Σε αναθεώρηση συστάσεων και εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Morgan Stanley, στη βάση της επιτοκιακής «τροχιάς» και των προοπτικών που ανοίγονται με φόντο τα business plans.
Οι αναλυτές αναφέρονται στην υψηλά ευαισθησία των ελληνικών τραπεζών στα επιτόκια, αλλά όπως τονίζουν καρπώνονται σημαντικά οφέλη από τη σταθερή προοπτική πιστωτικής επέκτασης, την σταδιακή ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και την αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνου. Με τα επίπεδα αποτιμήσεων να εξακολουθούν να είναι ελκυστικά (φθηνές οι ελληνικές τράπεζες) με P/E για το 2026 στο 6,5x, η Morgan Stanley εκτιμά ότι υπάρχουν ισχυρά περιθώρια re - rating. Η ομάδα αναλυτών που καλύπτουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, βλέπει επιτόκια στο 1,5% το 2027, από 1% προηγουμένως, μειώνοντας το κόστος ιδίων κεφαλαίων κατά 100 μονάδες βάσης.

Τα business plans των ελληνικών τραπεζών υποδηλώνουν ότι η πίεση - αποκλιμάκωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου αντισταθμίζεται εξ ολοκλήρου από την πιστωτική επέκταση (αύξηση 7,5% - 8%), την αύξηση των εσόδων από προμήθειες (+8%) και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (πάνω από 10 μονάδες βάσης) έως το 2027. Ενώ οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley είναι συντηρητικές έναντι του guidance των διοικήσεων (υπόθεση για επιτόκια 2%), με δείκτες P/E και P/B για το 2026 στο 6,5x και 0,8x για ROTE στο 13% περίπου, βλέπει ανοδικά περιθώρια της τάξεως του 25% κατά μέσο όρο
Είναι σημαντικό, όπως σημειώνουν οι αναλυτές ότι με payouts στο 50% μεταξύ 2025 - 2027, το περίπου 27% της κεφαλαιοποιήσεών τους θα στραφεί προς την επιβράβευση των μετόχων.
Έτσι, ο οίκος, προχωρά σε αναβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Πειραιώς σε «overweight» από «equal - weight», αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 6,14 ευρώ από 4,96, και σε υποβάθμιση της σύστασης για τη Eurobank σε «equal - weight» από «overweight» με τιμή στόχο τα 3,18 ευρώ από 2,77 ευρώ. Παράλληλα, χωρίς να προβεί σε αλλαγή συστάσεων, αυξάνει τις τιμές στόχους σε Alpha Bank («overweight) στα 2,64 ευρώ από 2,11 και σε Εθνική («equal - weight») στα 10,66 ευρώ από 9,05 ευρώ. Ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τους δείκτες ROTE των ελληνικών τραπεζών, στο 12,2% (από 10,9%) στο 10,7% (από 9,6%) στο 14,6% (από 13,7%) και στο 14,1% (από 13,2%) για Πειραιώς - Alpha - Eurobank - Εθνική, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πολύ φθηνότερες από τις ευρωπαϊκές. Tα discounts αυτά θα πρέπει, ωστόσο, σταδιακά να αρχίζουν να κλείνουν στη βάση: 1) των ισχυρών αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας, με εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξεως του 2,2 - 1,8% για το 2025 - 2026 (εκτίμηση Morgan Stanley) έναντι 0,8 - 0,9% για την ευρωπαϊκή ζώνη, 2) των ισχυρότερων μακροοικονομικών και της αύξησης των επενδύσεων που υποστηρίζονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους και τις άμεσες ξένες επενδύσεις που οδηγούν σε ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης με CAGR στο 7,5% - 8% περίπου το 2025 - 2027, έναντι χαμηλής μονοψήφιας αύξησης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά μέσο όρο, 3) της αντιστάθμισης της ευαισθησίας στις μειώσεις των επιτοκίων, από την υψηλότερη αύξηση δανείων, τα περιθώρια ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες και τη συνεχιζόμενη διαρθρωτική μείωση των προβλέψεων (με τους δείκτες NPEs να εξομαλύνονται προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα) υποστηρίζοντας τα καθαρά έσοδα, 4) της ανάλυσης για του δείκτες ROAs για το 2025 για τις ελληνικές τράπεζες που κατά μέσο όρο είναι υψηλότεροι 1% έναντι χαμηλότεροι από 1% για τις τράπεζες της ΕΕ, 5) των δεικτών ROTE για τις ελληνικές τράπεζες που ευθυγραμμίζονται με τους αντίστοιχους των ευρωπαϊκών για το 2025, αλλά που κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα για το 2026, λόγω χαμηλότερης μόχλευσης.
Τέλος, ώθηση στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο θα προσφέρει και η περαιτέρω άνοδος των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως εκτιμά για τις τελευταίες η Morgan Stanley.