Απροσδόκητη υποχώρηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, ως ένδειξη ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για επιβράδυνση συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη καταναλωτική ζήτηση, καθώς σε ετήσια βάση, ο όγκος μειώθηκε κατά 1,4%.
Ο όγκος των πωλήσεων τροφίμων, ποτών και καπνού -κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό των τιμών- οδήγησαν την επιβράδυνση, με πτώση 3,5% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 0,4% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος για τα μη εδώδιμα προϊόντα.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μια ελαφρά αύξηση των πωλήσεων.
Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα και η Τσεχία είναι οι δύο χώρες που παρέδωσαν στοιχεία και έτσι δεν υπάρχει διαθέσιμη εικόνα για τον Ιούνιο.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 3,6% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, κατά 1,3% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 0,2% για τα μη εδώδιμα προϊόντα. Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-15,7%), στην Εσθονία (-8,7%) και στην Ουγγαρία (-8,3%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+16,3%), στην Ισπανία (+7,5%) και στην Κύπρο (+6,5%).
Οι μεγάλες οικονομίες παρουσίασαν μικτή εικόνα. Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία και την Ιταλία μειώθηκαν από τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι πωλήσεις στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία σημείωσαν άνοδο. Το Λουξεμβούργο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με 2,6%, ενώ η Σλοβενία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, επίσης με 2,6%.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα και με την ΕΛΣΤΑΤ, τον μήνα Μάιο ο όγκος του εν Ελλάδι λιανεμπορίου μειώθηκε κατά 0,4% με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 7,2%, δείγμα των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε να υποχωρεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία αυτής της εβδομάδα, φθάνοντας στο 5,3% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός - ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χρησιμοποιήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να μειώσει τη ζήτηση και τις τιμές.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται πιο απότομα από το φθινόπωρο, αλλά ότι ίσως είναι πολύ αργά για να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.