Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας στις 21 Μαΐου αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο «οι ελληνικές εκλογές είναι το τελευταίο εμπόδιο στην 13χρονη αναζήτηση της επενδυτικής βαθμίδας».
Το BBG σημειώνει πως η χώρα μας «βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, αλλά έλαβε θετικό outlook από την Standard and Poor's την Παρασκευή, γεγονός που φέρνει (την Ελλάδα) πιο κοντά στην αναβάθμιση από την κατηγορία junk. Όπως και άλλοι οίκοι αξιολόγησης, η S&P ανέφερε πως πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των δομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πρόκειται για μια δοκιμασία, ενδεχομένως μηνών, πολιτικής μεταβλητότητας καθώς οι νέοι εκλογικοί κανόνες (το σύστημα που θα ισχύσει στην κάλπη του Μαΐου) σημαίνει πως δεν είναι εύκολο για τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση τον Μάιο, καθιστώντας μια δεύτερη κάλπη πιθανή στις αρχές του Ιουλίου. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα είχε σταθερές κυβερνήσεις που την βοήθησαν να βελτιώσει το προφίλ του χρέους της».
Το BBG φιλοξενεί δηλώσεις του Βάσκο Τέλες, fund manager του πορτογαλικού Grupo Novo Banco Gestão de Activos, που έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια την έκθεση που είχε στα ελληνικά ομόλογα. Ο ίδιος ανέφερε πως «η ελληνική saga φτάνει στο τέλος της. Μπορούν να υπάρχουν περισσότερα κέρδη όταν επενδυτές του επιπέδου της επενδυτικής βαθμίδας μπορούν να μπουν στην αγορά».
Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για μια αναβάθμιση της Ελλάδας, σε μια αναστροφή των εξελίξεων του 2010 και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημοσίους χρέους στην ιστορία. Οι αποδόσεις των επιτοκίων, που είχαν ξεπεράσει το 40% στο ζενίθ της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, είναι τώρα λίγο πάνω από το 4%,περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ιταλικών ομολόγων, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Οι οίκοι αξιολόγησης υποστηρίζουν πως μια αναβάθμιση θα χρειαστεί η Ελλάδα να περάσει τις εκλογές χωρίς τις διαταραχές των τελευταίων ετών, ειδικότερα στα δημοσιονομικά. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ελλάδας έφτασε το 206,3% το 2020 και η Αθήνα περιμένει πως θα υποχωρήσει στο 159,3% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με το BBG.
Τα σενάρια για τις δεύτερες εκλογές
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου «καθιστά σχεδόν αδύνατη μια μονοκομματική κυβέρνηση. Μια κατακερματισμένη κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική παράλυση, όπως έχει υποστηρίξει η Fitch.
«Θα είναι αρκετά δύσκολο για εμάς να αποφασίσουμε για την αξιολόγηση της Ελλάδας ή τις προοπτικές πριν από τις εκλογές» ανέφερε ο Μισέλ Ναπολιτάνο, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για τη Δυτική Ευρώπη. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν δύο εκλογικές διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα και αναπόφευκτα αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολιτική μεταβλητότητα» πρόσθεσε το στέλεχος της Fitch.
Το Bloomberg υποστηρίζει ότι εάν τα κόμματα δεν καταλήξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά από τις εκλογές του επόμενου μήνα, μια δεύτερη κάλπη -πιθανά στις αρχές Ιουλίου- θα χρειαστεί , υπό ένα νέο ημιαναλογικό σύστημα εκπροσώπησης. Η ΝΔ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό το προβάδισμα έχει μειωθεί μετά από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών τον Φεβρουάριου, που προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα.
Από τότε που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία junk, η Ελλάδα έχει λάβει 3 προγράμματα διάσωσης, καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα για τα περισσότερα χρόνια και να αναμορφώσει τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο. Η χώρα έχει «σκαρφαλώσει» στις κατηγορίες αξιολογήσεων, φτάνοντας στον τελευταίο σκαλοπάτι του junk το 2022.
Η S&P και η Fitch βαθμολογούν την Ελλάδα στο ΒΒ+, μια κατηγορία κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με το outlook «θετικό» και «σταθερό» από τους δύο οίκους, αντίστοιχα. Η επόμενη αξιολόγηση είναι από την Fitch τον Ιούνιο. Η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία Ba3, τρεις κατηγορίες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με το outlook θετικό.
Ο αντιπρόεδρος της Fitch, Στέφεν Ντάικ, δήλωσε πως «αυτό που αναμένουμε να δούμε είναι το επόμενο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων και των στόχων που επιτυγχάνονται. Το θετικό outlook βασίζεται σε αυτά που περιμένουμε, ανεξάρτητα από τις εκλογές, δηλαδή τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και τη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε ο Ντάικ.