Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Μέτρα για τα χερσαία σύνορα, συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Μέτρα για τα χερσαία σύνορα, συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα
Τα μέτρα που εξετάζονται για τα χερσαία σύνορα και οι σκέψεις για τη Βόρεια Ελλάδα. 

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο μετά τη χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, με βασική εστία τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε το απόγευμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου από το αεροδρόμιο, όπου έκανε σχετικά τηλεφωνήματα στους άμεσους συνεργάτες του που εμπλέκονται στη διαχείριση του κορονοϊού, σύμφωνα με το reader.gr.

Με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που συνεχίζει να καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα το πρωί, μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη με την task force διαχείρισης του κορονοϊού (Σ. Τσιόδρας, Ν. Χαρδαλιάς, Β. Κικίλιας, Β. Κοντοζαμάνης, Π. Αρκουμανέας) κ.ο.κ., όπου αναμένεται να εξεταστεί συνολικά η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η προοπτική λήψης και ορισμένων νέων μέτρων.

Για παράδειγμα, στο τραπέζι είναι ισχυρότεροι έλεγχοι ή ακόμα και κλείσιμο στα χερσαία σύνορα, καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα ιδίως στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αλλά και αλλού. Το σενάριο των ισχυρότερων περιορισμών είναι ισχυρό στο τραπέζι, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και η σφράγιση τους για μερικές μέρες, καθώς ο όγκος των μετακινήσεων, εν σχέσει με άλλες χρονικές περιόδους, είναι ασήμαντος.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θέλει να δει τι περιθώρια καλύτερης διαχείρισης υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και, ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου χθες παρατηρήθηκε νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, μέσα σε μια μέρα και ενώ ο αριθμός των τεστ δεν αυξήθηκε σημαντικά, τα κρούσματα στην πόλη σχεδόν διπλασιάστηκαν. Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν ότι υπάρχει μεν ένα φρενάρισμα του ρυθμού διάδοσης του ιού που ήταν τις προηγούμενες μέρες σημαντικά πάνω από το 2, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πολλά κρούσματα και συνακόλουθα μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Στην κυβέρνηση θέλουν να διερευνήσουν την πιθανότητα περιορισμού της όποιας αχρείαστης κινητικότητας, αλλά και το εύρος των επιλογών δεν είναι ανεξάντλητο. Παράλληλα, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, «κλειδί» θεωρούνται οι αυστηρότεροι έλεγχοι, καθώς μέχρι και πριν μερικές μέρες η κατάσταση που επικρατούσε παρέπεμπε σε γενικευμένη χαλαρότητα, ακόμα και όταν τέθηκε εν ισχύι το lockdown πριν από περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider