Fintech: Νέες ιδέες και επιχειρήσεις αναζητούν οι τράπεζες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fintech: Νέες ιδέες και επιχειρήσεις αναζητούν οι τράπεζες

Είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα του οικοσυστήματος των startups διεθνώς και τώρα έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στην Ελλάδα. Ο λόγος για το fintech, τον όρο που χρησιμοποιείται για τις τεχνολογικές εφαρμογές στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ο οποίος ακούγεται ολοένα και πιο συχνά από άκρη σε άκρη.

Οι τράπεζες ανά τον κόσμο αναζητούν νέους τρόπους για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, πιο εύκολα, πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος. Από την άλλη οι πελάτες των τραπεζών γίνονται πιο απαιτητικοί αναζητώντας υπηρεσίες εν κινήσει και να μπορούν να διεκπεραιώσουν γρήγορα και μέσω του κινητού τους τις συναλλαγές τους.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές, υπάρχουν σήμερα πολλές νέες τεχνολογίες που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων υπηρεσιών, όπως είναι η κρυπτογράφηση, η τεχνητή νοημοσύνη, οι τεχνολογίες επικοινωνιών και διαδικτύου. Όταν η τεχνολογία συμπιέζει το κόστος πάνω από 30%, τότε στον τραπεζικό κλάδο δημιουργούνται ριζικές μεταβολές.

Έτσι και οι ελληνικές τράπεζες, όπως οι διεθνείς «συνάδελφοι» τους, αναζητούν νέες καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός νέους επιχειρηματικού οικοσυστήματος που θα έχει τη δυνατότητα να χτίσει και να εκμεταλλευτεί τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα του fintech.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative, το οποίο στοχεύει στην ωρίμανση επιχειρηματικών ιδεών στον ευρύτερο τομέα των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών και στον μετασχηματισμό τους σε κερδοφόρες νέες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα be finnovative, το οποίο διοργανώνεται από την Εθνική Τράπεζα και την εταιρεία Crowdpolicy απευθύνεται σε φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων και γενικότερα οποιονδήποτε θέλει να αναπτύξει την ιδέα του ή την μεθοδολογία του σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα πρέπει να αναπτύσσουν την ιδέα τους στο ευρύτερο θεματικό πεδίο των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών (fintech) όπως ενδεικτικά είναι τραπεζικά συστήματα, τραπεζικές συναλλαγές, συναλλαγές πληρωμών, mobile εφαρμογές, αυτοματοποιημένα customer care συστήματα (bots), mobile payments, blockchain, συστήματα e-commerce, ticketing κλπ, με εφαρμογές εκτός από τον τραπεζικό τομέα και σε άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομίας όπως, ενδεικτικά, είναι ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, οι ασφάλειες, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ναυτιλία.

Μέσω του προγράμματος θα παρέχεται στους συμμετέχοντες εξειδικευμένη επιχειρηματική και τεχνολογική συμβουλευτική από στελέχη με εμπειρία, bootcamps για την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων (skills), βελτίωση των ιδεών, ανάπτυξη MVP (Minimum Viable Products) και prototypes, συνεργασία με μέντορες και επιχειρήσεις και συνέργειες με επιταχυντές από το εξωτερικό. Μέσω του προγράμματος θα αξιοποιηθεί το open banking API της Εθνικής Τράπεζας για τη δημιουργία νέων εφαρμογών.

Ακόμη, το πρόγραμμα δύναται να παρέχει στους συμμετέχοντες πρόσθετους πόρους, όπως υπηρεσίες cloud, δυνατότητες χρηματοδότησης και συμβόλαια υπηρεσιών με την Εθνική Τράπεζα. Ο be finnovative είναι impact accelerator και ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες δεν έχουν υποχρέωση έναντι των διοργανωτών για ανταποδοτικές παροχές.

Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα be finnovative ξεκίνησε χθες Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider