιοπιστία και ανταγωνιστικότητα που θεωρούν ότι έχουν διαβρωθεί, βάζοντας στο στόχαστρο τα πολλά δισ. των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Η επιχειρησιακή και χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, όπως εκτιμούσαν οι ίδιοι ότι χρειάζεται, της Ελλάκτωρ ξεκινά από σήμερα κιόλας. Αλλωστε, η κόντρα στην οποία έλαβαν μέρος η Reggeborgh, ο Αν. Καλλιτσάντσης, το δίδυμο των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη προκάλεσε απόνερα και καθυστερήσεις σε μια σειρά από διεργασίες που επηρέασαν την ρευστότητα αλλά και τα έργα στα οποία συμμετείχε ο όμιλος καθώς, όπως έλεγαν στον κλάδο, «σταμάτησαν οι σκαπάνες στα εργοτάξια».
Την ίδια ώρα, μένει να φανεί αν η Reggeborgh θα ξεκινήσει και διαχειριστικό έλεγχο για να ανακαλύψει «τρύπες» και να κινήσει άλλου είδους διαδικασίες, στον απόηχο και των δημόσιων δηλώσεων του Δ. Καλλιτσάντση για αρρυθμίες και προβλήματα στον όμιλο.
Προφανώς βέβαια, πέρα από τη στρατηγική των Ολλανδών και της νέας διοίκησης του Ελλάκτωρ για τα οικονομικά, το επιχειρηματικό μοντέλο κ.λπ., έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η νέα ηγεσία διατηρήσει όλα τα «κομμάτια» του γκρουπ, αν προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις, πωλήσεις, αποσχίσεις κλάδων ή ενεργοποιήσει… πιο προχωρημένα σενάρια συγχωνεύσεων με αντίστοιχα τμήματα άλλων ομίλων.
Ενδεχομένως αυτά να μην αποτελούν παρά μόνο σενάρια και εικασίες, μια φορά πάντως, οι αποφάσεις της Reggeborgh θα αποτελέσουν καταλύτη όχι μόνο για την Ελλάκτωρ, αλλά για τον κατασκευαστικό κλάδο γενικότερα. Και θα φανεί αν είχαν βάση οι ανησυχίες του Αν. Καλλιτσάντση για συγκέντρωση δυνάμεων και για ζητήματα ανταγωνισμού λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας των Ολλανδών σε Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν και οι Βρυξέλλες φέρονται να μην έχουν θέσει τέτοιο θέμα. Εξάλλου, πλησιάζουν διαγωνισμοί, όπως η Εγνατία Οδός και άλλοι νωρίτερα, και θα λυθούν οι σχετικές απορίες.
Ωστόσο, υπάρχει και το… μετοχικό πεδίο. Επισήμως, η Ολλανδική πλευρά κατέχει 14,2%, συν το option 12,5% των μετοχών του Λ. Μπόμπολα, άρα συνολικά 26,7%, ενώ η Invesco των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη μερίδιο 25,6%. Κατά συνέπεια χτες, μπλοκ μετόχων, μικρότερο ή μεγαλύτερο ανά περίσταση και θέμα της συνέλευσης, «συμμάχησε» είτε με τη Reggeborgh είτε όμως και με την άλλη πλευρά των δύο εφοπλιστών. Οι οποίοι, φαίνεται να ακολούθησαν την πρόταση των Ολλανδών κατά της αύξησης κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι την πρόταση των Ολλανδών για αλλαγή του δ.σ. υπερψήφισε το 62% περίπου. Αλλά και η άλλη πλευρά συγκέντρωσε διόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά. Στο προσεχές μέλλον λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητούμενα. Θα ολοκληρωθεί το deal της Reggeborgh με τον κ. Μπόμπολα και σε ποια τιμή; Τι θα συμβεί με τις τμηματικές εξαγορές ανάμεσα στους εφοπλιστές και την πλευρά Καλλιτσάντση; Θα παραμείνει η Invesco ως ισχυρότατος μέτοχος μειοψηφίας; Θα πουλήσει τα ποσοστά της; Εχουν λόγο οι Ολλανδοί να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση; Θα βοηθήσει την Ελλάκτωρ η παρουσία δύο ισχυρών μπλοκ, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, μετά από την πόλωση που προηγήθηκε;
Πάντως, για την ώρα, οι δύο εφοπλιστές έστειλαν το μήνυμα ότι παραμένουν εντός Ελλάκτωρ και ως μεγαλομέτοχοι που είναι θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον όσα διαδραματίζονται στον όμιλο.
Προφανώς, αυτά τα ερωτήματα, όπως και τα αμιγώς… στρατηγικά, επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά, θα απαντηθούν προσεχώς. Αλλωστε, το «κουβάρι μόλις άρχισε να ξετυλίγεται»…