Τα νέα smartphones που είδαμε στην IFA 2018 του Βερολίνου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα smartphones που είδαμε στην IFA 2018 του Βερολίνου

Στο φετινό μεγάλο τεχνολογικό πανηγύρι της ευρώπης, την IFA 2018 που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, τα βλέμματα κοινού και μέσω ενημέρωσης εστίασαν στις έξυπνες συσκευές και στις τηλεοράσεις αφού ήταν ο κλάδος που είχε κάτι πράγματι καινούργιο να μας παρουσιάσει. Παρότι βέβαια ο τομέας των έξυπνων κινητών δεν βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφού οι παρουσιάσεις νέων κινητών ήταν περιορισμένες, οι κατασκευαστές έδειξαν τις προθέσεις τους για το καλύτερο τρίμηνο του έτους, την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων όπου αναμένουν παραδοσιακά να ενισχύσουν τις συνολικές τους πωλήσεις.

Ποιες ήταν όμως οι έξυπνες κινητές συσκευές που μας συστήθηκαν στους διαδρόμους του Messe του Βερολίνου;

Sony Xperia XZ3

Εκ των προτέρων πολλοί εκτιμούσαν ότι το νέο κινητό της Sony δεν θα καταφέρει να εντυπωσιάσει το κοινό του. Η εταιρεία άλλωστε έχει χάσει ε΄δω και καιρό το προβάδισμα στον εν λόγω κλάδο με τα μερίδια αγοράς της να έχουν συρρικνωθεί αρκετά.

Ωστόσο το Sony Xperia XZ3 ήταν για αρκετούς μια ευχάριστη έκπληξη και η φρεσκάδα του συνοψίζετε στον ήχο την εικόνα και την κάμερα. H οθόνη 6’’ QHD+HDR OLED βασισμένη στις βραβευμένες τεχνολογίες BRAVIA OLED TV της Sony, προσφέρει βαθύτερες μαύρες αποχρώσεις, υψηλότερο colour contrast καθώς και μεγαλύτερη ευκρίνεια με ακόμη πιο ζωντανά χρώματα. Είναι bezelless με ανάλυση 18:9.

Κατά παράδοση και η νέα συσκευή της εταιρείας δίνει έμφαση στον ήχο. Εμπλουτισμένη με τα ηχεία S-Force Front Surround Sound προσφέρει κατά 20% υψηλότερη ένταση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο ενώ η τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας ήχου i-Res Audio υπόσχεται το αποτέλεσμα την ποιότητα που ηχογραφήθηκε στο στούντιο. Το νέο τηλέφωνο διαθέτει και τεχνολογία LDAC για βελτιωμένη ασύρματη ακρόαση.

Όσο αφορά στην κάμερα το κινητό διαθέτει μπροστινή κάμερα 13 MP και κεντρική κάμερα 19 MP με portrait selfies και bokeh εφέ. Η κάμερα διαθέτει έξυπνη εκκίνηση με τεχνολογία AI η οποία προετοιμάζει στιγμιαία την κάμερα του κινητού ανάλογα με το πώς το κρατάτε ενώ προσφέρει δυνατότητα κινηματογραφικής μαγνητοσκόπησης 4K HDR, ενώ διαθέτει και μαγνητοσκόπηση αργής κίνησης -Full HD 960 FPS Super slow motio.

Κατά τα λοιπά το κινητό είναι εφοδιασμένο με επεξεργαστή Snapdragon 845 και τρέχει Android 9 Pie ενώ η μπαταρία του 3330 mAh υπόσχεται διάρκεια ενός ολόκληρου εισκοσιτερτράωρου. Διαθέτει εσωτερική μνήμη UFS 64 GB και Ram 4 ΓΒ ενώ υποστηρίζει και κάρτες microSDXC έως 512 GB.

Kατασκευασμένο από λεπτό αλουμίνιο πάχους 3mm το οποίο συνδυάζεται από Corning Gorrilla Glass 5 το νέο Sony Xperia ΖΧ3 έχει και νέους φιλικούς προς το χρήστη πλευρικούς αισθητήρες οι οποίοι με την βοήθεια της AI προσφέρουν ακόμα ευκολότερη πρόσβαση στις εφαρμογές. Τέλος είναι ανθεκτικό στο νερό με πιστοποίηση IP65/IP68 ενώ έχει και Dynamic Vibration System ώστε να μεταφέρει τη δράση από παιχνίδια ταινίες και μουσική στα χέρια του χρήστη.

Το κινητό θα κυκλοφορήσει σε τέσσερα υπέροχα χρώματα Μαύρο, Λευκό ασημί, Βαθύ πράσινο και Μπορντό και θα έρθει στα ελληνικά ράφια των καταστημάτων στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα χαρακτηριστικά με μια ματιά:

  • Μνήμη και χώρος αποθήκευσης RAM 4 GB, Εσωτερική μνήμη UFS 64 GB1Υποστήριξη καρτών microSDXC (έως 512 GB)
  • Υποστήριξη καρτών SIM: Μονή SIM, Διπλή SIM
  • Λειτουργικό σύστημα: Google Android™ P 2
  • Επεξεργαστής (CPU): Qualcomm® Snapdragon™84512
  • Μπαταρία: 3330 mAh με λειτουργία Smart STAMINA, Qnovo Adaptive Charging και USB Type-C
  • Ανθεκτικότητα: Αδιάβροχο (IP65/68) ,Γυαλί Corning® Gorilla® Glass 5
  • Βάρος: 193 g
  • Διαστάσεις: 158 x 73 x 9,9 mm
  • Οθόνη: Οθόνη HDR 6", 18:9 OLED QHD+ (2880 x 1440) 5
  • Κύρια κάμερα: Κάμερα 19 MP Motion Eye™, Αισθητήρας εικόνας 1/2,3” Exmor RS™, με προσαρτημένη μνήμη για κινητές συσκευές και υποστήριξη ψηφιακού ζουν x8 τόσο σε φωτογραφία όσο και σε βίντεο.
  • Εμπρός κάμερα: 13 MP
  • Αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος
  • Ήχος: Ήχος υψηλής ανάλυσης (LPCM, FLAC, ALAC, DSD) 9

Honor Play

Αν και είχαμε ακούσει για αυτό από τα μέσα του καλοκαιριού, πρώτη φορά στην Ευρώπη το είδαμε στο πλαίσιο της IFA 2048. Ο λόγος για το νέο οικονομικό gaming κινητό της Honor, Honor Play.

Σε μια προσπάθεια να κατακτήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς η θυγατρική της Huawei, παρουσίασε στην IFA 2018 το οποίο κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά στις 3 Σεπτεμβρίου και τιμή λίγο πάνω από τα 350 ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν θα λέγαμε την νέα συσκευή είναι η τεχνολογία επεξεργασίας γραφικών GPU Tubro και η τεχνητή νοημοσύνη της κάμερας.

Στην πρώτη περίπτωση όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση η Honor συνεργάστηκε με το PUBG MOBILE, ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια MOBA με στόχο να λύσει τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονταν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Κάπως έτσι κατέληξε στο GPU Turbo, τα οποίο αυξάνει την αποδοτικότητα της επεξεργασίας γραφικών και προσφέρει non-stop εμπειρία gaming. Όσο για την τεχνητή νοημοσύνη στην κάμερα, όπως και η ναυαρχίδα της Honor έτσι και το το Honor Play ανιχνεύει και αναγνωρίζει το περιβάλλον της φωτογραφίας εφαρμόζοντας αυτόματα τις ιδανικές κάθε φορά ρυθμίσεις για ρεαλιστικά αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά το Honor Play διαθέτει bezzel-less οθόνη 6,3 ιντσών FullView FHD+ με αναλογία πλευρών 19:9 και ανάλυση 2280 x 1080 pixels και φορά επεξεργαστή Kirin 970 ο οποίος συνδυάζεται με EMUI 8.2. Η συσκευή διαθέτει εμπρόσθια κάμερα 16 Megapixels με 3D portrait lighting και διπλή βασική κάμερα που βασίζεται σε αισθητήρες των 16 Megapixels και 2,0 Megapixels.Η μπαταρία 3,750 mAh δίνει στους χρήστες αυτονομία σχετικά μεγάλη αυτονομία για gaming αλλά καθώς και για video streaming για περίπου 15 ώρες και αναπαραγωγή μουσικής για 95 ώρες.

Η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε τρία χρώματα Midnight Black, Navy Blue και Ultra-Violet ενώ θα υπάρχει και special edition για τους λάτρεις των παιχνιδιών σε κόκκινο και μαύρο.

Τα χαρακτηριστικάμε μια ματιά:

  • Μέγεθος: 74.3 mm x 157.9 mm x 7.5 mm
  • Οθόνη: αναλογία απεικόνισης: 19:9, ωφέλιμη επιφάνεια 83%, 6.3" LCD IPS με ανάλυση 1080 x 2340 px (FHD+)
  • Βάρος: 176 g
  • Υλικά: Aluminium alloy
  • Χρώματα: Black Blue Red Violet, Origami
  • Άλλα: 2.5D curved glass screen 85% NTSC Capacitive Χρώμα LED Ειδοποιήσεις Frameless HDR LTPS (Low Temperature PolySilicon) Multi-touch Notch NTSC
  • Επεξεργαστής: octa-Core KIRIN 970
  • RAM: 4 GB
  • Αποθηκευτικός χώρος: 64 GB

BlackBerry Key2 LE

Προσπαθώντας να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, αν και δύσκολο μετά από τέτοια εξοικείωση με την οθόνη αφής το νέο της μοντέλο παρουσίασε και η Blackberry. Το Blackberry Key2 LE, όπως ονομάζεται, έχει το περίφημο WWERTy πληκτρολόγιο και είναι πλέον πολύ ελαφρύτερο από τα προηγούμενα μοντέλα.

Το βασικό του πλεονέκτημα ή έστω διαφοροποιητικό στοιχείο είναι τα φυσικά πλήκτρα που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος κάτω από μια οθόνη αφής Full HD 4.5 ιντσών. Το κινητό φορά επεξεργαστή Snapdragon 636, έχει μνήμη RAM 4GB, και χώρο αποθήκευσης 32 και 64GB ενώ η βασική και οπίσθια κάμερά τους είναι 13MP και 5MP αντίστοιχα. Επιπλέον το κινητό ισχυρίζεται ότι έχει βελτιώσει την αυτονομία του με την μπαταρία 3.000mAh που διαθέτει. Όπως δήλωσε η εταιρεία μάλιστα με το νέο της μοντέλο ευελπιστεί να προσελκύσει πέρα από τους παραδοσιακούς businessman και τους απλούς χρήστες.

Το design είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο μοντέλο το οποίο κοστίζει σχεδόν τα διπλα – ξεκινά από τα 649 δολάρια. Με λίγο πιο στρογγυλεμένες άκρες και πολυκαρμπονικό πλαίσιο η συσκευή δεν φαίνεται φθηνή, ωστόσο εκπλήσσει με το πόσο ελαφριά είναι.

Το κινητό το οποίο έχει υποστεί μικρές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο κυκλοφορεί σε χαμηλότερη τιμή, αφού όπως δήλωσε στο πλαίσιο της IFA οι καταναλωτές ζητούσαν μια πιο προσιτή από οικονομικής άποψης συσκευή.

Κατά τα λοιπά η συσκευή έχει υποδοχή USB-C τρία πλαινά στη δεξιά μεριά και ένα κεντρικό power/lock κουμπί που δεν εντοπίζεται εξαρχής. Κάτω από το power button βρίσκεται το πλήκτρο που εκκινεί τον προ-προγραμματισμένο ψηφιακό βοηθό της Google Assistant. Το τηλέφωνο κυκλοφορεί και σε dual sim έκδοση ενώ βγαίνει σε τρία χρώματα Slate (σκούρο γκρίζο φινίρισμα) Champagne (πλαίσιο σαμπάνιας με σκούρα μπλε πλήκτρα) και Atomic ( κόκκινο πλαίσιο με σκούρα μπλε πλήκτρα).

Η συσκευή θα κοστίζει 399 δολάρια και 449 δολάρια (32ΓΒ και 64GB αντίστοιχα)και αναμένεται να τοποθετηθεί στα ράφια των βρετανικών καταστημάτων στις αρχές Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν ΗΠΑ, Καναδάς, Μέση Ανατολή, Γερμανία και Γαλλία.

Τα χαρακτηριστικά με μια ματιά:

  • Διαστάσεις : 150.25 x 71.80 x 8.35
  • Βάρος: 156 γραμμ
  • Μπαταρία: 3000 mAh
  • Γρήγορη φόρτιση: quick charge 3
  • Οθόνη: 4'' με ανάλυση 1080Χ1620
  • Χρώματα : Atomic, Champagne, Slate
  • Επεξεργαστής 1,8 Ghz οκταπύρηνος Snapdragon 636 της Qualcomm
  • RAM: 4 GB
  • Χώρος αποθήκευσης: 32 GB επεκτάσιμος στα 256 GB με microSD
  • Βασική κάμερα: 13 megapixels και 5 megapixels
  • Μπροστινή κάμερα: 8 megapixels
  • Λειτουργικό: Android 8.1

Motorola One

Μια ακόμα συσκευή που έκανε το ντεμπούτο της στην IFA είναι και το νέο τηλέφωνο της Motorola to Motorola One, το οποίο ξεχωρίζει γιατί, όπως διευκρινίστηκε θα είναι από τα πρώτα που θα τρέξει Android 9 Pie. Ωστόσο μέχρι στιγμής είναι εφοδιασμένο με Android 8.1 Oreo.

Το τηλέφωνο διαθέτει μια οθόνη HD 5,9-ιντσών με αναλογία 19:9, η οποία διαθέτει το notch που πρωτολάνσαρε η Apple στο iPhone X κι έκτοτε μιμήθηκαν πολλοί κατασκευαστές, φορά επεξεργαστή Snapdragon 625 έχει 4GB RAM, και αποθηκευτικό χώρο 64GB

Διαθέτει διπλή βασική κάμερα 13 MP ο σχεδιασμός της οποίας θυμίζει και πάλι iPhone X με την δεύτερη κάμερα να λειτουργεί ως αισθητήρας βάθους σε bokeh portrait mode. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό κάμερας είναι το χαρακτηριστικό Spot Color. Επί της ουσίας μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένη περιοχή της εικόνας και να το Motorola One θα κρατήσει το χρώμα μόνο σε αυτή την περιοχή της φωτογραφίας ενώ η υπόλοιπη θα βγει ασπρόμαυρη.

Ωστόσο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η κάμερα είναι αρκετά αδύναμη. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στη μαγνητοσκόπηση αυτή τη φορά είναι το Cinemagraphs, όπου αφού τραβήξεις ένα βίντεο μπορείτε να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο μέρος του το οποίο παρουσιάζεται ως GIF ενώ το υπόλοιπο παραμένει σταθερό.

H μπαταρία 3,000mAh και προσφέρει 6 ώρες αυτονομίας μετά από ένα τέταρτο φόρτισης. Το τηλέφωνο κοστίζει περί τα 299 ευρώ και αναμένεται να φτάσει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας Ειρηνικού τους επόμενους μήνες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε βέβαια και το Motorola One Power, το οποίο θα φορά τον περσινό Snapdragon 636, θα έχει οθόνη 6.2 ιντσών, Full HD οθόνη με αποθηκευτικό χώρο στα 64GB και dual-camera. Υπόσχεται χρήση 2 ημερών με την 5.000mAh μπαταρία του και η διαθεσιμότητά του θα ξεκινήσει από την Ινδία τον Οκτώβριο με άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή.

Τα χαρακτηριστικά με μια ματιά

  • Διαστάσεις : 150 x 72.2 x 8.0 mm
  • Βάρος: 162g
  • Οθόνη: 5.90 ιντσών με ανάλυση 720 x 1520
  • Χρώματα : Atomic, Champagne, Slate
  • Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 625
  • RAM: 4 GB
  • Χώρος αποθήκευσης: 64 GB
  • Βασική κάμερα: 13 megapixels
  • Μπροστινή κάμερα: 8 megapixel
  • Μπαταρία: 3000 mAh
  • Λειτουργικό: Android 8.1 Oreo (Android One)

HTC U12 Life

Ένα ακόμα μοντέλο που είδαμε από κοντά είναι και αυτό της HTC U12 Life με ένα funky, τύπου λέιζερ μοτίβο στα 2/3 του πίσω μέρους που μειώνει τις δακτυλιές στο μεσαίας κατηγορίας αυτό τηλέφωνο.

Το smartphone διαθέτει οθόνη Full HD 6 ιντσών οθόνη χωρίς notch η οποία δίνει αναλογία 18:9,, φορά επεξεργαστή Snapdragon 636, έχει 4 GB RAM και 64 GB χώρο αποθήκευσης ενώ οι βασικές κάμερες στο πίσω μέρος της συσκευής είναι 16MP και 5MP και η εμπρόσθια κάμερα 13MP. Το τηλέφωνο θα τρέχει android Oreo 8.1ενώ θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία από τον προκάτοχό τους αφού είναι εφοδιασμένο με μπαταρία 3.600mAh.

Όπως ανακοινώθηκε το τηλέφωνο θα κοστίζει 349 ευρώ και θα κυκλοφορήσει στην Μεγάλη Βρετανία στις αρχές Οκτωβρίου ενώ θα ακολουθήσουν η Ασία η Μέση Ανατολή και οι λοιπές χώρες της Ευρώπης.

Τα χαρακτηριστικά με μια ματιά

  • Διαστάσεις : 158.5 x 75.4 x 8.3 mm
  • Βάρος: 175 g
  • Οθόνη: 6 ιντσών με ανάλυση 1080 x 2160 pixels, και αναλογία 18:9
  • Χρώματα : Atomic, Champagne, Slate
  • Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 636 octa-core
  • RAM: 4 GB ή 6 GB
  • Χώρος αποθήκευσης: 64 GB ή 128 GB
  • Βασική κάμερα: 16 megapixels και 5 megapixels
  • Μπροστινή κάμερα: 13 megapixel
  • Μπαταρία: 3600 mAh
  • Λειτουργικό: Android 8.1 Oreo (Android One)

Το kirin-ικό όπλο της Huawei

Αν και η Huawei δεν μας σύστηκε κάποιο καινούργιο κινητό, ανανέωσε το επιτυχημένο της μοντέλο P20 Pro με νέα χρώματα και διαφορετικό υλικό στο πίσω μέρος (το κινητό κυκλοφορεί και επενδεδυμένο με δέρμα). Ταυτόχρονα βέβαια αύξησε τις προσδοκίες για το νέο Mate 20 που θα μας παρουσιάσει τον Οκτώβριο αφού όπως είπε θα φορά τον νέο επεξεργαστή Kirin 980.

O νέος επεξεργαστής της Huawei, είναι ο πρώτος εμπορικά διαθέσιμος επεξεργαστής 7 νανομέτρων παγκοσμίως που διατηρεί τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του προκατόχου του, Kirin 970 και είναι εξοπλισμένος με νέα CPU, GPU και Dual NPU ώστε πέρα από καλύτερες επιδόσεις να εξοικονομεί και ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider