Στο ευρωκοινοβούλιο ο στόχος για 35% από ΑΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ευρωκοινοβούλιο ο στόχος για 35% από ΑΠΕ

Στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινά στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για τους στόχους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εξοικονόμηση στο πλαίσιο του «πακέτου για την καθαρή ενέργεια» που εισήγαγε η Κομισιόν το Νοέμβριο του 2016.

Η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ ζητάει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 40% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 ενώ η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών προτείνεται αν αυξηθεί από 27% στο 35%. Όσον αφορά στον τομέα των μεταφορών, προτείνεται τουλάχιστον το 12% της ενέργειας που καταναλώνεται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Όπως προβλέπει η διαδικασία θα ακολουθήσει την Τετάρτη η ψηφοφορία επί της διαπραγματευτικής εντολής για την έναρξη των συνομιλιών με τους υπουργούς.

Εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη διαπραγματευτική εντολή του, οι συνομιλίες με το Συμβούλιο μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς το Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τις γενικές θέσεις του για την ενεργειακή απόδοση στις 26 Ιουνίου και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης στις 18 Δεκεμβρίου.

Παρέμβαση από την ελληνική πλευρά

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ, ως εθνικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WindEurope, απέστειλε επιστολή στους Έλληνες ευρωβουλευτές υποστηρίζοντας ουσιαστικά τους πιο φιλόδοξους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις, η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά ένα φιλόδοξο στόχο 35% ΑΠΕ για το 2030 και επισημαίνει ότι αν η ΕΕ υιοθετήσει το αρχικό 27%, τότε θα χαθούν 92 δις. ευρώ επενδύσεων και 132.000 θέσεις δυνητικές εργασίας.

«Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη απασχολεί 263.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και συνεισέφερε 36 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της πέρυσι. Κάθε 1.000 ευρώ στον κλάδο των αιολικών αποφέρουν 250 ευρώ στους κλάδους των μετάλλων, των χημικών του εξοπλισμού και των κατασκευών», αναφέρει.

«Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα διατηρηθεί. Η συμβολή της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο. Η αύξηση της απασχόλησης είναι σε στασιμότητα κατά την τελευταία πενταετία καθώς πολλές χώρες έχουν γίνει λιγότερο φιλόδοξες στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 30% λόγω του ανταγωνισμού από αναδυόμενες οικονομίες. Μια ισχυρή ευρωπαϊκή αγορά για νέες επενδύσεις στα αιολικά είναι καίριας σημασίας για να διατηρηθούν τα οικονομικά οφέλη», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider