Ραντεβού Μητσοτάκη - Κόντε με το μεταναστευτικό στην ατζέντα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ραντεβού Μητσοτάκη - Κόντε με το μεταναστευτικό στην ατζέντα
Η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί και τον μεγαλύτερο προβληματισμό για υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στη Ρώμη αναζητώντας συμμάχους για να πιέσει την Ευρώπη για το μεταναστευτικό, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Με τη Συνταγματική Αναθεώρηση να ολοκληρώνεται χθες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μπει και πάλι στο αεροπλάνο σήμερα, προκειμένου να μεταβεί στη Ρώμη και να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε. Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης χθες να ανατροφοδότησε τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την επισήμανσή του ότι θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα τυγχάνει της ευρύτερης συναίνεσης, το μεταναστευτικό, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα πίεσης της κυβερνητικής καθημερινότητας.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού, άλλωστε, αποτελεί και τον μεγαλύτερο προβληματισμό για υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, ενώ αποτελεί θέμα συζήτησης και στη βάση του κόμματος, παρά την ευρύτερη παραδοχή ότι «τα πράγματα στην οικονομία πάνε καλά». Ο κ. Μητσοτάκης, υπό αυτό το πρίσμα, επιχειρεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα, να βρει συμμαχίες και να πιέσει την κατάσταση σε μια Ευρώπη σε μετάβαση, με πολλούς που γνωρίζουν τα κοινοτικά τεκταινόμενα να έχουν έντονες επιφυλάξεις για την ικανότητα της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν να πετύχει απτά αποτελέσματα σε αυτό το περιβάλλον.

Μητσοτάκης και Κόντε θα συζητήσουν, ως επί το πλείστον, στο σημερινό γεύμα εργασίας για το ζήτημα της μετανάστευσης, με την ελληνική κυβέρνηση πλέον να εκπέμπει πιο εύκολα στο ίδιο τέμπο με τη νέα ιταλική κυβέρνηση που έχει αναλάβει, μετά τη φυγή του Ματέο Σαλβίνι και τη διάρρηξη της σχέσης του με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη παρών θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συστηματική επαφή με τους Ευρωπαίους για το ζήτημα. Πρακτικά, αυτό που ο κ. Μητσοτάκης είναι να περάσουμε από τη συναντίληψη για το ζήτημα σε πίεση στα ευρωπαϊκά όργανα για αποφάσεις τους επόμενους μήνες, αναφορικά με τις αλλαγές στο Δουβλίνο, αλλά και για το νέο κοινό σύστημα ασύλου.

Μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα

Το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές για το ζήτημα και στο Λονδίνο, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (3-4 Δεκεμβρίου), αλλά και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το τρέχον έτος, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Άλλωστε, εδώ και μερικές εβδομάδες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει θέσει ένα σχέδιο επί τάπητος για την αλλαγή του Δουβλίνου, προτείνοντας και χώρες της Ε.Ε. να παίρνουν αιτούντες άσυλο, παρά το ότι δεν έχει τελεσιδικήσει η αίτηση ασύλου τους, προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος από τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Σημειωτέον, η Ιταλία δέχεται πλέον σημαντικά λιγότερες μεταναστευτικές ροές, όχι τόσο λόγω της πολιτικής Σαλβίνι όσο λόγω της μείωσής τους από τις χώρες της Βορείου Αφρικής, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που δέχεται όλο και μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο σε ημερήσια βάση, μετά την επιλογή των τουρκικών αρχών να μην «στεγανοποιούν» τις τουρκικές ακτές. Με άλλα λόγια, μπορεί να ζητείται συντονισμός, αλλά σε αυτή τη φάση η χώρα μας επείγεται περισσότερο από την Ιταλία.

Τέλος, στην Ελλάδα αναμένονται την άλλη εβδομάδα και συγκεκριμένα την άλλη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η νέα επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Ίλβα Τζοχάνσον που θα έχουν σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση για τον συντονισμό ενεργειών από εδώ και πέρα. Σημειωτέον, το σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση αναφορικά με τη δημιουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων σε νησιά και ενδοχώρα είναι εν γνώσει των κοινοτικών υπηρεσιών, με την Ελλάδα να ζητά από την Ευρώπη σαφέστερη πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να εφαρμόσει τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ως προς το σκέλος που της αναλογεί. Αλλιώς, όπως ομολογούν κεντρικοί υπουργοί, ό,τι και να κάνει η χώρα μας, τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider