ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται για το «αντίο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται για το «αντίο»
Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η οκταετής θητεία του Ιταλού τραπεζίτη, καθώς παραδίδει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας στη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αμετάβλητα ανακοίνωσε πως διατηρεί τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου, της τελευταίας συνεδρίασης όπου προεδρεύει ο Μάριο Ντράγκι.

Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η οκταετής θητεία του Ιταλού τραπεζίτη, καθώς παραδίδει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας στη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου, η οποία, χωρίς καμία αμφιβολία, θα έχει έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 12 Σεπτεμβρίου ο Ντράγκι ανακοίνωσε τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,50%, κηρύσσοντας παράλληλα την επανεκκίνηση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) με αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου. Τα μέτρα αυτά ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίασή του, σήμερα Πέμπτη, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι:

- το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει στο 0,00%

- το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνει στο 0,25%

- το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει στο -0,50%

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστωθεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο κοντά, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Όπως αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει εκ νέου η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider