Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Πιθανή μια μικρή ύφεση σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Πιθανή μια μικρή ύφεση σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας έδειξε σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Την άποψη πως το ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπιστεί από αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά κι άλλες κινήσεις εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακία, Πέτερ Κάζιμιρ.

Μιλώντας στο Reuters, ο ίδιος ανέφερε πως τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 8,1% για τον Μάιο, θέτουν εν αμφιβόλω την άποψη πως αρκεί μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης από τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Είμαι ανοιχτός στην αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ» σημείωσε ο Σλοβάκος αξιωματούχος.

Ο Κάζιμιρ πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της σε «ουδέτερα» επίπεδα, με τον ίδιο να αναφέρει πως αυτά θα ήταν να διαμορφωθούν τα επιτόκια στο 2% από 0% που είναι μέχρι και σήμερα.

Ο Κάζιμιρ συμπλήρωσε πως ακόμα κι αυτό ενδεχομένως να μην είναι αρκετό και η πτώση του πληθωρισμού στα επίπεδα στόχου της ΕΚΤ για το 2% ενδεχομένως να μην γίνει το 2024, όπως εκτιμά επίσημα η ευρωτράπεζα, αλλά να πάει έως το 2025.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ένα πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα σενάριο ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης, ο Κάζιμιρ είπε πως «είναι πιθανή μια μικρή ύφεση σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά όχι στο σύνολο του μπλοκ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων με φιλικό για τις αγορές τρόπο

gazzetta
gazzetta reader insider insider