Διπλάσια σε σχέση με πέρυσι τείνει να καταστεί η τιμή της βενζίνης – Τι μέτρα λαμβάνουν τα πρατήρια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλάσια σε σχέση με πέρυσι τείνει να καταστεί η τιμή της βενζίνης – Τι μέτρα λαμβάνουν τα πρατήρια
Τις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί η αύξηση της διεθνούς τιμής στις διυλιστηριακές τιμές. Στα 4-5 λεπτά οι αυξήσεις. Η βενζίνη δεν αποκλείεται να φθάσει τα 3 ευρώ ή ακόμη και να τα ξεπεράσει όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την περυσινή χρονιά τείνει να καταστεί η μέση τιμή της βενζίνης η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οδεύει προς 2,5 ευρώ το λίτρο και δεν αποκλείεται να φθάσει και τα 3 ευρώ αν οι γεωπολιτικές συνθήκες ευνοήσουν τη συρρίκνωση της προσφοράς πετρελαίου.

Σε σχέση με πέρυσι, το κόστος της βενζίνης που αγοράζουν οι πρατηριούχοι από τα διυλιστήρια έχει αυξηθεί κατά 57 λεπτά ενώ έχει αυξηθεί και η απόδοση φόρων στο κράτος κατά 13 λεπτά, με αποτέλεσμα από τα 1,60 ευρώ το λίτρο που ήταν η μέση τιμή της αμόλυβδης πέρυσι, σήμερα βρίσκεται στα 2,30.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου, Β’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 4-5 λεπτά αυτό το διήμερο ενώ από τις διεθνείς εξελίξεις θα εξαρτηθεί το αν θα δούμε τη βενζίνη να προσεγγίζει τα 3 ευρώ.

«Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει τεράστιο θέμα με τα καύσιμα. Είναι γεγονός ότι κάθε μέρα υπάρχει αύξηση στη διυλιστηριακή τιμή κατά 2-3 λεπτά και έχουμε φθάσει το βυτίο να βγαίνει στα 2,23 λεπτά από τις πύλες των διυλιστηρίων όσον αφορά στη βενζίνη και στα 1,79-1,80 όσον αφορά στο πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι αν μεσοσταθμικά υπολογίσουμε ένα δίκαιο κέρδος για τους τρεις μεσάζοντες (εταιρείες, μεταφορές και βενζινάδικα), δηλαδή ένα 10% το οποίο πρέπει να μοιραστούν, το οποίο είναι ένα εύλογο κέρδος, είναι το ελάχιστο, η τιμή θα έπρεπε να είναι στα 2,45. Παρ’ όλα αυτά εμείς, επειδή είμαστε μέσα στην κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και προφανώς υπάρχει και η υπουργική απόφαση για το πλαφόν, η τιμή και το κέρδος μας έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Βλέπουμε μια μέση τιμή πανελλαδικά στα 2,30 ευρώ το λίτρο. Τις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί η αύξηση της διεθνούς τιμής στις διυλιστηριακές τιμές. Μέχρι τώρα τα πρατήρια λόγω μείωσης τζίρου και ακρίβειας έχουμε αποθέματα, όμως τις επόμενες ημέρες αυτά θα τελειώσουν οπότε οι παραγγελίες που θα κάνουμε θα είναι με αυξημένες τιμές οπότε περιμένουμε μια αύξηση κατά 4-5 λεπτά το επόμενο διήμερο», επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου.

Η πορεία προς τα 3 ευρώ το λίτρο

Τα αποθέματα στη διεθνή αγορά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η πορεία της ζήτησης θα κρίνουν την πορεία του Brent το οποίο αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται κοντά στα 113 δολάρια το βαρέλι ενώ πριν από δύο ημέρες είχε φθάσει τα 124 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 50% από την αρχή του έτους, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης να ταράζουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Την Τρίτη, δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι τιμές του Brent κατά μέσο όρο θα ξεπεράσουν τα 107 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο, με ορισμένους ειδικούς να κάνουν αναφορές και για 130 δολάρια το βαρέλι μετά τη μερική απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ.

Αν και αρκετοί παράγοντες της διεθνούς αγοράς έχουν εκφράσει ανησυχίες για πορεία προς τα 150 δολάρια, οι φόβοι για ύφεση παρά την άρση των lockdown αναγκάζουν την αγορά να αναδιπλωθεί σε πιο συντηρητικά σχήματα ως προς τις προβλέψεις της.

Επικαλούμενη τους φόβους ύφεσης και την οικονομική επιβράδυνση, η Citi εκτιμά πλέον ότι η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, μειωμένη κατά 1,4 εκατομμύρια από τις αρχές του 2022 ενώ σε σχετικές δηλώσεις στο Bloomberg σημειώνει ότι το πετρέλαιο τελικά είναι πιο πιθανό να κινηθεί στην περιοχή των 70 δολαρίων παρά στην περιοχή των 120 δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν σταδιακά να αποκλιμακωθούν και στην Ελλάδα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια ενώ θολό είναι το τοπίο αναφορικά και με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει άμεσα η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των οδηγών.

«Έχουμε παραδεχθεί όλοι και αγορά και κυβερνήσεις ότι υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό κερδοσκοπικό παιχνίδι. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Έχει συζητηθεί η επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές που αγοράζουν τα κράτη. Δεν έχει εφαρμοστεί όμως. Αναφερόμαστε στην καθημερινότητα και στο εσωτερικό της χώρας αλλά το πρόβλημα δεν είναι εδώ. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δημοσιονομικά δεν αντέχει να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ ή ελάφρυνση του ΕΦΚ», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου σχολιάζοντας την κατάσταση στην αγορά αλλά και το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή στα 3 ευρώ ή και παραπάνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Στα 124 δολάρια το brent μετά το εμπάργκο της ΕΕ -«Φωτιά» στα καύσιμα, στα 2,7 ευρώ η βενζίνη στην Ελλάδα

Φόβοι ότι θα απογειωθούν οι τιμές στα καύσιμα μετά το εμπάργκο – Συναγερμός στην ελληνική αγορά

Χωρίς τέλος οι ανατιμήσεις στα καύσιμα – Προσπάθειες να «στριμωχθούν» νέα μέτρα ελάφρυνσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider