Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την πρόταση για δημοψήφισμα για τις συντάξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την πρόταση για δημοψήφισμα για τις συντάξεις
Ο βαθιά αντιδημοφιλής συνταξιοδοτικός νόμος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πέρασε άλλο ένα εμπόδιο την Τετάρτη

Ο βαθιά αντιδημοφιλής συνταξιοδοτικός νόμος του Εμανουέλ Μακρόν πέρασε άλλο ένα εμπόδιο την Τετάρτη, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μια δεύτερη προσπάθεια πολιτικών αντιπάλων να διεξαχθεί δημοψήφισμα κατά της μεταρρύθμισης.

Ο Γάλλος πρόεδρος αψήφησε τη σφοδρή αντιπολίτευση των συνδικάτων και τις εβδομάδες ενίοτε βίαιων διαδηλώσεων κατά του σχεδίου του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, περνώντας τη νομοθεσία από το κοινοβούλιο χωρίς τελική ψηφοφορία και υπογράφοντάς την ως νόμο τον περασμένο μήνα.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να έχει «εμπλακεί» περισσότερο για να υπερασπιστεί τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την ώρα που οι κινητοποιήσεις εναντίον της συνεχίζονται μολονότι έχει ήδη εγκριθεί.

Από τον Ιανουάριο, αφότου παρουσιάστηκε αυτό το σχέδιο, με βάση το οποίο η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 έτη, ο Γάλλος πρόεδρος έμεινε κλεισμένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων και πραγματοποίησε ελάχιστα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας.

«Ίσως το λάθος ήταν ότι δεν ήμουν αρκετά παρών», είπε σε μια διαδικτυακή συνομιλία του με αναγνώστες της εφημερίδας Le Parisien, απόψε το βράδυ. «Πρέπει να εμπλακώ και πάλι στη δημόσια συζήτηση, επειδή υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν είναι σαφή. Και το κάνω, παντού», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν προσπαθεί να γυρίσει σελίδα στην κρίση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ωστόσο σχεδόν σε όλες τις μετακινήσεις του στη Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπος με οργισμένους διαδηλωτές. Εκτός από τις διαδηλώσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα, σχεδόν καθημερινά γίνονται και αυθόρμητες «συναυλίες» με κατσαρόλες. Και οι διαδηλωτές δεν διστάζουν να του φωνάξουν «Μακρόν, παραιτήσου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Προς «πάγωμα» η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Ανοδικά ο χρυσός πριν από τα επιτόκια της Fed

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 1 νεκρός και 3 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε νοσοκομείο στην Ατλάντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider