Τη θέση πως η πανδημία του κορονοϊού, που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 3,3 εκατ. άτομα και μετρά 160 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εκφράζει πόρισμα έκθεσης ειδικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Οι ειδικοί της επιτροπής Προετοιμασίας και Ανταπόκρισης στις πανδημίας (IPPRP) του ΠΟΥ, σημειώνουν πως η πορεία της νόσου «οφείλεται σε μυριάδες αποτυχίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την αντίδραση των κρατών και των συστημάτων υγείας».
Σύμφωνα με την επιτροπή, ο ΠΟΥ θα έπρεπε να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων στις 22 Ιανουαρίου του 2020. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης μία εβδομάδα νωρίτερα, τα πράγματα δεν θα είχαν αλλάξει πολύ λόγω «της αδράνειας τόσων χωρών».
Στην έκθεση σημειώνεται πως «πολλές χώρες έλαβαν δράση κατά της νόσου όταν είχε ήδη σημειωθεί μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού και απελπιστική αύξηση των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία».
Το κείμενο της έκθεσης προειδοποιεί για νέες πανδημίες στο μέλλον, λέγοντας πως «ο κορονοϊός ήταν μια απαίσια αφύπνιση. Ο κόσμος χρειάζεται να ξυπνήσει και να δεσμευτεί για επιπλέον πόρους, νέα μέτρα και ισχυρά δείγματα ηγεσίας για το μέλλον.
«Έχουμε ήδη προειδοποιηθεί» καταλήγει το κείμενο της έκθεσης.