Στάσσης: Η ΔΕΗ οδηγός της ενεργειακής μετάβασης στη ΝΑ Ευρώπη – Το κλειδί για τις επενδύσεις στα δίκτυα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάσσης: Η ΔΕΗ οδηγός της ενεργειακής μετάβασης στη ΝΑ Ευρώπη – Το κλειδί για τις επενδύσεις στα δίκτυα
Διπλασιασμός του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ το 2026, στα 4,3 GW, και τριπλασιασμός το 2030. Απαραίτητη μία δυναμική και συντονισμένη πανευρωπαϊκά ρυθμιστική προσέγγιση για τις επενδύσεις στις υποδομές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο συνέδριο BloombergNEF στο Λονδίνο. 

(upd 17:23) Αν και η Ευρώπη προχωρά με γρήγορους ρυθμούς την ενεργειακή μετάβαση, θα πρέπει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο συνέδριο BloombergNEF στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, τα τελευταία 3 χρόνια, προστέθηκαν σε όλη την Ευρώπη έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 240 GW, τα οποία αναπτύχθηκαν ταχέως καθώς το επέβαλαν οι οικονομικές συνθήκες. Σήμερα ο ήλιος και ο άνεμος αποτελούν τις πιο φθηνές μορφές ενέργειας, για την παραγωγή 1 Μεγαβατώρας ηλεκτρισμού.

«Έχουμε ενεργειακές αγορές που είναι λειτουργικές και παρέχουν τα κατάλληλα οικονομικά σήματα. Χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη) για να επενδύσουμε στις υποδομές ηλεκτρικών δικτύων. Και σίγουρα χρειαζόμαστε μια βαθύτερη ενοποίηση των κεφαλαιαγορών. Το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα μας είναι η ενότητα στην Ευρώπη και πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων υστερεί. Χρειάζονται περίπου 5 έως 10 χρόνια για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς, σε μερικές περιπτώσεις περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον IEA. Χρειάζεται προνοητικότητα.

Αυτό σημαίνει μια δυναμική και συντονισμένη ρυθμιστική προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη, για τις επενδύσεις στα δίκτυα. Είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει η ανάπτυξη της «καθαρής» ενέργειας και η απανθρακοποίηση της Ευρώπης, διατηρώντας την ενεργειακή ασφάλεια.

«Από την πλευρά της, η ΔΕΗ προχωρά στην υλοποίηση του μεριδίου που της αναλογεί! Η εξέλιξή μας τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί ορισμό της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού. Όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, έχουμε αναδιαμορφώσει πλήρως το χαρτοφυλάκιό μας. Υλοποιούμε το ταχύτερο πλάνο κατάργησης του λιγνίτη έως το 2026, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε πολύ γρήγορα την καθαρή ενέργεια. Είμαστε σε τροχιά να προσθέσουμε 4,3 GW νέας καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη έως το 2026, διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας, και στη συνέχεια να το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2030, χάρις στο μεγάλο pipeline», συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η Ευρώπη δεν έχει φθηνό φυσικό αέριο. Ωστόσο, διαθέτει σημαντικό ηλιακό και αιολικό δυναμικό, το οποίο είναι μάλιστα συμπληρωματικό. Αυτό ήταν το σκεπτικό της ΔΕΗ, πίσω από τη μεγάλη μας επέκταση στη Ρουμανία. Η Ρουμανία έχει μεγάλο αιολικό δυναμικό και η Ελλάδα εξαιρετικό ηλιακό. Συνδυάζοντάς τα, η επιχείρηση δημιουργεί έναν ενεργειακό διάδρομο στη ΝΑ Ευρώπη και προσφέρει αξία στους πελάτες της μέσω της «πράσινης» και προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μειώνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, εκτός από τη Ρουμανία, μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν και στις υπόλοιπες της περιοχής, οι οποίες προχωρούν στην υλοποίηση των σχεδίων απανθρακοποίησης που έχουν καταρτίσει.

«Μέσω του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου (παραγωγή, διανομή και λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας) και της σειράς προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας, κάνουμε πολλά περισσότερα από το να κρατάμε τα φώτα αναμμένα. Τροφοδοτούμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ενώ οδηγούμε την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Στάσσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με 3 καταστήματα στην Αττική ενισχύεται το δίκτυο νέων καταστημάτων ΔΕΗ

Στάσσης: Δύναμη σταθερότητας η ΔΕΗ - Κρίσιμη η συνεργασία ΝΑ Ευρώπης & ΗΠΑ 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider