«Έπρεπε να διαβάσω πολλές φορές το Μεσοπρόθεσμο για να επιβεβαιώσω ότι η στρατηγική σας είναι να μην κάνετε τίποτα καινούργιο.
Πολλοί Σταϊκούρες και πολλοί Σκυλακάκηδες,
Το πρώτο που κατάλαβα από το Μεσοπρόθεσμο είναι ότι υπάρχουν πολλοί Σταϊκούρες και Πολλοί Σκυλακάκηδες.
Υπάρχει ο Χρήστος Σταϊκούρας του 2015-2019. Που μια φορά τον μήνα μας έλεγε ότι δεν μειώνουμε αρκετά γρήγορα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ότι στεγνώνουμε την αγορά και δεν μας ενδιαφέρει η πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος στην συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Μεσοπρόθεσμο 2022 - 2025.
Αναλυτικά:
«Τώρα έχουμε έναν κ. Σταϊκούρα που στο Μεσοπρόθεσμο μας λέει ότι τα τελευταία 5 χρόνια (2015 – 2020) έχει γίνει τεράστια προσπάθεια να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα από 8,7 δισ. (2015) σε 968 εκ. το Δεκέμβρη του 2020.
Βγαίνουνε 2 συμπεράσματα από αυτό.
Το πρώτο είναι ότι το επιτελικό κράτος έχει κάποιες δυσκολίες να ενσωματώνει τα στοιχεία, γιατί δεν είναι τα τελευταία στοιχεία που έχουμε αυτά του Δεκέμβρη του 2021, αλλά υπάρχουν και τα στοιχεία του Απρίλη του 2021 (πίνακας Δ2 – επίσημο δελτίο του Υπουργείου Οικονομικών) όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 1,75 δισ.
Το δεύτερο είναι ότι προσπαθείτε να μας πείσετε ότι εμείς και εσείς είχαμε ίση συνεισφορά στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεν είχαμε όμως. Το μεγάλο κομμάτι της μείωσης έγινε επί των ημερών μας.
Αντιστρέφω λοιπόν το επιχείρημα σας. Στερείτε ρευστότητα από την αγορά.
Υπάρχουν όμως και 2 Σκυλακάκηδες. Υπάρχει εκείνος που προεκλογικά έλεγε ότι θα μειωθούν οι δαπάνες των υπουργείων κατά 4 δισ. από την επισκόπηση δαπανών.
Υπάρχει και ο σημερινός κ. Σκυλακάκης που δεν λέει τίποτα για την επισκόπηση δαπανών στο Μεσοπρόθεσμο εκτός από το ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις βέβαια που έχουν ήδη γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεθοδολογία σύνταξης του Μεσοπροθέσμου κατά τη ΝΔ
Η ΝΔ συνέταξε το Μεσοπρόθεσμο ακολουθώντας την εξής μεθοδολογία:
1. Έχουμε ένα αφήγημα. Θέλουμε να δείξουμε ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και δεν θα έχει πρόβλημα με τα δημοσιονομικά.
2. Βάζουμε ότι φτάνουμε στο 2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.
3. Όλοι οι άλλοι αριθμοί βγαίνουν από αυτό. Αυτό το λένε στα αγγλικά backward engineering. Άρα με βάση αυτό, λέτε τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στο 2% πρωτογενές πλεόνασμα; Έτσι υπολογίσατε την ανάπτυξη του 2022 (6,2%) και το ίδιο κάνατε για τις επόμενες χρονιές όπου σταθεροποιείται γύρω στο 4%.
4. Έχουμε ένα σενάριο βάσης για τα μέτρα που διατηρούνται, δηλαδή τις πρώτες φοροαπαλλαγές (ΕΝΦΙΑ, φόρος επιχειρήσεων κλπ), και αυτά που τερματίζονται, δηλαδή τα έκτακτα μέτρα (π.χ. εισφορά αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών). Το λέτε ρητά ότι θα ξανα-αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και η εισφορά αλληλεγγύης.
5. Συνεχίζουμε με τα trickle-down economics: Οι φόροι περιουσίας (κεφαλαίου, ΕΝΦΙΑ) είναι σταθεροί. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται οι άλλοι φόροι. Άρα η συνεισφορά αυτών των φόρων μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα δεν βλέπετε κανένα λόγο να υπάρχει μια συνεισφορά των πιο πλουσίων στα βάρη λόγω πανδημίας.
Και από αυτή τη μεθοδολογία προκύπτουν τρεις συνέπειες:
Πρώτον Δεν γίνεται καμία συζήτηση για τους κινδύνους.
· Δεν κάνετε καμία συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εμείς καταλαβαίνουμε από τη μέχρι τώρα συζήτηση ότι θα αλλάξουν οι απλώς οι παράμετροι. Αλλά αυτό θέλει μια συζήτηση. Γιατί μπορεί οι στόχοι να μειωθούν από τη μεταβολή των παραμέτρων του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά θα αυξηθούν λόγω του αυξημένου χρέους. Δεν λέτε τίποτα για αυτό στο Μεσοπρόθεσμο.
· Δεν έχετε καμία πρόβλεψη για αυτό που συζητάει όλη η παγκόσμια οικονομία, την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.
· Δεν έχετε καμία αναφορά στην πρόβλεψη για το πως θα κινηθούν τα επιτόκια των ΗΠΑ και τι σημαίνει αυτό για εμάς.
· Δεν συζητάτε σοβαρά για τις προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού.
· Δεν συζητάτε για τα κόκκινα δάνεια. Ούτε αυτά που είναι στους servicers, ούτε αυτά που παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Δεύτερον: Το αφήγημα από το Μεσοπρόθεσμο είναι “That’s all folks”. Ότι είδατε είδατε.
Τρίτον: Αλλά επειδή αυτό το αφήγημα δεν έχει πολλές δυνατότητες να ζεσταίνει τις καρδιές των εν δυνάμει ψηφοφόρων έχουμε ένα δεύτερο αφήγημα μέσω κυριακάτικων εφημερίδων (π.χ. Βήμα και Καθημερινή): τα καλύτερα έρχονται.
Εκεί διαβάζουμε ότι η μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχιστεί και μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Και το ίδιο ισχύει για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Άλλο αφήγημα στους θεσμούς άλλες διαρροές στις εφημερίδες.
Τι θέλετε να μας πείτε; Ότι πάτε με δύο αφηγήματα; Ένα για το Eurogroup και ένα για τον κόσμο;
Έρχεστε στη Βουλή και δεν μας λέτε τίποτα.
Φέρνετε ένα ασφαλιστικό, δεν το υπολογίζετε.
Είμαι εδώ από το 2012 είναι το πρώτο Μεσοπρόθεσμο που είναι εντελώς επικοινωνιακό για τους έξω και εντελώς επικοινωνιακό για τον κόσμο.
Και πολύ γρήγορα ο κόσμος θα καταλάβει».