Η πιο ισχυρή αγορά γραφείων στον κόσμο έχει πληρότητα 98%!

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πιο ισχυρή αγορά γραφείων στον κόσμο έχει πληρότητα 98%!
Η αγορά γραφείων της Σεούλ είναι το όνειρο κάθε ιδιοκτήτη: Πάνω από το 98% των γραφείων κατηγορίας Α είναι κατειλημμένα, με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 15% από πέρυσι.

Από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, κανείς δεν θέλει να γίνει ιδιοκτήτης εμπορικών ακινήτων αυτές τις μέρες. Αυτό δεν ισχύει για την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου οι ιδιοκτήτες κτηρίων που στεγάζουν γραφεία απολαμβάνουν «ζωή χαρισάμενη».

Η αγορά γραφείων της Σεούλ είναι το όνειρο κάθε ιδιοκτήτη: Πάνω από το 98% των γραφείων κατηγορίας Α είναι κατειλημμένα, με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 15% από πέρυσι. Ο ανταγωνισμός για χώρους τέτοιας χρήσης είναι τόσο έντονος που όταν υπήρξε διαθέσιμος όροφος στον Πύργο Parnas στην καρδιά της αριστοκρατικής συνοικίας Gangnam, δώδεκα εγχώριες και διεθνείς εταιρείες έσπευσαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για να επικρατήσουν η μία της άλλης.

«Ιδιαίτερα για τους μισθωτές που αναζητούν μεγάλους χώρους, δεν υπάρχει άλλο μέρος να πάνε», λέει ο YJ Choi, επικεφαλής τομέα leasing στην Cushman & Wakefield Korea. «Έτσι απλά τα παίρνουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αύξηση της τιμής κατά 30% ή 40%.

Ένα τέτοιο σενάριο είναι αδιανόητο για τους ιδιοκτήτες στις ΗΠΑ, όπου οι μισθωτές περιορίζουν τους χώρους ενοικίασης ή τους εγκαταλείπουν τελείως καθώς οι εργαζόμενοι διστάζουν να εμφανιστούν στο γραφείο. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, με τα υψηλά επιτόκια να πιέζουν ακόμη περισσότερα τα περιθώριά τους. Οι τιμές των γραφείων στις ΗΠΑ αναμένεται να πέσουν και η αγορά εμπορικών ακινήτων βρίσκεται αντιμέτωπη με τουλάχιστον άλλους εννέα μήνες πτώσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.

Και σε μια ειρωνική ανατροπή, οι Κορεάτες επενδυτές ήταν μεταξύ αυτών που είχαν πληγεί περισσότερο από την κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είχαν διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε ακίνητα στο εξωτερικό λίγο προτού η πανδημία μειώσει την αξία τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο πιστωτικής κρίσης.

Στη Νότια Κορέα, η αγορά ευδοκιμεί λόγω ενός μοναδικού μείγματος παραγόντων προσφοράς και ζήτησης, πολιτιστικών προτιμήσεων και οικονομικής ανθεκτικότητας. Η πρωτεύουσα είχε ποσοστό κενών θέσεων μόλις 1,7% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με μέσο όρο 19% στην Ασία, σύμφωνα με στοιχεία της CBRE Group Inc.

Οι γραφειακοί χώροι ήταν σε έλλειψη στη Σεούλ από το 2021, σύμφωνα με την Claire Choi, επικεφαλής έρευνας για την Κορέα της CBRE. Η Choi αναμένει ότι η έλλειψη θα διαρκέσει μέχρι το 2025, όταν νέα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή θα ολοκληρωθούν, και ότι τα ενοίκια θα αυξηθούν κατά 15% σε ετήσια βάση φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ένα σπάνιο Macallan του 1926 έγινε το πιο ακριβό μπουκάλι ουίσκι που πουλήθηκε ποτέ

gazzetta
gazzetta reader insider insider