Νέες γκάφες Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ - Μπέρδεψε Πούτιν με Ζελένσκι, «ασπίδα» από Μακρόν, Σολτς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες γκάφες Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ - Μπέρδεψε Πούτιν με Ζελένσκι, «ασπίδα» από Μακρόν, Σολτς
Σε δύο νέα φραστικά ολισθήματα υπέπεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον

Σε δύο νέα φραστικά ολισθήματα υπέπεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις ώστε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο

Αρχικά, υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν ανήγγειλε τον «πρόεδρο Πούτιν», προτού διορθώσει το λάθος του.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «...θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, ο Μπάιντεν υπέπεσε σε νέο lapsus, μιλώντας για τον «αντιπρόεδρο Τραμπ» αντί να πει το όνομα της συνυποψήφιάς του, της Κάμαλα Χάρις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διαβεβαιώσεις Μπάιντεν πως είναι σε θέση να «αντιμετωπίσει» Σι και Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με έντονες αμφισβητήσεις για την πνευματική του οξύτητα, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον πως θα παραμείνει ικανός, αν επανεκλεγεί, να «αντιμετωπίσει» τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τα επόμενα χρόνια.

«Είμαι έτοιμος να τους αντιμετωπίσω τώρα καθώς και σε τρία χρόνια», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως η αντιπρόεδρός του, η Κάμαλα Χάρις, έχει «τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος», κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου του NATO.

«Δεν θα την είχα επιλέξει αν δεν θεωρούσα από την αρχή ότι έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος (...) για αυτό την επέλεξα», επέμεινε ο Δημοκρατικός, 81 ετών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ακόμα πως είναι «σημαντικό να καθησυχαστούν οι φόβοι» για την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

«Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος, αλλά νομίζω πως είναι σημαντικό να καθησυχαστούν οι φόβοι», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών. Συναφώς, υπογράμμισε πως όλες οι νευρολογικές εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί δείχνουν πως είναι «καλά».

«Υποβλήθηκα σε τρεις νευρολογικές εξετάσεις, εντατικές και σημαντικές», η πιο πρόσφατη από τις οποίες έγινε «τον Φεβρουάριο», θύμισε, κι οι γιατροί «λένε πως είμαι σε καλή φόρμα. Είμαι καλά».

«Εξετάζομαι καθημερινά όσον αφορά τις νευρολογικές μου δυνατότητες», πρόσθεσε, αναφερόμενος «στις αποφάσεις που παίρνω κάθε μέρα», είπε ο Μπάιντεν.

«Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται καταστροφή σε περίπτωση νέας θητείας Τραμπ»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου του NATO ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται «καταστροφή» σε περίπτωση νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Οι «ευρωπαίοι σύμμαχοι» δεν είπαν «‘Τζο, μην θέσεις υποψηφιότητα’», τόνισε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό που μου είπαν ήταν ‘πρέπει να νικήσεις, δεν μπορείς να αφήσεις να επιστρέψει αυτός ο τύπος. Θα ήταν καταστροφή’», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποσυρθούν από τον κόσμο»

Οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αποσυρθούν από τον κόσμο», τόνισε χθες Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου του NATO.

«Ο προκάτοχός μου έχει κάνει σαφές πως δεν αναλαμβάνει καμιά δέσμευση υπέρ του NATO», στηλίτευσε ο αμερικανός πρόεδρος, εξαπολύοντας απευθείας επίθεση στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να βρεθεί ξανά αντιμέτωπος, για δεύτερη φορά, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ασπίδα σε Μπάιντεν Μακρόν και Σολτς: «Όλοι κάνουμε λάθη»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Ανατολή: «Πρόοδο» στις προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς βλέπει ο Μπάιντεν

NYT: Σύμβουλοι του Μπάιντεν συζητούν πώς θα τον πείσουν να αποσυρθεί - Τα εμπόδια

gazzetta
gazzetta reader insider insider