Στα βαλτώδη ύδατα του υψηλού πληθωρισμού, της συνακόλουθης συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού νοικοκυριού, αλλά πρωτίστως στα απόνερα της μετα-covid εποχής, κινείται η ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Είναι κοινός τόπος ότι η αναρρίχηση των τιμών στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και των κατασκευών, διευρύνει τα κόστη των αποζημιώσεων με αποτέλεσμα ήδη αυτή την περίοδο να παρατηρούνται αυξήσεις στα τιμολόγια των εταιρειών των κλάδων Γενικής Ασφάλισης. Την ανιούσα παίρνουν και τα τιμολόγια στα ασφαλιστήρια Υγείας και οι περισσότεροι ασφαλισμένοι έχουν ειδοποιηθεί προς τούτο από το περασμένο καλοκαίρι. Ακόμη σταθερή αξία έχουν τα επενδυτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών τα οποία προτιμώνται από τους αποταμιευτές-επενδυτές, εκμεταλλευόμενα τη ραθυμία των τραπεζών να προβούν σε ουσιαστικές αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων.
Ευκόλως διακριτό είναι ότι προς ώρας καθυστερεί η «ροή του νερού» που θα θρέψει την ενδυνάμωση της «ρίζας» της ασφαλιστικής αγοράς αφού ο προσοδοφόρος κλάδος των Συμβολαίων Υγείας ειδικά φέτος έχει πληγεί με το φαινόμενο ντόμινο. Χιλιάδες επεμβάσεις του είχαν σταματήσει λόγω κορονοϊού πραγματοποιούνται από την περασμένη Άνοιξη με αποτέλεσμα τα ταμεία των εταιρειών να πιέζονται.
Κλάδος Υγείας
Άλλωστε τα ενεργά ατομικά συμβόλαια Υγείας το 2021 ξεπέρασαν τις 862 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το δε πλήθος των ακυρωθέντων συμβολαίων εμφάνισε σημαντική μείωση της τάξης του 9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Συνδυαστικό αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων στοιχείων αποτέλεσε, αντίστοιχα, η μείωση της ακυρωσιμότητας των εν λόγω συμβολαίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το 2021 σε σχέση με το 2020, φθάνοντας, δηλαδή, στο 13%
Ανάλογη με των ατομικών υπήρξε και η τάση των ομαδικών συμβολαίων Υγείας, των οποίων ο αριθμός το 2021 έφθασε τα 5.706, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2020, ενώ το πλήθος των ακυρωθέντων ανήλθε σε 505, μειωμένο δηλαδή κατά 6% σε συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχο αποτέλεσμα από το συνδυασμό των δύο αυτών στοιχείων αποτέλεσε η περαιτέρω μείωση της ακυρωσιμότητας των περί ου ο λόγος συμβολαίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας, δηλαδή, στο 9%.
Κατ’ αναλογία προς τα ενεργά συμβόλαια, αύξηση σημειώθηκε και στο πλήθος των συνολικά (ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων, κυρίως ασφαλισμένων και καλυπτόμενων / εξαρτώμενων μελών) δηλωθέντων ενεργών ασφαλισμένων το 2021. Ειδικότερα, οι δηλωθέντες ενεργοί την 31/12/2021 ασφαλισμένοι των ατομικών ασφαλίσεων Υγείας προσέγγισαν το 1,1 εκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση 6% και οι ασφαλισμένοι των ομαδικών ασφαλίσεων πλησίασαν το 1,3 εκατομμύριο, που ισούται με άνοδο κατά 7% σε σχέση με το 2020.
Συμπερασματικά μπορεί η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή να έχει υποχωρήσει σε σχέση με την περίοδο που είχε προηγηθεί της οικονομικής κρίσης, ωστόσο ο κλάδος της υγείας συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, όχι μόνο λόγω της αυξήσεως των τιμολογίων, αλλά και εξ’ αιτίας της ολοένα και μεγαλύτερης προσέλκυσης νέων πελατών. Παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου σχολιάζουν ότι η τρέχουσα παραγωγή θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να αυξηθεί ιδιαίτερα στο μέλλον, με δεδομένο ότι ο Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών υγείας από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Μάλιστα προκύπτει ότι οι ομαδικές ασφαλίσεις σημειώνουν μεγαλύτερη διείσδυση στην ελληνική κοινωνία (54% του αθροίσματος των ενεργών ασφαλισμένων) σε σχέση με τις ατομικές (46% του συνόλου).
Παρατηρείται τέλος μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για θέματα υγείας για σχετικά ασφαλιστικά συμβόλαια μετά την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19, ενώ επίσης σημειώνεται ότι η παραγωγή του κλάδου θα είχε τη δυνατότητα να εκτιναχθεί σε περίπτωση που είτε το κράτος δεν επιβάρυνε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με βαρύτατες φορολογίες (π.χ. φόρος ασφαλίστρων, ΦΠΑ 24% στα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινικών), είτε προσέφερε φορολογικά κίνητρα στους πολίτες ούτως ώστε να ασφαλιστούν.