Η τεχνολογία δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο και ειδικά όταν αυτή συνδέεται με κέρδη. Ένας από αυτούς είναι και ο δισεκατομμυριούχος, πρώην ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks, Μαρκ Κιούμπαν, ο οποίος δήλωσε πως εάν γινόταν ξανά 16 ετών και «χρειαζόταν να βγάλει κάποια επιπλέον χρήματα», θα ξεκινούσε σε ένα συγκεκριμένο χώρο και με τρία μόλις βήματα.
Αρχικά, θα μάθαινε να γράφει εντολές κειμένου για μοντέλα γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI ή το Gemini της Google. Στη συνέχεια, θα μάθαινε στους φίλους του πώς να χρησιμοποιούν αυτές τις εντολές κειμένου στις εργασίες τους στο σχολείο. «Στη συνέχεια, θα πήγαινα σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν καταλαβαίνουν ακόμη την τεχνητή νοημοσύνη», λέει ο Κιούμπαν. «Δεν πειράζει αν είμαι 16, θα τους τα μάθαινα κιόλας» επισημαίνει σε συνέντευξή του στο CNBC.
Περισσότεροι από τους μισούς Gen Zers στις ΗΠΑ έχουν δεύτερες δουλειές για έξτρα εισόδημα, σύμφωνα με μια έκθεση του LendingTree τον Φεβρουάριο. Η μηχανική άμεσης τεχνητής νοημοσύνης — ή η δυνατότητα διατύπωσης ερωτημάτων σε chatbots για να λάβετε τις επιθυμητές απαντήσεις — μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα ευκαιρία. Η μέση αμοιβή για τους δασκάλους τεχνητής νοημοσύνης ξεκινά από περίπου 30.000 δολάρια ετησίως και οι πλήρους απασχόλησης μηχανικοί εντολών τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βγάζουν έως και 129.500 δολάρια, σύμφωνα με την πλατφόρμα εργασίας ZipRecruiter.
Δεν χρειάζεται κανείς πτυχίο κολεγίου για να γίνει μηχανικός άμεσης τεχνητής νοημοσύνης, αλλά χρειάζεται εξάσκηση - και, συχνά, πιστοποιήσεις - για να μάθει πώς λειτουργούν αυτά τα μεγάλα μοντέλα γλώσσας. Ορισμένα διαδικτυακά μαθήματα πιστοποίησης, όπως το Πανεπιστήμιο Vanderbilt ή οι προσφορές της IBM στο Coursera, λένε ότι μπορεί κανείς να μάθει τα βασικά σε ένα μήνα.
Το υποθετικό «side hustle» του Κιούμπαν για να να βγάλει κανένα «εξτραδάκι» είναι πιο υψηλής τεχνολογίας από την πραγματική του πρώτη δουλειά, όπου πουλούσε σακούλες σκουπιδιών πόρτα-πόρτα στους γείτονές του έξω από το Πίτσμπουργκ σε ηλικία 12 ετών για να εξοικονομήσει χρήματα για να αγοράσει ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια μπάσκετ. Συνέχισε να κερδίζει επιπλέον μετρητά ως έφηβος πουλώντας συλλεκτικά αντικείμενα όπως κάρτες μπέιζμπολ, γραμματόσημα και νομίσματα, κάτι που τον βοήθησε για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Εκεί, έκανε τον μπάρμαν, διοργάνωσε πάρτι, ενώ δούλεψε και ως δάσκαλος χορού.
Μετά από μια σύντομη θητεία μετά το κολέγιο στον τραπεζικό τομέα, ο Κιούμπαν στράφηκε στην επιχειρηματικότητα. Πούλησε την πρώτη του εταιρεία, την startup λογισμικού MicroSolutions, στην CompuServe για 6 εκατομμύρια δολάρια το 1990. Η δεύτερη εταιρεία του, η audio streaming υπηρεσία Broadcast.com, τον έκανε δισεκατομμυριούχο όταν την πούλησε στην Yahoo για 5,7 δισ. δολάρια το 1999.
Σήμερα, το net worth του Κιούμπαν είναι 5,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes. Ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου του προωθώντας το διαδικτυακό του φαρμακείο Cost Plus Drugs, το οποίο στοχεύει να κάνει μια ποικιλία κοινών συνταγογραφούμενων φαρμάκων πιο προσιτά πουλώντας τα σε τιμές κόστους, συν 15% προσαύξηση.
«Ήμουν hustler… Πάντα πουλούσα» τόνισε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της σειράς «Shark Tank» του ABC που προβλήθηκε το 2016. «Πάντα είχα κάτι που «έτρεχε». Αυτή ήταν απλώς η φύση μου» έλεγε χαρακτηριστικά.