Άνοδο στις τιμές των καυσίμων κίνησης αναμένει η αγορά τις επόμενες ημέρες καθώς η διεθνής τιμή του Brent ανακάμπτει ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των ανησυχιών στον τραπεζικό τομέα τις προηγούμενες ημέρες. Η ζήτηση από την Κίνα, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη αλλά και οι φόβοι για περιορισμό των αποθεμάτων ενισχύουν τις ανοδικές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. Στην εγχώρια αγορά, η έξοδος του Πάσχα αναμένεται παραδοσιακά να τονώσει τη ζήτηση για καύσιμα κίνησης κάτι που με τη σειρά του εκτιμάται ότι θα συγκρατήσει τις τιμές από μεγάλες πτώσεις.
Ήδη η βενζίνη κατέγραψε μικρή άνοδο στα 1,912 ευρώ το λίτρο από 1,897 πριν από μία εβδομάδα ενώ το diesel κίνησης κατέγραψε απειροελάχιστη πτώση στα 1,660 ευρώ από 1,669 με βάση τις μέσες πανελλαδικές τιμές. Πτωτική ήταν η τάση και του πετρελαίου θέρμανσης, η περίοδος διάθεσης του οποίου λήγει στο τέλος του μήνα. Η καλοκαιρία έκανε «αντιπερισπασμό» στην περαιτέρω αποθεματοποίηση ενώ δεδομένης της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, οι καταναλωτές ίσως να μην είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα «γέμισμα» της τελευταίας στιγμής για να προλάβουν τυχόν αυξημένες τιμές από τη νέα σεζόν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Πάντως, ακόμη και εάν πλέον οι προβλέψεις για τις τιμές των καυσίμων τείνουν να είναι όλο και πιο βραχυπρόθεσμες λόγω της αστάθειας των διεθνών τιμών και του ιδιαίτερου γεωπολιτικού και οικονομικού σκηνικού που επικρατεί διεθνώς, παράγοντες τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς αγοράς αναμένουν ότι οι υψηλές τιμές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
Ενδεικτική της τάσης που επικρατεί είναι η τοποθέτηση του προέδρου των Πρατηριούχων Αττικής, Νίκου Παπαγεωργίου, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ1 σημείωσε ότι «την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια αύξηση της τάξεως των 0,5 λεπτών το λίτρο με προσέγγιση τα 2 ευρώ στην αμόλυβδη βενζίνη. Να πούμε ότι ήδη σε κάποια μέρη νησιωτικών περιοχών η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει τα 2 ευρώ η και ίσως τα ξεπεράσει μέχρι τέλος της εβδομάδας. Αναμένουμε το ίδιο να συμβεί και στην ηπειρωτική χώρα πριν από την συνεκδρομή, την έξοδο από τις αστικές πόλεις λόγω του Πάσχα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα διυλισμένα προϊόντα των βενζινών και των πετρελαίων στο ταμπλό των χρηματιστηρίων δρουν ανεξέλεγκτα και οφείλεται στην κρίση που έχει επέλθει από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δηλαδή υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται», σημείωσε Παπαγεωργίου και υπενθύμισε τις προβλέψεις που είχε κάνει προ μηνών για τα καύσιμα…. Είχαμε πει πριν από περίπου 6 μήνες ότι τα καύσιμα δεν θα είναι ξανά φθηνά όσο θα υπάρχει εν εξελίξει κάποιος πόλεμος στη γύρω περιοχή».
Βελτιώνεται το κλίμα στην αγορά
Την εβδομάδα που μας πέρασε, το κλίμα της αγοράς άρχισε να βελτιώνεται καθώς οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα άρχισαν να αμβλύνονται, τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο κατά 5% στις αρχές της εβδομάδας με το WTI να επιστρέφει πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ενδείξεων χαλάρωσης των ανησυχιών για τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα. Αυτό επέτρεψε στην αγορά να στρέψει το ενδιαφέρον της σε θέματα προμήθειας όπως είναι ο εφοδιασμός από το Ιράκ, όπου η διακοπή των εξαγωγών αργού πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν οδήγησε τις τιμές υψηλότερα.
Μεγάλες τράπεζες – συμπεριλαμβανομένων των Barclays, ING και Goldman Sachs – μείωσαν τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου για φέτος μετά τη βουτιά των τιμών, αλλά εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και ακόμη και πάνω από τα 90 δολάρια το 2023.
Οι μεγαλύτεροι έμποροι πετρελαίου στον κόσμο αναμένουν ανάκαμψη των τιμών λόγω της Κίνας.
Ορισμένοι θεωρούν επίσης ότι οι αγορές εμπορευμάτων είναι πιθανό να γλιτώσουν από την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και να αποφύγουν μια κατάρρευση της ζήτησης και των τιμών παρόμοια με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.