Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Εθνικού Κλιματικού Νόμου, η χώρα μας έχει εκπονήσει έναν «οδικό χάρτη» για σταδιακή μείωση των εθνικών εκπομπών τις επόμενες 10ετίες, με κατάληξη την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Καθώς το φυσικό αέριο βρίσκεται στο core business της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η εταιρεία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιοποίησή του ως μεταβατικού καυσίμου, στον δρόμο προς την πλήρη απανθρακοποίηση των ενεργειακών μας συστημάτων. Μάλιστα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κομβική θέση στην ενίσχυση χρήσης του αερίου στις μεταφορές (αεριοκίνηση), αναπτύσσοντας συστηματικά ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων με CNG (FISIKON).
Το φυσικό αέριο (CNG) έχει σημαντικά χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα σε σχέση με τη βενζίνη ή το πετρέλαιο, ενώ είναι περισσότερο αποδοτικό και πιο οικονομικό. Επομένως, με το πανελλαδικό δίκτυο FISIKON, διαχέονται τα οφέλη της αεριοκίνησης σε περισσότερους οδηγούς και περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον.
Επενδύσεις-προπομπός της οικονομίας υδρογόνου
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας όμως δεν έχει μόνο κομβικό «ειδικό βάρος» στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου κατά την ενεργειακή μετάβαση της χώρα μας, αλλά και στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε στο απώτερο μέλλον το ορυκτό αυτό καύσιμο να δώσει τη θέση του στα ανανεώσιμα αέρια (όπως το «πράσινο» υδρογόνο). Ενδεικτικό παράδειγμα, οι διακρατικές υποδομές στις οποίες συμμετέχει, δηλαδή ο αγωγός IGB (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας) και το FSRU Αλεξανδρούπολης (Πλωτός Σταθμός υποδοχής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου)
Τα δύο αυτά έργα κατασκευάστηκαν (ή βρίσκονται υπό κατασκευή) ώστε εκτός από φυσικό αέριο, να μπορούν να υποδεχθούν και «πράσινα» αέρια, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Κάτι που σημαίνει πως θα συνεχίσουν να έχουν ρόλο και στη «μετά το φυσικό αέριο εποχή», μεταφέροντας πλέον καύσιμα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει και διεξάγει πιλοτικά πρότζεκτ για τη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου. Πρότζεκτ τα οποία φιλοδοξούν να αποτελέσουν προπομπό στην ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου και στη χώρα μας, με την εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα λύσεων μηδενικών εκπομπών για την παραγωγή ενέργειας.
«Πράσινο» πρόσημο και στην ηλεκτρική ενέργεια
Στο ίδιο μήκος των «πράσινων» δεσμεύσεων της χώρας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεσμεύεται και εκείνη για τους στόχους ESG/βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων περισσότερο από 26% σε έναν χρόνο. Την ίδια ώρα, η εξέλιξή της σε καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία, με την επέκτασή της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στις ΑΠΕ, επεκτείνει και το θετικό «πρόσημο» της στη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η συμμετοχή της στην κατασκευή και τη λειτουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας στην Αλεξανδρούπολη, με ισχύ 840 MW και καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η συγκεκριμένη επένδυση υπαγορεύεται από την ανάγκη ανάπτυξης νέων μονάδων αερίου στη χώρα μας, οι οποίες θα συμβάλουν στην απολιγνιτοποίηση. Μάλιστα, η μονάδα στην Αλεξανδρούπολη θα είναι ικανή να αντικαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, συμβάλλοντας έτσι δραστικά στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του εγχώριου μίγματος ηλεκτροπαραγωγής.
Επίσης, η κατασκευή της μονάδας γίνεται και πάλι υπό το πρίσμα κάλυψης τόσο άμεσων όσο και μακροπρόθεσμων αναγκών του ενεργειακού συστήματος. Κι αυτό γιατί θα μπορεί να λειτουργήσει επίσης και με «πράσινο» υδρογόνο στο μέλλον.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας όμως αποκτά «θέση» και στην «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, με δρομολογημένες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές που υλοποιούν θυγατρικές της εταιρείας αναπτύσσουν φωτοβολταϊκά πάρκα σε όλη τη χώρα. Στόχος της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι το χαρτοφυλάκιό της στις ΑΠΕ να φτάσει σύντομα το 1 GW, με τον οποίο εκτός από τον περιορισμό των εθνικών εκπομπών, θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, όπως και στη συγκράτηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.