Ξενοδοχεία: Αύξηση μισθών 8% στη διετία και ψηφιακή κάρτα από 1η/3 - Πίνακες ανά ειδικότητα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξενοδοχεία: Αύξηση μισθών 8% στη διετία και ψηφιακή κάρτα από 1η/3 - Πίνακες ανά ειδικότητα
Η νέα συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν η ΠΟΞ και η ΠΟΕΕΤ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, στοχεύει να βελτιώσει όχι μόνο τους μισθολογικούς όρους αλλά και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο.

Αύξηση μισθών 8% τη διετία 2025-26 και δημιουργία επαγγελματικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης περιλαμβάνει η νέα διετής κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη χθες μεταξύ ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ και αφορά 150.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει αύξηση 5% αναδρομικά από 01/01/2025 και 3% από 01/01/2026, έναντι αύξησης 5,5% το 2023 και 5% το 2024.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης με 2% ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τους εργοδότες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα προβλέπει ρήτρα η οποία αναφέρει πως εάν μέχρι 30/05/2026 δεν έχει δημιουργηθεί το ταμείο, τότε το 2% μετακυλίεται στους μισθούς ως επίδομα από 01/06/2026.

Η νέα συλλογική σύμβαση σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, στοχεύει να βελτιώσει όχι μόνο τους μισθολογικούς όρους αλλά και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο.

Απομένει πλέον η επέκταση της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως.

Η νέα μισθολογική κλίμακα

Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί αυξάνονται κατά 5% φέτος στα μεγάλα ξενοδοχεία ως εξής:

  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α (ρεσεψιονόστ, μαιτρ, θυρωρός, μπουφετζής, μάγειρας κ.α.): 1.004,75 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β (βοηθός υποδοχής, σερβιτόρος, θαλαμηπόλος, μπάρμαν, μάγειρας Β', τηλεφωνητής κ.α.): 983,55 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ (βοηθός σερβιτόρου, γκρουμ, ντόρμαν, λινοθηκάριος, καμαριέρα κ.α.): 964,089 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ (πλύντρα, σιδερώτρια, καθαρίστρια, λαντζέρης, ναυαγοσώστης κ.α.): 921,30 ευρώ

Από την 01/01/2026 αυξάνονται κατά 3%:

  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: 1.034,89 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: 1.013,05 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: 993,01 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: 948,93 ευρώ

Για τους εργαζόμενους σε μικρά ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και κατηγορίας έως 3 αστέρων (δεν συμπεριλαμβάνονται τα boutique hotel) οι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

Από 01/01/2025 μετά την αύξηση 5%:

  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: 910,53 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: 886,92 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: 863,29 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: 842,04 ευρώ

και από 01/01/2026 μετά την αύξηση 3%:

  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: 937,84 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: 913,52 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: 889,18 ευρώ
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: 867,30 ευρώ

Παράλληλα εισάγονται 4 νέες ειδικότητες στα μισθολογικά κλιμάκια της σύμβασης που αφορούν:

- τις hostess δηλαδή της υπαλλήλους υποδοχής στα εστιατόρια των ξενοδοχείων και όχι μόνο
- τους εργαζομένους στα μίνι μάρκετ εντός ξενοδοχείων
- την τεχνική υπηρεσία - συντηρητές πλην των ηλεκτρολόγων
- τους λογιστές οι οποίοι δουλεύουν σε λογιστήριο εντός του ξενοδοχείου.

Τέλος διατηρούνται στο ακέραιο όλοι οι θεσμικοί όροι της σύμβασης και τα επιδόματα, ενώ καλύπτονται από την ΣΣΕ και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είτε προέρχονται από γραφεία ευρέσεως εργασίας είτε από εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ).

Επιπλέον οι απόφοιτοι των ΤΕΙ από εδώ και στο εξής θα λαμβάνουν επίδομα σπουδών ίδιο με αυτό των ΑΕΙ (δηλ.15% αντί για 10%).

Αντίστροφη μέτρηση για την Ψηφιακή κάρτα

Από την 1η Μαρτίου στις επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής στον κλάδο του τουρισμού, καθώς και στις επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο της εστίασης, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που αφορούν στην εφαρμογή του συστήματος ψηφιακής καταγραφής ωραρίου.

Μάλιστα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν την μείωση ή ακόμη και απαλλαγή των υπερωριών των εργαζομένων από τις ασφαλιστικές εισφορές, για όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν την Ψηφιακή κάρτα εργασίας, άρα και εκείνες του τουρισμού και της εστίασης.

Υπενθυμίζεται πως η σήμανση της ψηφιακής κάρτας απεικονίζει την πρώτη είσοδο και την τελευταία έξοδο από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, η οποία σε περιπτώσεις εργαζομένων που δεν ξεκινούν ή δεν ολοκληρώνουν την εργασία τους σε αυτές, δεν ισοδυναμεί με μέτρηση του συνολικού ημερήσιου χρόνου απασχόλησής τους.

Για την μέτρηση του συνολικού χρόνου ημερήσιας απασχόλησης των εργαζομένων συνυπολογίζεται το προδηλωθέν ωράριο στην Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, το προγραμματισμένο ωράριο και η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Τα πρόστιμα που υποβάλλονται σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών ανέρχονται έως 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Εργαζόμενοι σε Σαντορίνη και Αμοργό

Τέλος η ΓΣΕΕ και η ΠΟΕΕΤ σε ανακοίνωσή τους ζητούν από την υπουργό Εργασίας να ενεργοποιήσει το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας όσων δεν θα απασχοληθούν εποχιακά σε Σαντορίνη και Αμοργό, παρότι έχουν ασκήσει το σχετικό δικαίωμα απασχόλησης κατά την προσεχή περίοδο. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας, που θα οδηγήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε έξοδο από τον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού.

Παράλληλα ζητούν από την υπουργό Εργασίας την αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τα 534 ευρώ στα 680 ευρώ το μήνα, λόγω της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που μεσολάβησαν τα χρόνια μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα κλαδική σύμβαση στον τουρισμό - Οι αυξήσεις, η επικουρική ασφάλιση και τα επιδόματα

Πρόταση ΓΣΕΕ: Aναστολή συμβάσεων εργασίας και επίδομα 680 ευρώ στους εργαζόμενους σε Σαντορίνη και Αμοργό

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τα 9+1 «μυστικά» για την εφαρμογή της από 1η Μαρτίου σε Τουρισμό και Εστίαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider