Στον εσωτερικό και οδικό τουρισμό στρέφονται οι ξενοδόχοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον εσωτερικό και οδικό τουρισμό στρέφονται οι ξενοδόχοι
Έντονο το ενδιαφέρον των μικροξενοδόχων στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού Τουρισμού,  «Τουρισμός για όλους».

Ύστατη προσπάθεια πολλών ξενοδόχων να περισώσουν τον τζίρο της φετινής χρονιάς αποτελούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, με αρκετά καταλύματα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη από την πρώτη στιγμή της έναρξής τους. Στην προσπάθεια του ξενοδοχειακού κλάδου να μειώσει τις ζημιές της φετινής χρονιάς και δεδομένης της περιορισμένης μέχρι στιγμής επανεκκίνησης των αερομεταφορών, οι ξενοδόχοι στρέφουν το βλέμμα τους στον εσωτερικό αλλά και τον οδικό τουρισμό.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι ζημίες του ξενοδοχειακού κλάδου αναμένεται να ξεπεράσουν για το σύνολο του έτους τα 4,46 δισ. ευρώ, (3,26 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας και 1,2 δισ. για τα δωδεκάμηνης λειτουργίας) την ίδια στιγμή που οι εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων για το σύνολο του κλάδου τοποθετούνται στα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις οκτώ δισ., από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019.

Έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Την στροφή των μικρών κυρίως καταλυμάτων στον εσωτερικό τουρισμό αποδεικνύει η άμεση ανταπόκριση των ξενοδόχων στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού Τουρισμού, «Τουρισμός για όλους». Μέσα σε λίγες δύο ημέρες από όταν ξεκίνησε η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων των παρόχων, περισσότερα από 450 καταλύματα, κυρίως απο τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα) και Μακεδονίας - Θράκης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των επιδοτούμενων διακοπών, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Ο αριθμός μάλιστα αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι τις 23 Ιουνίου όπου και λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων των παρόχων στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Τουρισμού www.tourism4all.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Εξίσου μεγάλη απήχηση αναμένεται να έχει το εν λόγω πρόγραμμα και από τους έλληνες δικαιούχους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού σε πρόσφατη συνέντευξή του στο insider.gr, τονίζοντας ότι «η υλοποίηση προχωράει με το ρυθμό που έχουμε σχεδιάσει», ώστε από τις 15 Ιουλίου και μετά οι δικαιούχοι να μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όταν ολοκληρωθεί ο κατάλογος των πακέτων, ώστε να μπορούν οι ταξιδιώτες να διαλέξουν, θα προχωρήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος που περιλαμβάνει τις αιτήσεις των ίδιων των δικαιούχων μέσω του συστήματος Taxis. Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα«Τουρισμός για Όλους», ύψους 30 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων, εφόσον το 90% των πολιτών μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης. Το κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για ετήσιο ατομικό εισόδημα και από 28.000 για το οικογενειακό, συν την προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά τέκνο.

Την ολοκλήρωση και αυτών των αιτήσεων, θα ακολουθήσει κλήρωση – μιας και το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο - και θα προκύψουν οι δικαιούχοι που θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα ηλεκτρονικά τους κουπόνια. Η επιδότηση είναι για το ήμισυ του μισθώματος 4 διανυκτερεύσεων και μπορεί να φτάσει στα 120 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή οι επιταγές διακοπών θα είναι αξίας 30 ευρώ ημερησίως.

Βάσει των αρχικών υπολογισμών το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα διασφαλίσει στους 250.000 δικαιούχους και στους ξενοδόχους περίπου 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις, στο διάστημα μεταξύ 15 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου, κάτι που ιδίως για τα μικρά καταλύματα που αναμένεται να ανοίξουν τον Ιούλιο θα προσφέρει μια ανάσα στις ισχνές ή κι ανύπαρκτες, μέχρι στιγμής, κρατήσεις τους.

Η συνεισφορά του οδικού τουρισμού στη χώρα

Δεδομένου ότι αρκετές από τις βασικές αγορές τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού παραμένουν μέχρι στιγμής ανενεργές, αφενός γιατί οι κάτοικοί τους επλήγησαν βαρύτατα από την πανδημία κι αφετέρου γιατί δεν έχουν αποκατασταθεί οι αεροπορικές συνδέσεις και η είσοδος στην χώρα μας απαιτεί τεστ ή καραντίνα κατά την άφιξη, οι ελπίδες των ξενοδόχων στρέφονται και στον οδικό τουρισμό από βαλκανικές χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο οδικός τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος) και οι κύριες αγορές του είναι είναι η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Ωστόσο η συνεισφορά του οδικού τουρισμού στον εισερχόμενο τουρισμό το 2019 αντιστοιχεί μόνο στο 10,1% των εσόδων, κι αυτό το 2019 όπου ήταν μια χρονιά που η χώρα μας σημείωσε ένα ακόμα τουριστικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το 2019 ο οδικός τουρισμός μέτρησε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περίπτωση του οδικού τουρισμού είναι ότι χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη (185 ευρώ έναντι 731 ευρώ για τον υπόλοιπο τουρισμό και 564 ευρώ για το σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού), ως απόρροια της χαμηλής Μέσης Διάρκειας Παραμονής (4,0 διανυκτερεύσεις έναντι 8,9 και 7,4 αντίστοιχα) αλλά και της χαμηλής Μέσης Δαπάνης ανά Διανυκτέρευση (47 ευρώ έναντι 82 ευρώ και 76 ευρώ αντίστοιχα) καθώς κι από υψηλή εποχικότητα. Ειδικότερα, το 67% των συνολικών εσόδων του οδικού τουρισμού εισρέουν στη χώρα στο τρίτο τρίμηνο, έναντι 58% του υπόλοιπου τουρισμού και 59% του συνόλου. Συνεπώς, το άνοιγμα των συνόρων επιτρέπει την εκμετάλλευση της ισχυρής ζήτησης που προϋπάρχει για οδικό τουρισμό για το συγκεκριμένο τρίμηνο. H ευκολία πρόσβασης και η αίσθηση ασφάλειας και ανεξαρτησίας που προσφέρει το ταξίδι με το προσωπικό όχημα, μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν την προαναφερθείσα αναμενόμενη ζήτηση στο τρίτο τρίμηνο.

Παρά τις όποιες προσπάθειες αναθέρμανσης του κλάδου, τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και οι φορείς του κλάδου κάνουν λόγο για ένα σύνθετο στοίχημα που πρώτο στόχο έχει την ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων της χώρας - την δυνατότητα δηλαδή των τουριστών να ταξιδέψουν και να γυρίσουν ασφαλείς σπίτι τους. «Δεν είναι μια χρονιά που πρέπει να τη μετρήσουμε με αριθμούς, αλλά πρέπει να τη μετρήσουμε με ευτυχία, με ασφάλεια και με ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης στο insider.gr τονίζοντας ότι η επιτυχία σε αυτό το στοίχημα θα μας δώσει προβάδισμα όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider