Σκρέκας: Δραματική η αύξηση των διεθνών τιμών αερίου και πετρελαίου λόγω Ουκρανίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Δραματική η αύξηση των διεθνών τιμών αερίου και πετρελαίου λόγω Ουκρανίας
Μιλώντας σε κοινή διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και της «Ελληνική Παραγωγή», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές, για όσο χρόνο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Η σημερινή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο, ενώ θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, πέραν των γεωπολιτικών, όπως σημείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε κοινή διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και της «Ελληνική Παραγωγή» με θέμα: Ενέργεια & Βιομηχανία.

Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε δραματική αύξηση που ήδη παρατηρείται στις διεθνείς τιμές των ορυκτών καυσίμων, από την ανάφλεξη στην Ουκρανία, Όπως σημείωσε, η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ το βαρέλι, ενώ η τιμή του αερίου πλησιάζει τα 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30% σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. «Όπως είναι φυσικό, οι ανατιμήσεις αυτές θα επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει την επάρκεια εφοδιασμού ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις, ενώ για αύριο έχει συγκληθεί με πρωτοβουλία του η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, ώστε να επικαιροποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης διαφορετικών σεναρίων που μπορεί να προκύψουν.

Όπως πρόσθεσε, για την αναχαίτιση των αυξήσεων των ενεργειακών προϊόντων, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα θέσει την αναγκαιότητα κοινής πανευρωπαϊκής απάντησης στην αύξηση των τιμών ενέργειας.

«Ζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ταμείο που θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη να στηρίξουν τους καταναλωτές, ένα ταμείο που δεν θα πλήττει το χρέος και το έλλειμμα του κάθε κράτους. Την είχαμε θέσει από το Σεπτέμβριο του 2021 αυτή την πρόταση που θα χρησιμοποιεί έσοδα από δημοπρασίες ρύπων που είναι παγωμένα στο αποθεματικό του ETS, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα μπορεί να αποπληρωθεί μελλοντικά από έσοδα υφιστάμενων δημοπρασιών ρύπων που υλοποιεί το κάθε κράτος ετησίως», δήλωσε ο υπουργός.

Όπως σημείωσε, ανεξαρτήτως της έκβασης του αιτήματος για τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές, για όσο χρόνο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Για αυτό τον σκοπό, θα εξακολουθήσει να αξιοποιεί τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων και τα υπερπλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Όπως πρόσθεσε, αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας, η Ελλάδα παρέχει τα μεγαλύτερα κεφάλαια για επιδοτήσεις, από οποιοδήποτε άλλο κράτος στην Ευρώπη. Μάλιστα, δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ, για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Εφόσον μας βοηθήσει η Ε.Ε. με ένα έξτρα ταμείο που θεωρούμε αναγκαίο, μπορούμε να έχουμε μια επιπλέον λύση. Θεωρώ ότι δεν είναι απίθανο, ο πρωθυπουργός θα το στηρίξει σήμερα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, όπως την αύξηση του ορίου για εφαρμογές ενεργειακού συμψηφισμού με φωτοβολταϊκά συστήματα. Επίσης, επισήμανε πως έως τον Μάιο το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών με 40% επιδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider