Τρ. Πειραιώς: Πώς κατατάσσονται οι χώρες βάσει χαρακτηριστικών ESG

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Πώς κατατάσσονται οι χώρες βάσει χαρακτηριστικών ESG
ESG
Τα ευρήματα μιας μελέτης που κατέταξε τις χώρες βάσει των χαρακτηριστικών ESG, παρουσιάζει η Τράπεζα Πειραιώς.

Τα ευρήματα μιας μελέτης που κατέταξε τις χώρες βάσει των χαρακτηριστικών ESG, παρουσιάζει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με αυτά, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης συνεχίζουν να κατατάσσονται υψηλά στο μοντέλο αξιολόγησης κρατών βάσει χαρακτηριστικών ESG, διατηρώντας το πλεονέκτημά τους όσον αφορά τις απόλυτες βαθμολογίες, ενώ οι αναδυόμενες αγορές υστερούν. Η πλειονότητα των αναδυόμενων χωρών βελτίωσαν σημαντικά την συνολική βαθμολογία ESG στις περιόδους 2000-2010 και 2010-2020, αλλά για την περίοδο 2020-2024, με εξαίρεση την Ινδία, όλες οι αναδυόμενες χώρες είχαν επιδείνωση στη βαθμολογία τους.

Σύμφωνα με το μοντέλο μας, οι πέντε χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες — Δανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία και Σιγκαπούρη — διατήρησαν την ηγετική τους θέση στην συνολική κατάταξη, με μόνο μικρές αλλαγές μεταξύ τους. Ο Καναδάς και η Νορβηγία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχώρησαν περαιτέρω στη κατάταξη. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την θέση τους στην συνολική κατάταξη, εκτός από την Πορτογαλία, η οποία ανέβηκε στην κορυφή των χωρών του Νότου. Μεταξύ των χωρών με χαμηλότερες βαθμολογίες, η Κίνα και πιο πρόσφατα το Μεξικό ξεπέρασαν τη Βραζιλία.

Κορυφαίες / Χαμηλές Επιδόσεις

Για την περίοδο 2020 – 2024, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Κύπρος ξεχωρίζουν ως «top performers». Η βαθμολογία ESG της Ελλάδας παρέμεινε σταθερά κάτω από τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η δυναμική της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, οδηγώντας την σε σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας.

Ο Καναδάς και η Νορβηγία είχαν τη χαμηλότερη δυναμική μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών κατά την ίδια περίοδο, αν και διατηρούν υψηλές απόλυτες βαθμολογίες (Top performers but declining).

Η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Κίνα παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση της δυναμικής τους, ενώ παράλληλα είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες ιστορικά. Η Ινδία βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά την τελευταία τετραετία (αν και από χαμηλό σημείο εκκίνησης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider