Επιχειρήσεις: Το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 2% αν κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρήσεις: Το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 2% αν κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων
Η κάλυψη του χάσματος των φύλων στη δημιουργία επιχειρήσεων θα προσέθετε από 1,6 έως 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Η ισότητα των φύλων μεταξύ των επιχειρηματιών θα μπορούσε τονώσει την παγκόσμια οικονομία κατά τουλάχιστον 2% και θα δημιουργούσε εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup.

Η προώθηση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη από την πανδημία, ειδικά σε αναδυόμενες οικονομίες όπου οι γυναίκες επιχειρηματίες επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την κρίση του Covid-19, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας.

Η έκθεση, που ονομάζεται «Γυναίκες Επιχειρηματίες», διαπίστωσε ότι η κάλυψη του χάσματος των φύλων στη δημιουργία επιχειρήσεων θα προσέθετε από 1,6 έως 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, κάτι που μεταφράζεται μια αύξηση περίπου 2% έως 3%. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται τη δημιουργία 288 - 433 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, η έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν θέλουν να δημιουργήσουν μια εταιρεία. Το 2019, μόλις το 2,8% της παγκόσμιας χρηματοδότησης επιχειρηματικού κεφαλαίου κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των γυναικών και μάλιστα αυτό το ποσοστό ήταν το υψηλότερο όλων των εποχών, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται στοιχεία της Crunchbase.

Ωστόσο, για κάθε 1 δολάριο επένδυσης που συγκεντρώνονταν, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες παρήγαγαν 78 σεντς σε έσοδα, σε σύγκριση με 31 σεντς από εταιρείες που ανήκουν σε άνδρες, σύμφωνα με ανάλυση του Boston Consulting Group το 2018.

Μια άλλη πρόκληση για τις γυναίκες επιχειρηματίες είναι ότι τείνουν να συγκεντρώνονται σε τομείς χαμηλού περιθωρίου όπως το λιανικό εμπόριο και η φιλοξενία και όχι σε κλάδους υψηλής ανάπτυξης όπως η τεχνολογία και οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το Global Entrepreneurship Monitor.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Εντάθηκαν οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων κατά την διάρκεια της πανδημίας

Η Alpha Bank στον Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg Gender-Equality Index (GEI) για 4η συνεχή χρονιά

Χατζηδάκης: 5+4 πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των δυο φύλων 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider