Ελλάδα - Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για την ημερομηνία των διερευνητικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάδα - Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για την ημερομηνία των διερευνητικών
Ήταν η απόφαση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν να μην εξουσιοδοτήσει τους συνεργάτες του να δώσουν στην Αθήνα ημερομηνία για την επανέναρξη της διαδικασίας.

Η Τουρκία θα δώσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, με την Ελλάδα να κινείται με προσοχή απέναντι στην τουρκική διγλωσσία.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο φουαγιέ του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε το διεθνές φόρουμ ασφαλείας στην Μπρατισλάβα μπορεί να μην ήταν κομβικής σημασίας, αλλά έβγαλε μια σημαντική είδηση: οι Τούρκοι δεσμεύθηκαν τις επόμενες μέρες να δώσουν στην ελληνική πλευρά πιθανές ημερομηνίες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Αυτό δεν ήταν κάτι απολύτως δεδομένο, αν σκεφτεί κανείς ότι η επιστροφή στο τραπέζι των διερευνητικών έχει ανακοινωθεί εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, αλλά η Τουρκία κράτησε την Ελλάδα στο «περίμενε», προφανώς αναμένοντας την έκβαση της Συνόδου Κορυφής και το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τις κυρώσεις που συζητούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν, σημειωτέον, η απόφαση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν να μην εξουσιοδοτήσει τους συνεργάτες του να δώσουν στην Αθήνα ημερομηνία για την επανέναρξη της διαδικασίας.

Πλέον, μετά και το ραντεβού Δένδια-Τσαβούσογλου, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση του ραντεβού των δύο πλευρών. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται και εντός των αμέσως επόμενων ημερών να προσδιοριστεί από την τουρκική πλευρά η ευκταία ημερομηνία. Μάλιστα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία να ζητήσει και μια fast track συνάντηση, ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, όπου η Κύπρος και η Ελλάδα αναμένονται να θέσουν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με το άνοιγμα των Βαρωσίων, για πρώτη φορά μετά από 46 χρόνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει οριστικοποιημένη συνάντηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς ισχυρό είναι το σενάριο η Τουρκία να ζητήσει ένα ραντεβού τις επόμενες μέρες, το οποίο θα προσδιοριστεί για μετά τις 15 του μηνός. Άλλωστε, αντίστοιχα ραντεβού απαιτείται μια σχετική προετοιμασία, αν και η ελληνική αποστολή υπό τον Παύλο Αποστολίδη είναι έτοιμη και με τη…βαλίτσα προετοιμασμένη για μια μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι απέναντι στην τουρκική διγλωσσία που ξεδιπλώνεται με ταυτόχρονο κάλεσμα για διάλογο και παρουσίαση επεκτατικών χαρτών από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο συνέδριο της Μπρατισλάβας, η λογική που επικρατεί είναι αυτή του καρότου και του μαστιγίου. Ως προς…το καρότο, η ελληνική πλευρά εμμένει και θα εμμένει στον διάλογο, ενώ ως προς το μαστίγιο, ο δρόμος είναι σαφής για την Τουρκία, καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν δώσει σαφές περιθώριο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου για έμπρακτη αποκλιμάκωση, αλλιώς οι κυρώσεις θα επικρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider