ΕΕ, G7, Αυστραλία και αραβικές χώρες ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ, G7, Αυστραλία και αραβικές χώρες ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ
Λίβανος / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά απειλεί να πυροδοτήσει ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπέγραψαν την Τετάρτη κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» διάρκειας «21 ημερών» στον Λίβανο, όπου η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά απειλεί να πυροδοτήσει ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια.

«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία» ώστε να επιλυθεί η κατάσταση, αναφέρει το κείμενο που προσυπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια», προστίθεται.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου.

Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».

Με χωριστή ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσαν πως «συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες» για να διατυπωθεί αυτή η κοινή έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

«Καλούμε για την ευρεία υιοθέτησή της και την άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου» στην εφαρμογή της πρότασης, πρόσθεσαν.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφέρθηκε πρώτος νωρίτερα στην πρόταση αυτή, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην κρίση στον Λίβανο.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους είδε «σημαντική πρόοδο» στην υιοθέτηση της έκκλησης αυτής, που κατ’ αυτόν μπορεί να «τονώσει» τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης — οι τελευταίες παραμένουν σε αδιέξοδο το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακρόν: Ο πόλεμος στη Γάζα διαρκεί «υπερβολικά πολύ» - Επιτακτική ανάγκη να σιγήσουν τα όπλα

ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια 8 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα

Επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι: Κάθε φορά που έρχεται στις ΗΠΑ, φεύγει με 60 δισ. δολάρια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider