Η εξωτερική πολιτική δεν είναι Twitter

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εξωτερική πολιτική δεν είναι Twitter
Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ, η «καλύτερη κατανόηση» του Αμερικανού προέδρου και η βεβιασμένη κριτική της αντιπολίτευσης που πλήττει το εθνικό μέτωπο. 

«Καλύτερη κατανόηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής». Είναι η φράση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους συναδέλφους που καλύπτουν την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Με αυτή τη φράση, ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνήθως διαλέγει με προσοχή τις φράσεις του, θέλησε να περιγράψει τη στάση του Τραμπ ως προς την περιοχή μας. Δεν χρειάζεται να έχουμε ψευδαισθήσεις. Από καιρού εις καιρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραφε τον κ. Ερντογάν ως έναν φίλο και σημαντικό στρατηγικό εταίρο. Και το έκανε με το δικό του λεξιλόγιο που, συνήθως, είναι ακόμα πιο προβληματικό. Τι θα πει άρα ότι έχει «καλύτερη κατανόηση»;

Κατά βάση, σημαίνει ότι ο κ. Τραμπ μάλλον διάβασε τους φακέλους που του έβαλαν μπροστά οι σύμβουλοί του και το State Department. Διότι, εκεί περιγράφεται ανάγλυφα το βάθος της στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα, η οποία δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή. Απέφυγε, δε, μπροστά από τις κάμερες να μιλήσει για τον «φίλο του» Ερντογάν, κάτι που θα δημιουργούσε εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα, και ας βιάστηκαν και στην ΕΡΤ και ορισμένοι σχολιαστές του διαδικτύου. Όπως προκύπτει, δε, και από τις πληροφορίες, τόσο για την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, όσο και για τις διευρυμένες συνομιλίες, η σύσφιξη των διμερών σχέσεων αποτυπώθηκε με σαφήνεια.

Όσοι υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ήταν αποτυχημένη, δεν ξέρουν τι λένε. Ως προς το περιεχόμενό της, η επίσκεψη ήταν επιμελώς προετοιμασμένη. Πάντα, βεβαίως, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται Τραμπ, ο οποίος πολλές φορές πηγαίνει κόντρα σε όσα υποδεικνύουν οι συνεργάτες του και το βαθύ αμερικανικό κατεστημένο που, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είναι και αυτό που ουσιαστικά κινεί τα νήματα. Άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες και στη ζέση των Αμερικανικών ΜΜΕ να αποσπάσουν μια δήλωση από τον Τραμπ για την ιστορία του Ιράν είπε αυτά που έπρεπε να πει, ενώ και κατ’ ιδίαν η συζήτηση ήταν εις βάθος, ειλικρινής και εμπεριστατωμένη, όπως αναφέρουν άνθρωποι που έκατσαν στο τραπέζι με τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συνεργάτες του.

Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με όρους twitter

Τα αποτελέσματα τέτοιων συναντήσεων δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού, εκτός αν κάτι έχει πάει εντυπωσιακά λάθος ή εντυπωσιακά καλά. Εδώ δεν είχαμε κάτι τέτοιο, πέρα από το «ροντέο» μπροστά από το τζάκι του Λευκού Οίκου. Φανταστείτε, δε, να είχε γίνει και συνέντευξη Τύπου σε αυτό το περιβάλλον.

Καλή η επικοινωνία, αλλά καλύτερη η ουσία. Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Και, ευτυχώς, αυτό έχει πλέον ευρεία αποδοχή και στο εσωτερικό σκηνικό, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε στα κυβερνητικά του χρόνια τον στείρο αντιαμερικανισμό του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσα στο Οβάλ Γραφείο και φαίνεται πως ο Τραμπ και γνώριζε για τι μιλούσε και άκουσε αυτά που του έλεγε. Το πώς θα συμπεριφερθεί ο Λευκός Οίκος στο απευκταίο σενάριο μιας κλιμάκωσης από μέρους της Τουρκίας, μένει να φανεί. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε υπόψιν του τις εισηγήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, με τις οποίες είναι «τσακωμένος» σε άλλες περιπτώσεις.

Άρα, προς τι ο αχός και η γκρίνια; Είναι άνευ ουσίας και χωρίς αντίκρισμα. Η χώρα, σε αυτές τις ώρες, χρειάζεται εθνικό μέτωπο. Και το είχε, όπως φάνηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Μπορεί και να το ξαναβρεί, μετά την ενημέρωση που θα κάνει στους αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή. Το μείζον, όμως, είναι η χώρα μας να είναι παίκτης στην περιοχή, να κάνει τις δικές της κινήσεις στη σκακιέρα και να προασπίζει τα συμφέροντά της.

Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να βγει και άκοπα να πει ότι δεν το κάνει;

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider