Αλλάζει το τοπίο στους πλειστηριασμούς – Στα σκαριά ειδικά προϊόντα από τις τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλάζει το τοπίο στους πλειστηριασμούς – Στα σκαριά ειδικά προϊόντα από τις τράπεζες
Εξετάζονται χρηματοδοτικά προϊόντα που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη συμμετοχή τρίτων αγοραστών κατά τους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε να μειωθούν οι επαναγορές των ακινήτων από τις επισπεύδουσες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.

Κινήσεις για τον εξορθολογισμό του αποτελέσματος της διενέργειας πλειστηριασμών, μελετούν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται και επιστρέφουν πίσω στους χρηματοδοτικούς φορείς, καθώς και το ποσοστό των πλειστηριασμών που καταλήγουν άγονοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πέρα από σημαντικές βελτιώσεις που εξετάζονται για τη βελτίωση της δυνατότητας περιγραφής των ακινήτων προς πλειστηριασμό που αναρτώνται στην σχετική πλατφόρμα, στα σκαριά βρίσκονται και ειδικά προϊόντα από τις τράπεζες. Πρόκειται για προϊόντα που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη συμμετοχή τρίτων αγοραστών κατά τους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε να μειωθούν οι επαναγορές των ακινήτων από τις επισπεύδουσες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Σημειώνεται ότι στους επισπεύδοντες χρηματοδοτικούς φορείς καταλήγει ποσοστό 70% - 80% των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων.

Όπως έχει διαπιστωθεί, η συμμετοχή τρίτων στους πλειστηριασμούς δυσχεραίνεται από την προϋπόθεση προκαταβολής του 30% της τιμής πρώτης εκκίνησης του πλειστηριασμού, που υποχρεούται να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να μπορεί να υποβάλει προσφορά. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται προϊόντα που θα παρέχουν χρηματοδότηση του ενδιαφερόμενου για το 30% της τιμής που θα του επιτρέπει να κάνει bid στον πλειστηριασμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο για το λανσάρισμα ανάλογου προϊόντος. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση θα γίνεται με βάση την πιστοληπτική αξιολόγηση του ενδιαφερόμενου να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα προβούν σε χορηγήσεις δανείων που ενδέχεται να καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Το σκεπτικό αυτό αποκλείει εκ προοιμίου την χορήγηση δανείου στον ίδιο τον οφειλέτη.

Στελέχη της στεγαστικής αγοράς αναφέρουν ότι χωρίς νέα, εξειδικευμένα προϊόντα που θα συνδέονται με την ομαλή ροή (κανονικότητα) των πλειστηριασμών, ούτε οι χρηματοπιστωτικοί φορείς θα μπορέσουν να μειώσουν σύντομα το απόθεμα των ακινήτων τους, όπως οφείλουν, ούτε διασφαλίζονται οι τιμές στην αγορά ακινήτων. Δεδομένου ότι οι πλειστηριασμοί - που προβλέπονται από το αστικό δίκαιο ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης στην περίπτωση των μη συμφωνηθέντων σε μία ιδιωτική δανειακή σύμβαση -, θα συνεχίσουν να γίνονται, ζητούμενο είναι το αποτέλεσμά τους να βοηθήσει και στην εξεύρεση στέγης για κάποιους πολίτες.

Πάντως, όπως έγραψε το insider.gr, οι πλειστηριασμοί καταλήγουν να γίνονται μόνο για οφειλέτες μη συνεργάσιμους και λειτουργούν ως «φόβητρο» για την ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τρεις έως πέντε οφειλέτες στους 10 που απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, σπεύδουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με τον πιστωτή και μάλιστα αρκετοί από την ώρα της επιβολής της κατάσχεσης.

Μάλιστα, όπως επανέλαβαν πρόσφατα οι εταιρείες διαχείρισης, οι πλειστηριασμοί αποτελούν πάντα το έσχατο μέσο σε μια διαδικασία είσπραξης. Δεν αποτελούν ποτέ το εργαλείο πρώτης επιλογής για τους Servicers, διότι είναι μια διαδικασία κοστοβόρα και χρονοβόρα. Συγκεκριμένα, για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, από την έκδοση διαταγής πληρωμής μέχρι τον πλειστηριασμό, απαιτούνται συνήθως 2-3 χρόνια. Επίσης, αν ληφθεί ως παράδειγμα ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, τα έξοδα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται περίπου σε 15.000 ευρώ.

Για να επιτευχθούν εξοικονομήσεις χρόνου και κόστους, η πρώτη επιλογή και η πλέον συμφέρουσα τόσο για τον πιστωτή όσο και για τον οφειλέτη είναι πάντα η συμβιβαστική διευθέτηση της οφειλής. Για να γίνει κατανοητή η προτεραιότητα που δίνεται στις συναινετικές ρυθμίσεις έναντι των πλειστηριασμών, αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι κατά τα έτη 2020 – 2022, το 83% των ανακτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια προήλθε από συναινετικές λύσεις διευθέτησης, ενώ μόνο το 17% των ανακτήσεων προήλθε από πλειστηριασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης: Ποια είναι η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς – Τι ισχύει με τα funds και την απόφαση του Αρείου Πάγου

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 0,42 του ευρώ τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή το 2022 - Σε ιστορικά υψηλά οι καταθέσεις

Πλειστηριασμοί: Γόνιμοι μόνο το 10% - 15% όσων εξαγγέλλονται – «Φόβητρο» για την αύξηση των ρυθμίσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider