Σκρέκας: 5 μέτρα για τη «θωράκιση» της ενεργειακής επάρκειας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: 5 μέτρα για τη «θωράκιση» της ενεργειακής επάρκειας
Την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση, που έχει ανατροφοδοτηθεί μετά τη ρωσική εισβολή, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην αξιολόγηση των νέων δεδομένων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και την εξέταση ακόμη και των πιο ακραίων σεναρίων που μπορεί να πυροδοτήσει αυτή η εξέλιξη, προχώρησε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΝ, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η τροφοδοσία με αέριο συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή χωρίς διαταραχές. «Επίσης, η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς μόλις χθες κατέφθασε ένα νέο φορτίο 108.000 κυβ. μέτρων αερίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, για να διασφαλισθεί η επάρκεια σε περίπτωση αιφνίδιου προβλήματος, κατ' αρχάς η ΔΕΠΑ Εμπορίας και άλλες εγχώριες εταιρείες βρίσκονται σε επαφή με ξένους προμηθευτές, ώστε να διασφαλίσουν περαιτέρω φορτία LNG, στην περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών μέσω ΤΑΡ, ενώ για τις λιγνιτικές μονάδες υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα λιγνίτη το οποίο εξασφαλίζει τη λειτουργία τους για ένα διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημερών.

«Την ίδια στιγμή, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται τα υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι 5 μονάδες αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν και με καύσιμο ντίζελ, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με την κ. Σκρέκα, η ρωσική εισβολή δυστυχώς ανατροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση, που έχει εκτινάξει τις τιμές σε δυσθεώρητα επίπεδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Έχουμε πει ότι η στήριξη των Ελλήνων καταναλωτών θα συνεχιστεί για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση», υπογράμμισε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συμπερίληψη στα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής του θέματος για τη λήψη εκτάκτων μέτρων στήριξης των ευρωπαϊκών κρατών σε αυτό το «κύμα» υψηλών τιμών των ενεργειακών προϊόντων, έπειτα από σχετικό αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο ίδιος μαζί με τους υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με χθεσινή κοινή επιστολή προς τη γαλλική προεδρία και την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυρών και επιχειρήσεων.

«Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider