Κομισιόν: Εξαιρετικά απίθανη η εξαίρεση των δημοσιονομικών κανόνων και το 2023

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Εξαιρετικά απίθανη η εξαίρεση των δημοσιονομικών κανόνων και το 2023
Μείγμα συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα συνέστησαν Ντομπόβσκις και Τζεντιλόνι.

Την ανάγκη για ένα μείγμα συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό κρατικό χρέος υπογράμμισαν ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Πάολο Τζεντιλόνι εκ μέρους της Κομισιόν, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση της φθινοπωρινής δέσμης μέτρων του ευρωπαϊκού εξαμήνου στις Βρυξέλλες.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως είναι εξαιρετικά απίθανο να διατηρηθεί η ρήτρα διαφυγής, δηλαδή η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, και και για το 2023 παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στο σύνολο των κρατών της Ένωσης.

Αναλυτικά, στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, υπογράμμισαν τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία εν μέσω των πανδημίας του κορονοϊού, όσο και την προοπτική που δείχνει το ελληνικό ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ύψους 2,5%, μετά το πέρας της περιόδου που υπάρχει για τη ρήτρα διαφυγής το 2022, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε πως «τα κράτη με υψηλός χρέος θα πρέπει να διατηρήσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες, γιατί το σημερινό πλαίσιο με τα χαμηλά επιτόκια δεν πρόκειται να διατηρηθεί για πάντα.

Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει υπολογιστεί σε συνάρτηση με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό χρειάζεται περισσότερη ανάλυση, λόγω των τρεχουσών συνθηκών, για να διασφαλίσουμε πως όλα τα κράτη, όπως η Ελλάδα, βιώνουμε μια ανθεκτική ανάκαμψη» πρόσθεσε.

Σε άλλο ερώτημα για το εάν η Κομισιόν θα μπορούσε να διατηρήσει τη ρήτρα διαφυγής σε ισχύ και για το 2023, σε περίπτωση που η πανδημία του κορονοϊού συνεχίσει να έχει επιπτώσεις στην πανδημία, ο Λετονός αξιωματούχος είπε πως η ρήτρα διαφυγής αφορά καταστάσεις στις οποίες η οικονομία είναι αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους και πως αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο διατήρησης της ρήτρας διαφυγής και για το 2023 είναι «εξαιρετικά απίθανο».

«Εάν υπάρξει δραματική επιδείνωση της κατάστασης, θα επαναξετάσουμε το ζήτημα, αλλά ακόμα και με βάση την αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά απίθανο η ρήτρα διαφυγής να διατηρηθεί και το 2023» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του και απαντώντας σε ερώτηση για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο κ. Τζεντιλόνι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς αριθμούς. Υπολογίζουμε ανάπτυξη 7,1% για το 2021, 5,2% για το 2022 και 3,6% για το 2023.

Αυτό συνδέεται με τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος προς το χρέος της Ελλάδας.

Χρειαζόμαστε μια μίξη σύνεσης, προσοχής και ανάπτυξης και αυτή είναι μια ισορροπία που δεν είναι εύκολο να βρεθεί» ανέφερε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας για έκθεση Κομισιόν: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος

Θετικό το πόρισμα για την Ενισχυμένη Εποπτεία – Aποκαλυπτήρια Βρυξελλών για τριγμούς πανδημίας και ακρίβειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider