Η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες έγινε και πάλι πιο κερδοφόρα, τώρα που η εποχή των αρνητικών επιτοκίων φτάνει στο τέλος της.
Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα εμφάνισαν αθροιστικά αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 3,74 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, που αντιστοιχεί σε «άλμα» 17%. Τα κέρδη τους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά το γεγονός ότι εν γένει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμφάνισαν αυξημένες πιστωτικές προβλέψεις και δαπάνες.
Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η επίδοση της BNP Paribas, η οποία κατέγραψε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστροία της, ενώ τα καθαρά κέρδη της UniCredit SpA «αναρριχήθηκαν» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 5 ετών.
Χείρα βοηθείας από την ΕΚΤ
Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους αποδίδεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την περασμένη εβδομάδα εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και έτσι αποφάσισαν να ανεβάσουν στο μηδέν το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
Οι τράπεζες της περιοχής ανέμεναν την κίνηση, χρεώνοντας περισσότερο τόκο στα δάνεια τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ενισχύσουν το περιθώριο κέρδους. Η στροφή της ΕΚΤ είναι μια καλοδεχούμενη κίνηση από τις τράπεζες έπειτα από μια δεκαετία που βλέπουν τα έσοδα από τη χορήγηση δανείων να μειώνονται καθώς οι κεντρικές τράπεζες μείωναν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η ΕΚΤ είχε ρίξει το επιτόκιο καταθέσεων -αυτό που πληρώνει στις τράπεζες για να διατηρούν τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα- σε αρνητικό επίπεδο στα μέσα του 2014 για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να παρέχουν φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Η κίνηση στήριξε την οικονομία της Ευρώπης και κατέστησε φθηνότερη τη χρηματοδότηση. Αλλά γύρισε μπούμερανγκ για τον τραπεζικό τομέα, καθώς ώθησε τις τράπεζες να χρεώνουν τους πελάτες τους για τη διατήρηση καταθέσεων σε αυτές.
Ο πληθωρισμός ωθεί πλέον το κόστος των τραπεζών υψηλότερα και έτσι τα ιδρύματα βάζουν περισσότερα χρήματα στην άκρη για να αντιμετωπίσουν πιθανές αθετήσεις δανείων λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, αλλά ο αντίκτυπος αυτών των προκλήσεων δεν ήταν μέχρι στιγμής πολύ έντονος. Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες ανακοίνωσαν αθροιστική άνοδο 50% στα καθαρά κέρδη τριμήνου. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει μεγέθη, συμπεριλαμβανομένων των Societe Generale και Commerzbank.