Unilever: Αρχίζουν διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις περικοπές – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Unilever: Αρχίζουν διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις περικοπές – Τι θα γίνει στην Ελλάδα
Τι αναφέρει επίσημη δήλωση της εταιρείας μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας πως θα περικόψει έως και 3.200 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους των εργαζομένων της Unilever στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του πολυεθνικού κολοσσού να προχωρήσει στην περικοπή έως και 3.200 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αριθμός καθόλου αμελητέος μιας και ισοδυναμεί με την απόλυση του 1/3 των υπαλλήλων που απασχολεί στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Με επίσημη δήλωση της εταιρείας γνωστοποιείται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «η διαδικασία διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Εργαζομένων σχετικά με τους εργαζόμενους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές έχει ξεκινήσει», ενώ «τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να ξεκινήσουν και οι διαβουλεύσεις με τους τοπικούς εκπροσώπους εργαζομένων ανά χώρα».

Ο όμιλος Unilever, δε, κάνει λόγο για «την έναρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παραγωγικότητας, με σκοπό να εστιάσει στην ανάπτυξη μέσω μιας οργανωτικής δομής που θα είναι πιο ευέλικτη και θα έχει πιο ξεκάθαρες αρμοδιότητες».

Η εικόνα στην Ελλάδα

Η έναρξη των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ανά χώρα είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και το εργατικό δυναμικό της Ελαΐς Unilever Hellas, το οποίο ξεπερνά κατά τις πληροφορίες τα 300 άτομα.

Παράγοντες της αγοράς με γνώση του θέματος δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι όποιες περικοπές θέσεων εργασίας λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα στη χώρα μας να επικεντρωθούν κυρίως στους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους, μέσω ενδεχομένως της παροχής κινήτρων για αποχώρηση.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Οκτώβριο του 2023 έγινε γνωστό ότι ο Δημήτρης Μαγγιώρος ορίστηκε Head of South East Europe της Unilever, αναλαμβάνοντας υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της εταιρείας σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Κόσσοβο και Βόρεια Μακεδονία, διατηρώντας δε τον υφιστάμενο ρόλο του Head of Customer Development για την Ελλάδα.

Λίγο διάστημα αργότερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2023 το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην επιβολή προστίμων – μαμούθ 2 εκατ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία. Η μια από αυτές ήταν η Ελαΐς Unilever Hellas, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ.

Οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ελληνικής θυγατρικής αφορούν στη χρήση 2021 και μάλιστα καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ λίγες ώρες πριν την εκπνοή του 2022. Σύμφωνα με αυτές, κατά τη χρήση 2021, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο ποσό των 352,7 εκατ. ευρώ, έναντι 331,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 38,5 εκατ. ευρώ, έναντι 16,5 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν στα 37,3 εκατ. ευρώ, από 15,3 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 36,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 13,2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στο ποσό των 20,8 εκατ. ευρώ, έναντι 12,1 ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, στα προ φόρων κέρδη περιλαμβάνεται ποσό 21,8 εκατ. ευρώ ως συνολικά θετικό αποτέλεσμα των συναλλαγών που αφορούσαν στην πώληση τοπικά των σημάτων τοματικών προϊόντων Pummarο και Πελαργός καθώς και στην πώληση από τον όμιλο Unilever της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας των προϊόντων τσαγιού Ekaterra, κατά το μέρος και στο βαθμό που αυτή αφορούσε στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο τέλος Αυγούστου 2020 ο όμιλος Unilever ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε στρατηγική αξιολόγηση του κλάδου των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε μία διαδικασία προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ενδεχόμενη πώληση του κλάδου των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα και του εργοστασίου της Γαστούνης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, επιλέχθηκε από τον όμιλο ως προτιμώμενος επενδυτής η ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. με την οποία τελικώς κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου του 2021 και σε αυτό το πλαίσιο η Ελαΐς-Unilever Hellas μεταβίβασε στις 2 Ιουλίου 2021 στη ΜΙΝΕΡΒΑ τα σήματα των τοματικών προϊόντων Pummaro και Πελαργός καθώς και τα αποθέματα των έτοιμων προϊόντων της κατηγορίας αυτής.

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2021 η Unilever ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας πώλησης της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά στα προϊόντα τσαγιού Ekaterra στο CVC Capital Partners. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2022, ενώ όπως έγινε γνωστό πριν από μερικά 24ωρα, τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας Ekaterra αναλαμβάνει από 1η Μαρτίου 2023 η Β.Σ. Καρούλιας, εμπλουτίζοντας την προϊοντική γκάμα των ροφημάτων της με brands όπως LIPTON, PUKKA Herbs, PG Tips στην ελληνική αγορά.

Ο όμιλος

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, ο όμιλος Unilever απασχολεί από 10.000 έως 11.000 εργαζόμενους στην Ευρώπη, με το «μαχαίρι» να επέρχεται ως συνέπεια της μεγάλης παγκόσμιας αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο και περιλαμβάνει το «ψαλίδισμα» έως και 7.500 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

«Ο αναμενόμενος καθαρός αντίκτυπος στην Ευρώπη από τώρα και έως το τέλος του 2025 κυμαίνεται από 3.000 έως 3.200 θέσεις εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής ανθρώπινων πόρων της εταιρείας. Οι περικοπές αφορούν «κυρίως σε θέσεις γραφείου» και δεν θα περιλαμβάνουν θέσεις σε εργοστάσια, πρόσθεσε.

Με ιστορία 120 χρόνων, η Unilever είναι μια από τις παλαιότερες πολυεθνικές εταιρείες στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη, ενώ τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα σε περίπου 190 χώρες. Σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη χρησιμοποιούν τα προϊόντα της. Ο όμιλος παράγει και διαθέτει περίπου 400 μάρκες προϊόντων. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα και ποτά (περίπου το 40% των εσόδων της εταιρείας), προϊόντα καθαρισμού, προϊόντα ομορφιάς και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θερινές εκπτώσεις: Κατώτερη των προσδοκιών η έναρξη της σεζόν – Πού στρέφει τις ελπίδες του ο εμπορικός κόσμος

Ελένη Παπαθανασοπούλου: Θεμελιώδες συστατικό της κουλτούρας της Coca-Cola Τρία Έψιλον ο ψηφιακός μετασχηματισμός – Οι επενδύσεις

Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις της L’ Oreal Hellas - Οι στόχοι για το μέλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider